fbpx

Eten wij wel echt gezond of kan het nog gezonder

Eten wij wel echt gezond of kan het nog gezonder

Ik dacht altijd dat ik best gezond at. En dat ik mijn gezin gezond eten voorschotelde. Ja, we gaan ook weleens naar de Mac of bestellen pizza en ik weet dat dat niet gezond is. Maar over het algemeen wordt er bij ons thuis redelijk gezond gegeten. We eten elke dag groente en fruit en  letten erop dat er niet teveel vet, zout en suiker wordt gegeten. Ik ben jaren geleden al van de pakjes en zakjes kruiden afgestapt omdat ik al die e-nummers niet naar binnen wilde werken. Maar ondanks dat ik dus echt wel bewust mijn boodschappen doe, twijfel ik nu of het ook echt gezond is allemaal. Eten wij wel echt gezond of kan het nog gezonder?

Bewerkt voedsel

Ik heb deze maand een paar documentaires over voedsel op Netflix gekeken (meer hierover in mijn maandelijkse Netflix artikel). Deze documentaires hebben me echt wel aan het denken gezet. We eten nog steeds veel bewerkt voedsel. Bijvoorbeeld vleeswaren. Hier is salami een topper en wordt door heel het gezin gegeten. Maar ook plakjes kipfilet en gerookte gelderse worst. En wist je dat wij het enige zoogdier zijn dat melk van een ander zoogdier drinkt. Raar eigenlijk dat we melk drinken wat bestemd is voor kalfjes. Als ik iemand moedermelk uit mijn borsten zou aanbieden dan word ik aangekeken alsof ik niet helemaal oké ben. Maar moedermelk van een koe vinden we blijkbaar heel normaal.

Vlees

En zo zijn er meer van die dingen, waarvan ik denk dat ze eigenlijk best raar zijn. Raar dat wij die dingen consumeren. Ik zit er dan ook serieus aan te denken om geen vlees meer te eten. Ik ben al niet een hele grote vleeseter en we eten al niet elke dag vlees met het avondeten. Mijn kinderen zijn ook niet echt grote vleeseters. Dus ze zullen het niet missen denk ik. Ik heb laatst al vegetarische kipnuggets gehaald. En ze hebben zitten smullen. Ze hadden niet door dat het helemaal geen kip was. Natuurlijk heb ik verteld dat het geen kip was en het enige wat Marley zei was dat ze ze lekkerder vond dan die van de Mac. Dus daar hoeven we voor de kipnuggets niet meer naartoe 😉

Je bent wat je eet

Ik geloof er heilig in dat alles wat je in je mond stopt ervoor zorgt hoe je je voelt. Tijdens mijn burn out heb ik dat heel goed gemerkt. Ik moest goed en gezond eten om me beter te voelen. Als ik geen water drink gedurende de dag, dan krijg ik hoofdpijn. Logisch, want je organen hebben vocht nodig om goed te functioneren. Die kunnen niet op koffie leven. Dus zorg ik dat ik iedere dag minimaal 1,5 liter water drink en daarnaast nog meerdere koppen thee. Resultaat: geen droge huid meer, een stralende huid, geen pukkeltjes, mooier haar en meer energie. Je kan je huid helpen door deze goed te verzorgen en te smeren met voedende crème. Maar hiermee bescherm je je huid tegen invloeden van buitenaf; zonlicht en vervuiling. Want schoonheid komt vooral van binnenuit.

Gezonde keuzes

Wij hebben zelf in de hand wat we naar binnen werken. Ga je voor een bak chips of een appel? Welke keuze maak je? Wil je gezond zijn of wil je de kans op allerlei nare ziektes verhogen? Ik ben een echte snoeperd en chipseter en dat zal nooit veranderen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het minder kan. Minder van het slechte en meer van het goede. Voedsel waar goede voedingsstoffen in zitten, die ons lichaam energie geven. Voedingsmiddelen die vitamines en mineralen bevatten en al die andere stoffen die zorgen dat we energiek en fit zijn, dat we gezond zijn en gezond blijven.

Die gezonde keuzes zorgen niet alleen dat we energiek en fit zijn, maar zullen er ook voor zorgen dat we een gezond gewicht hebben. En wie wil dat nou niet. Ik weet dat ik dat heel graag zou willen.

Verse producten

Ik kan dan wel iedere dag sporten en bewegen, maar als ik niet de gezonde keuzes maak wat betreft eten, zal het sporten weinig effect hebben. Mijn groentela in de koelkast ligt daarom nu vol met groente en fruit, ik heb een fruitschaal met bananen, kiwi’s en avocado’s en ik heb een fruitschaal vol met citrusvruchten waar ik heerlijke sapjes van maak. Ik heb namelijk een sapcentrifuge van Bosch aangeschaft. En onze eerste sapjes zijn al een feit. En lekker dat het is! Ik kan het iedereen aanraden. Niks geen pakken sap en limonade uit de winkel. Maar appelsap met appels en een heel klein beetje citroensap tegen het verkleuren. Mijn kinderen vonden het heerlijk! En dat is nog maar het begin.

Soms iets slechts is niet erg

Ik wil dat mijn gezin gezond is en blijft. En aangezien ik degene ben die de boodschappen doet, ben ik degene die daarvoor kan zorgen. En natuurlijk mogen ze nog gewoon een chocolaatje, een snoepje of een ijsje. Buiten de deur hou je het ook niet tegen. En als je verder heel gezond eet en gezonde keuzes maakt, is het ook niet zo erg. Maar als je én snoep, én chips, én Maccie eet én al die andere slechte dingen zonder dat daar gezonde dingen tegenover staan, weet je zeker dat je lichaam niet gezond zal blijven. Je zal dikker worden en vaak zorgt dit ook voor nare ziektes en kwaaltjes. Maar eet je iedere dag gezond, veel groenten en fruit en al die andere dingen die gezond zijn zoals zaden, noten, peulvruchten en ga zo maar door dan is een snoepje of een ijsje echt geen ramp. Maar zoals de bekende slogan zegt; ‘Geniet, maar met mate’.

Lichaam en geest

We kunnen alles doen om onze geest gezond te houden, ons lichaam moet ook gezond zijn. Alles moet in balans zijn en alles staat met elkaar in verbinding. Als jij mentaal niet oké bent dan zal je uiteindelijk lichamelijke klachten krijgen. Ik was voor mijn burn out iedere twee weken ziek. Dus moet je nagaan. En als je lichaam niet gezond is, zal dit zorgen dat je minder kan lichamelijk. Je verzwakt en kan minder de dingen doen die jij echt leuk vindt. En dit zorgt er uiteindelijk voor dat je somber wordt.

Eten wij wel echt gezond of kan het nog gezonder

En willen we niet allemaal een gezond en leuk leven. Een leven waarin we onze dromen na kunnen jagen en fit genoeg zijn om dit te doen. Je hebt het zelf allemaal in de hand. Je kan vandaag nog de keuze maken om gezonder te zijn en ernaar te handelen. En nee, je hoeft niet alleen nog op wortels te leven. Sta gewoon wat langer stil bij wat je in je mond stopt. Kleine stapjes brengen je ook bij je einddoel.

Zo zie je maar dat je goed voor jezelf moet zorgen, geestelijk en lichamelijk. En de eerste stap is dat je de volgende keer in de supermarkt even stil staat bij alles wat je in het karretje legt en de volgende vraag stelt: ‘Is dit alleen maar lekker of zorgt dit ervoor dat ik mijn lichaam gezond hou?’

 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!