fbpx

Het leven na een burn out zal nooit meer hetzelfde zijn

het leven na een burn out

Ik krijg weleens de vraag of ik niet bang ben voor nog een burn out. Bang? Nee. Denk ik dat ik nog een burn out krijg? Zeker niet. Ook krijg ik de vraag of mijn leven heel erg veranderd is na de burn out. Daar kan ik volmondig ‘JA!’ op zeggen. Of ik dit erg vind? Nee, zeker niet. Want als mijn leven er nog zo uitzag als voor de burn out, zou ik zeker weer een burn out krijgen. Het herstel van een burn out heeft tijd nodig. Niet alleen om weer bij te komen, maar ook om je leven aan te passen. Je leven na een burn out zal nooit meer hetzelfde zijn. Dit kan ook niet. Want je wil geen burn out meer krijgen.

Hoe is de burn out ontstaan?

Als je een burn out krijgt is dat niets anders dan dat je letterlijk opgebrand bent. Naast uitrusten, bewegen, veel naar buiten en ontspannen is het belangrijk dat je onderzoekt hoe de burn out is ontstaan. En geloof me, dit ligt nooit maar aan één ding. Het is vaak een opeenstapeling van meerdere dingen. En het is aan jou om erachter te komen wat deze dingen zijn. Dit hoef je zeker niet alleen te doen. Ik ben hiervoor naar de huisarts gegaan en ben toen doorverwezen naar een psycholoog.

Je kunt ook de hulp van een coach inschakelen, maar je ziet vaak dat mensen met een burn out ook in een depressie belanden en als er medicatie nodig is kan de huisarts en/of psycholoog je hierbij helpen. Een goede coach herkent de tekenen en verwijst je alsnog door naar je huisarts. Het is maar net waar jij je prettiger bij voelt. Een coach kan jou ook helpen om je manier van leven, je levensstijl aan te passen.

Cijfer jij jezelf regelmatig weg?

Als je weet wat de burn out heeft veroorzaakt en waarom je zo lang met vage klachten bent doorgelopen is het tijd om er iets aan te doen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je altijd maar ‘ja’ zegt. Of dit nu gaat om extra diensten draaien, ruilen van dienst met een collega terwijl dit niet uitkomt, extra werk op je nemen, overwerk en ga zo maar door.

Maar ook in je privéleven zeg je altijd maar ja. Je wil er zijn voor familie en vrienden of wil ze niet teleurstellen. Je helpt iedereen altijd en ook al ben je moe en heb je geen zin, je gaat toch naar dat etentje. En dit zijn maar een paar voorbeelden. En als je dit jaren doet gaat dit heel lang goed, maar er komt een moment dat het teveel is. Je gaat jezelf steeds meer wegcijferen en ook de dingen waar je eerst nog energie van kreeg, kosten nu alleen maar energie. ‘Nee’ zeggen lijkt moeilijk, maar ‘nee’ zeggen kan je leren.

Is alles jouw verantwoordelijkheid?

Maar het kan ook zo zijn dat je thuis alle zorg voor de kinderen op je neemt, het huishouden komt daar ook nog eens bij en je moet natuurlijk ook nog eens supersociaal zijn. Je agenda staat bomvol activiteiten, afspraken en ga zo maar door. Op je werk heb je het niet zo naar je zin en als je hierover praat met je leidinggevende wordt beterschap beloofd, maar er gebeurt weinig. Je bent moe en hebt geen energie meer om ergens tegenin te gaan. Je voelt je vaak niet lekker en moet jezelf uit bed slepen. En om het minste of geringst wordt je boos of barst je in tranen uit. Is alles jouw verantwoordelijkheid? Moet je alles ‘alleen’ doen? Of doe je dit jezelf aan?

Tijd voor verandering

Tijd om de dingen anders te gaan doen. En nog belangrijker: te blijven doen. Want het is niet zo dat je je leven aanpast als je herstellende bent van een burn out en als het weer goed gaat je leven van voor de burn out kan oppakken. Nee, dat is geen optie. Je zal je leven aan moeten passen en volgens jouw nieuwe norm moeten gaan leven. Dat is lastig. Want als je jaren op een bepaalde manier leeft, zal je zien dat oude gewoontes er gewoon weer insluipen. Zie het als een ouderwetse LP. Die groeven worden dieper en dieper en de naald blijft daar dan in vast zitten. Belangrijk dus dat je de plaat polijst en leeft op een manier die bij je ‘nieuwe ik’ past. Een leven dat in balans is en waar je energie van krijgt.

Wat kan er anders in jouw leven?

En soms betekent dit dat je misschien op zoek moet naar ander werk. En dat hoeft niet bij een andere werkgever te zijn. Je kan prima bij hetzelfde bedrijf blijven, maar dan in een functie waar je wel je ei in kwijt kan. Je kan ook een opleiding gaan doen en jezelf omscholen. Of cursussen volgen om zo je takenpakket uit te breiden en er meer variatie is je werk is.

Thuis zal er ook iets moeten veranderen. Je zal moeten leren om niet alles alleen te doen. Als je een partner hebt, betekent dit dat je een gezamenlijk huishouden hebt. Waarom zou jij dan alles of het meeste moeten doen? En ja, ik weet wat je denkt. Als ik het doe is het sneller klaar of gebeurt het beter. Maar als je je partner nooit de kans geeft kan hij het nooit leren of er beter in worden. En ja, dat is in het begin moeilijk. Het zal in ieder geval niet makkelijk zijn. Maar hou vol en probeer het los te laten. Je zal zien dat het alleen maar beter wordt. Ook dit heeft tijd nodig.

Durf om hulp te vragen

Maar wat misschien nog wel het belangrijkste is: blijf praten, geef aan waar je tegenaan loopt en vraag om hulp! Hulp vragen is soms moeilijk. Maar we leven met zoveel mensen op deze aarde. Waarom zou je dan alles alleen moeten doen? Is het zwak als je op hulp vraagt? Juist niet! Je bent je er namelijk bewust van dat je niet alles in je eentje kan doen. Mensen zullen in het begin misschien raar opkijken omdat ze het niet gewend zijn van je. Maar hé, wie zegt dat je je hele leven altijd maar hetzelfde moet zijn. Het leven is één groot leerproces en daar moet je van profiteren. Iedere dag krijg je weer de kans om het anders te doen. Ik zou zeggen: ‘Pak die kans!’.

Het leven na een burn out zal nooit meer hetzelfde zijn

Het leven na een burn out zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat moet je ook niet willen. Je lichaam heeft aangegeven dat je leven niet in balans was. Dat er dingen moesten veranderen. Jouw emmertje was leeg. En nu het weer wat voller is moet je ervoor zorgen dat het gevuld blijft. Er mag best iets uit sijpelen, als het aan de andere kant maar weer wordt aangevuld. Door je oude leven op te pakken zal het alleen maar weer leeglopen.

Dus adem in, adem uit en leef je nieuwe leven!

Deel op:

4 gedachten over “Het leven na een burn out zal nooit meer hetzelfde zijn”

  1. Hoi irene planken

    Ik heb last van een burnout in de meest extreme vorm en depressie en c-ptssmetvdereakisatie heb hem 3 jaar terug op gelopen toen ik wegens omstandig heden in een coma terecht kwam en daar anerhalf jaar in gelegen en nu herstellen maar dat duurt lang als je 7 jaar lang elke dag de grens opzoekt….

    1. Hoi Reno,

      Zo dan, dat is niet niks! Wat heftig! En wat dapper en goed dat je dit deelt!

      Het belangrijkste is dat je je bewust bent van het feit dat je de tijd moet nemen. Ik ben 9 maanden ‘ziek’ geweest, maar daarna was ik nog steeds herstellende. En tijdens en na het herstel komt het leren anders te leven. Want je kan simpelweg niet meer leven zoals voorheen omdat je dan zeker weten weer in een burn out terecht komt. Krijg je de hulp die je nodig hebt om goed te herstellen? Ik wens je in ieder geval heel veel kracht en sterkte.

      Liefs,
      Irene

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!