RECEPT | Kaasfondue met Hollandse kaas

Je hebt van die vrienden met wie het altijd gezellig is, al zouden we een boterham met pindakaas eten. Zelfs dan hebben we de grootste lol. Maar een boterham met pindakaas vond ik iets te ver gaan om ze voor te schotelen. En ik wilde ook iets nieuws uitproberen. Kaasfondue. En dan niet een kant-en-klaar pakje. Maar met verse producten. Omdat ik dit dus nooit eerder heb gedaan, heb ik even internet afgestruind op zoek naar een recept. Ik wilde een kaasfondue met Hollandse kaas. Niks geen schimmel- of stinkkazen. En met Hollandse kaas was het perfect; we hebben genoten! Er zijn een paar dingen die ik de volgende keer anders zou doen, maar al doende leert men zullen we maar zeggen. En omdat ik iedereen lekker eten en gezelligheid gun, deel ik vandaag het recept met jullie.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 350 gram Leerdammer kaas
  • 350 gram Boerenkaas belegen
  • 1 teentje uitgeperste knoflook (twee mag ook natuurlijk)
  • 300 ml droge witte wijn
  • Zwarte peper
  • evt. Maizena

Op naar de kaasboer

Ik ben naar de kaasboer bij mij in het winkelcentrum gegaan, zodat de kaas meteen geraspt kon worden. Toen ik om 350 gram Leerdammer en 350 gram boerenkaas belegen vroeg wist hij meteen dat ik ging kaasfonduen. Uiteindelijk kreeg ik 300 gram Leerdammer mee en 500 gram boerenkaas. Zijn tip was om hierbij 350 ml wijn te gebruiken. Liever met weinig wijn beginnen dan dat de kaas te waterig is waardoor je er maizena (bindmiddel) bij moet gebruiken. Ik kreeg nog een paar goede tips van de beste man mee. Om te beginnen maak de kaasfondue klaar in een vleespan. Smeer de pan eerst in met olie, zodat de kaas niet aankoekt. En als je net als ik een nieuwe kaasfondue pan hebt, vul hem dan eerst met heet water uit de kraan om de kans op barsten, als je de kaas erin giet, te verkleinen.

Hoe maak je de kaasfondue met Hollandse kaas?

Je hebt je vlees- of braadpan dus ingesmeerd met olie. Vervolgens giet je de wijn in je pan. Dit verwarm je. En je voegt de uitgeperste knoflook toe. Net voordat het kookt begin je al roerend, beetje bij beetje de kaas toe te voegen. Als de kaas in het midden als een bal blijft zitten dan is de temperatuur te laag. Zet dan het vuur wat hoger. Daarna voeg je naar smaak zwarte peper toe. Ik heb geen zout toegevoegd omdat ik kaas al zout genoeg vind. Je blijft roeren totdat alle kaas gesmolten is en het een mooie stevige massa is. Als het te waterig is meng dan 3 eetlepels maizena met een half kopje koud water. En schenk een half kopje bij je kaasmengsel. Roer dit er goed doorheen en laat de kaas nog 3 minuutjes zachtjes koken (ook als je geen maizena gebruikt).

Aan tafel!

Vervolgens zorg je dat je fonduepan warm is door heet water uit de kraan. Dit water gooi je uiteraard weg en je giet het kaasmengsel erin. De fonduepan zet je vervolgens op een warmhoudplaat of fonduebrander. Je kunt van alles in je kaasfondue dopen. Ik had rauwe champignons. De volgende keer bak ik ze eerst, omdat niet iedereen wild is van rauwe champignons (lees: Alex). Verder had ik reepjes rode paprika, komkommer, gekookte krieltjes, broccoli- en bloemkoolroosjes, die ik eerst een paar minuutjes heb gekookt maar wel knapperig heb gelaten. En niet te vergeten brood. Heerlijk bruin boerenbrood en wit stokbrood. De mannen een biertje erbij en de dames een heerlijk wijntje, en je hebt een avond vol lekker eten en gezelligheid. Eet smakelijk!

Hou jij van kaasfondue? Wat eet jij er allemaal bij?

2 REACTIES

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.