fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe weet je dat je genezen bent van een burn out

Hoe weet je dat je genezen bent van een burn out

Ik zit inmiddels bijna 6 maanden thuis met een burn out. De eerste maanden was ik vooral bezig met uitrusten en bijkomen. Ik ondernam wel wat, maar het ging niet van harte. Ik was er simpelweg te moe voor. En dat was niet het enige. Ik trok het niet meer om in drukte te zijn. Na twee paniekaanvallen heb ik me teruggetrokken en vermeed drukke plekken zoals verjaardagen. Nu zijn we een paar maanden verder en ik voel me steeds energieker. Maar hoe weet je dat je genezen bent van een burn out? En kan je wel helemaal genezen van een burn out? Of blijf je altijd wel last hebben van die burn out?

Energie in balans

Hoe weet je dat je genezen bent van een burn out? Hier kan ik nog geen antwoord op geven. Ik moet het gaan ervaren. Wat ik wel weet is dat ik weer meer energie heb, maar dat ik nog steeds goed op moet letten dat ik niet teveel van mezelf vraag. Als ik op zaterdag een verjaardag heb dan moet ik zondag zo min mogelijk doen. Ik moet ook niet te laat naar bed, want dat voel ik meteen. Een middagdutje doet dan wonderen. Mijn energievoorraad is dus nog niet helemaal aangevuld. Maar dat het beter gaat, dat is een feit. Ik moet ervoor zorgen dat mijn energie in balans is en blijft. En dat betekent dat ik goed naar mijn lichaam moet luisteren.

Hoe merk je dat het beter dat het beter gaat

Ik krijg weer zin om (nieuwe) dingen te ondernemen. Ik baal als het regent omdat ik dan binnen moet zitten. Maar ook dan vermaak ik me wel met de meiden, met schrijven of met een handwerkprojectje. Ik durf langzaam na te denken over werk en hoe ik dit voor me zie. Blijf ik bij mijn werkgever of kies ik een andere weg? Ik leef vooral in het nu, maar durf ook weer een beetje vooruit te kijken. Maar daarbij moet ik wel uitkijken dat ik niet te veel wil en moet ik dus zorgen dat mijn energie verdeeld wordt en in balans blijft. Als ik moe ben, moet ik daar aan toe geven en niet doorgaan zoals ik eerder altijd deed. Dat betekent dan vroeg naar bed of ‘s middags even een dutje doen, mediteren of gewoon even helemaal niks. Gewoon even tijd voor mezelf nemen, want ik-tijd is heel belangrijk. En wat heel belangrijk is, is nee zeggen als het niet gaat.

Bewuster van lichaam en geest

Kan je helemaal genezen van een burn out? Ik merk dat je na een burn out veel bewuster bent van lichaam en geest. Je weet wat energie geeft en wat energie kost. Wat je wel en wat je niet leuk vindt. Je maakt makkelijker keuzes. Tenminste ik wel. En waar ik vooral heel dankbaar voor ben is dat ik dingen makkelijker kan accepteren en loslaten. En loslaten is nodig wil je energie overhouden. Als je maar blijft piekeren, of maar doorgaat met iets wat energie kost zal je energie maar weg druppelen. Door die zaken los te laten (en soms dus een moeilijke keuze moeten maken) zal je merken dat je energie overhoudt voor de dingen die je wel leuk vindt en energie geven. Want ook hier is balans de key. Er zullen altijd dingen zijn die meer energie kosten en daarom is het belangrijk om hier dingen tegenover te zetten die (veel) energie geven. Want dan groeit je energievoorraad. En uiteindelijk blijft het in balans.

Hoe weet je dat je genezen bent van een burn out?

Ik voel me beter, energieker en wil weer nadenken over wat ik wil gaan doen. Ik heb er zin in! Maar aan de andere kant ben ik mij nog heel bewust van mijn lage energielevel. Ik wil zo bewust blijven. En ik ga zo bewust blijven. Daarom denk ik dat je wel geneest van een burn out. Maar omdat je je bewust blijft van je energielevel, voel je heel goed aan wanneer je moe bent en wanneer niet. Daarom kan het voelen alsof je nog steeds last hebt van de burn out, maar voorheen voelde je dit niet meer. Je wist immers niet (meer) hoe je moest voelen of hoe je naar je lichaam moest luisteren. Ik niet in ieder geval. En je leven verandert na een burn out. Dat kan ook impact hebben. Maar je moet je leven wel veranderen, want anders heb je binnen de kortste keren weer een burn out…

Bewuster leven

Ik was mezelf echt kwijtgeraakt. Maar in de afgelopen maanden heb ik geleerd naar mijn lichaam en geest te luisteren. Mijn rust te pakken als mijn lichaam daarom vroeg. Of eigenlijk probeer ik dit voor te zijn. Ik zal me hier altijd bewust van moeten blijven. In het begin zal dit lastig zijn, maar zoals bij alles moet je het gewoon gaan doen. En hoe vaker je iets doet hoe sneller het een gewoonte zal worden en blijven. Een goede gewoonte in dit geval. Maar het is nodig en hierdoor zal mijn leven altijd in balans zijn en zal ik ook meer last van een burn out hebben. Tenminste, dat is het doel!

Hoe weet je dat je genezen bent van een burn out? Ik denk dat dit voor iedereen anders is. Jij kent namelijk je eigen lichaam en geest het beste. Dus luister naar je lijf. Het vertelt je meer als je bewust bent 😉

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!