fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is (deel 2)

Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is

In mijn deel 1 vertelde ik je over hoe je balans in je werk en in je huishouden kan krijgen. Balans. Iedere dag is dat weer een hele uitdaging. Want we vinden zoveel leuk en willen niks missen. Sommigen van ons hebben last van FOMO. Hierdoor willen we teveel doen. En we doen al zo veel. We moeten dingen doen die we niet leuk vinden en wat energie kost en daarnaast doen we natuurlijk ook dingen die we juist heel leuk vinden en wat energie oplevert. En daar moet je dus de juiste balans voor jou in vinden. Voor iedereen is het anders. Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is binnen het gezin, je hobby’s en sociale leven?

Balans binnen het gezin

Gelukkig doen manlief en ik alles samen. Zo kan hij ook de meiden in bad doen en ze naar bed brengen. Hij kan hun haar vlechten en in staarten doen. Hij speelt met ze, tekent en knutselt met ze en gaat met ze naar buiten. Het is dus niet zo dat alle zorg voor de dames op mijn schouders komt te liggen. Alleen als hij een avonddienst heeft dan is het avondritueel voor mij en als hij een vroege dienst heeft is het ochtendritueel voor mij. Als hij het weekend moet werken dan heb ik de hele dag de zorg voor de meiden.

Je hoeft je kinderen niet altijd te vermaken

We vinden het leuk om leuke dingen te ondernemen met de meiden. Maar soms is het ook heerlijk om gewoon even niks te doen. Ze kunnen zichzelf vermaken; ze gaan dan binnen of buiten spelen. Of ja, ze zitten op de tablet. Of we kijken samen een filmpje. We hebben regelmatig een pyjamadag. Dan liggen we of beneden op de bank of boven in bed en kijken dan een film. Of we knutselen of doen een leuk gezelschapsspel.

1-op-1-tijd met elkaar

Verder vind ik het belangrijk om ook 1-op-1-tijd met de dames te hebben. Dus ga ik regelmatig met één van de twee iets leuks doen. De ander is dan iets met papa doen of ik breng haar bij opa en oma. Maar ook hier geldt weer; wat vind je leuk en wat vind je minder leuk. Zorg dat er een balans is. Ik ben niet het type dat naar de speeltuin met ze gaat. Ik ga wel, maar niet vaak. Maar papa kent bijvoorbeeld alle speeltuinen in de buurt. Ik hou ervan om te knutselen en papa wat minder dus ik knutsel vaker met de meiden.

Balans in je hobby’s en sport

Hoeveel hobby’s heb je? Moet je er de deur voor uit? Hoeveel tijd besteed je aan je hobby’s en sport? Is dat voor je gevoel voldoende? Of is het juist teveel en zorgt het voor spanningen binnen het gezin? Ik hou van knutselen en fröbelen. Dat hebben jullie in een eerdere blog kunnen lezen. Haken en breien kan ik gewoon doen terwijl de meiden aan het spelen zijn of terwijl ik een filmpje met Alex aan het kijken ben (ik kan het natuurlijk ook gewoon wegleggen). Maar als ik een armbandje maak, dan moet ik daarvoor echt aan tafel zitten en moet al mijn spullen om sieraden te maken tevoorschijn halen. Hier moet ik dus echt voor gaan zitten. Dit geldt ook voor tekenen en schilderen. Vaak doe ik dit als de meiden op bed liggen en als Alex een late dienst heeft. Maar een goed boek lezen is voor mij ook een moment van ontspanning.

Combineer het aangename met het onaangename

Sporten doe ik in de ochtend als de meiden naar school zijn. Dit combineer ik vaak met een serie op Netflix of muziek. Als ik een wandeling maak, luister ik muziek of een podcast. Zo combineer ik het aangename met het onaangename en ook op deze manier hou ik mijn energie in balans. Maar sporten ansicht zorgt voor energie. Vind je het niet leuk? Geloof me, het is een kwestie van wennen. Als je blijft gaan ga je sporten steeds leuker vinden. En je krijgt er zoveel energie van. Je gaat steeds beter in je vel zitten. Echt!

Is het de spanning waard?

Mijn hobby’s zijn dus goed te combineren met mijn gezin. En ook het sporten kan ik goed combineren. Maar als jij zoveel tijd aan je hobby’s besteed dat het voor spanningen binnen het gezin of je relatie zorgt, is het tijd om na te denken. Denk na over of het het wel waard is. Praat erover met je gezin. Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat het wel werkt. Misschien is alleen het tijdstip onhandig. Zo kan je toch je hobby uitoefenen zonder dat het je gezin belast.

Tijd voor je sociale leven

En ook hier geldt, waar (en van wie) krijg je wel energie en waarvan (en wie) niet. Die vriendin die heel veel energie vraagt, is ze het waard dat je de vriendschap nog voortzet? Of kies je voor jezelf? Ik heb ook een vriendin gehad die zoveel energie kostte. Altijd wel wat, altijd klagen, altijd huilen, altijd maar al het negatieve zien. Dat kostte mij zoveel energie dat ik de vriendschap heb verbroken. Met heel veel pijn en verdriet. Ik ben er echt heel verdrietig over geweest. Maar het heeft me zoveel energie opgeleverd. Energie die ik liever in leuke dingen steek en leuke mensen steek. Of in dingen die ik niet leuk vind maar wel moet doen.

Omring je met mensen die jou energie geven

En als ik weer een hapje ga eten met een oud-middelbaar schoolvriendinnetje dan heb ik weer energie voor 10! Of als ik met een vriendin midden op de dag naar de bioscoop ga en de grootste lol heb, dan kan ik er weer dagen tegenaan. Of een gezellige barbecue of leuk feestje met familie of vrienden zijn ook van die oppeppers. Vriendschappen kunnen in de loop der tijd veranderen.

Merk je dat een vriendschap die eerste veel energie gaf, nu energie kost dan is het echt niet erg om een stapje terug te doen. Ga voor jezelf na waaraan het ligt en maak dan keuzes. Dit is niet altijd leuk en vaak heel verdrietig. Maar soms zijn niet leuke keuzes wel nodig om je uiteindelijk beter te voelen.

Kinderverjaardagen kosten veel energie

Als ik naar een kinderverjaardag ga, zo’n verjaardag waar heel veel kinderen zijn, ben ik gesloopt. Helemaal in de winter als iedereen binnen zit in de woonkamer en al die kinderen dan ook in de woonkamer zijn. Dan ben ik echt gesloopt na afloop (ik ben dol op kinderen, maar er zijn grenzen). Dan zorg ik dat ik de dag erna geen afspraken heb. Maar gewoon even bij kan komen en mijn kinderen ook.

Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is

Maar hoe hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is en blijft? Het gaat erom dat je keuzes maakt. Luister naar je gevoel. Want je onderbuikgevoel heeft altijd gelijk! Soms moet je dingen loslaten. Iets minder van alles. Voor jezelf nagaan waar je energie van krijgt en waarvan niet. En daar een goede balans in vinden. Soms moet je ook hulp durven vragen en moet je ook nee zeggen. Lastig. Maar geloof me, uiteindelijk zal je merken dat je de juiste keuzes hebt gemaakt en zit je goed in je vel. Je energie is is balans. En dat niet alleen, je hebt dan ook energie voor 10!

Luister naar je onderbuikgevoel. Dat gevoel is er niet voor niks. Het weet wat het beste voor je is!

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!