fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met deze 9 tips ga je wel sporten en hou je het sporten vol

Met deze 9 tips ga je wel sporten

De knop moet om. Of eigenlijk is de knop al om. Ik heb me ingeschreven bij de sportschool. En de mensen die mij kennen weten dat dit al een hele grote stap is. Want ik ben gewoon heel eerlijk; ik hou niet van sporten. Maar ik ben het zat om niet meer fit te zijn. En ik wil de winterdip voor zijn. Lekker sporten zodat ik meer energie heb deze winter. Wil je eigenlijk ook wel gaan sporten, maar stel je het steeds uit. Heb je geen zin om te sporten en weet je niet hoe je gemotiveerd raakt? Met deze 9 tips ga je wel sporten en hou je het vol!

1. Wat is je doel? Waarom wil je sporten?

Het belangrijkste is dat je bedenkt waarom je wil sporten. Wil je afvallen? Of wil je fitter worden? Misschien wil je een strakker lijf? Wil je een gespierder en sterker lijf? Of een combinatie van deze redenen. Wat het ook is, formuleer een doel voor jezelf. Als je een heel concreet doel kunt stellen zal dit je helpen om gemotiveerd te raken, te blijven en uiteindelijk je doel(en) te behalen. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Bedenk dan hoeveel je wil afvallen en binnen welke termijn.

Wil je net als ik fitter worden? Hoe fit wil je worden? Dat is misschien lastiger te omschrijven, maar begin bijvoorbeeld met moeiteloos de twee trappen naar zolder oplopen of -rennen. Als ik de trappen oploop is het nog te doen, maar als ik de twee trappen opren sta ik te puffen zodra ik op zolder ben. Mijn doel is daarom om die twee trappen moeiteloos op te rennen en daarnaast wil ik meer energie. Dat kun je moeilijk meten, maar wel voelen.

Iedere keer als je misschien geen zin hebt of moe bent denk je aan het doel dat je voor ogen hebt. Ik weet zeker dat je gemotiveerd zal raken en toch gaat!

2. Kies een sport die je leuk vindt

Vind je tennis leuk? Of misschien wel voetbal? Of ben je meer van fitness of groepslessen. Kies iets wat je leuk vindt of leuk zou kunnen vinden als je het nog nooit hebt gedaan. Ik hou niet van fitness. En toch heb ik mezelf ingeschreven bij een sportschool waar de meeste mensen voor fitness komen. Maar wat deze sportschool ook aanbiedt zijn meerdere groepslessen op een dag. Ik wil daarom beginnen met één keer per week fitness, één ‘actieve’ groepsles zoals bijvoorbeeld zumba en één keer per week yoga. Hierdoor hou ik de afwisseling erin totdat het sporten een beetje in mijn systeem is gekomen. Het doel is om uiteindelijk twee keer per week te fitnessen in combinatie met een groepsles en yoga.

Waar het omgaat is dat je het jezelf zo leuk mogelijk moet maken. Helemaal als je net als ik liever niet gaat sporten.

3. Ga bij meerdere sportscholen of sportverenigingen kijken

Kijk niet alleen naar de website van een sportschool of -vereniging. Ga langs, bel voor een rondleiding of boek een proefles. Het belangrijkste is namelijk dat je je op je gemak voelt bij een sportschool of -vereniging. Kijk rond en voel de sfeer. Wat voor mensen komen er en zou je je ertussen op je gemak voelen. Ik weet dat je niet voor anderen naar je sportschool gaat, maar als je gaat kijken weet je wat voor vibe er hangt. Ik ben bijna 40 en zou me niet prettig voelen op een sportschool waar het grootste deel van leden 18 jaar is. Die tijd heb ik echt gehad. En ik weet dat ik het dan ook echt niet lang vol zal houden. Zonde!

5. Informeer naar de abonnementen

Wat natuurlijk ook belangrijk is; wat voor abonnementen biedt de sportschool? Sommige sportscholen bieden tig verschillende abonnementen aan. Welk abonnement kies je dan? Hier is het ook weer belangrijk te kijken naar wat je doelen zijn en hoe vaak je wilt gaan sporten. Is er een proefperiode? Of kan je een proefles volgen? Zit je gelijk 1 of 2 jaar aan het abonnement vast of niet? En stel dat je voor een uitgebreid abonnement kiest en er na een paar dagen achterkomt dat je toch eigenlijk maar twee keer per week gaat en steeds hetzelfde doet. Is het dan mogelijk om de downgraden? Of kan dit pas nadat het 1- of 2-jarige abonnement verloopt?

6. Ga sporten op een moment dat voor jou werkt

Als je dan een sportschool hebt gekozen en je hebt je ingeschreven is het zaak dat je gaat beginnen. Kies een moment dat voor jou werkt. Ik weet van mezelf dat in de avond sporten geen optie is. Ten eerste omdat ik in de avond geen zin heb en liever Netflix kijk en ten tweede omdat de avonden lastig zijn met de wisselende diensten van mijn man. Ik kies er daarom voor om in de ochtend te gaan sporten. Ik heb de luxe dat ik in de ochtend kan gaan sporten omdat de kinderen dan op school zitten en ik mijn werk in de avond in kan halen. Die luxe heeft niet iedereen.

Er zijn tegenwoordig veel sportscholen die ook opvang voor kinderen bieden. Hier zou je naar kunnen kijken bij de keuze van een sportschool. Het sporten op vaste momenten zorgt dat je in een soort flow komt en hierdoor went je lichaam maar ook je brein aan het sporten.

7. Luister tijdens het sporten naar je favoriete muziek

Als je net als ik wel wilt fitnessen, maar ook weer niet omdat je het eigenlijk niet zo leuk vindt moet je zorgen dat je het jezelf zo leuk mogelijk maakt. Luister daarom tijdens het sporten naar je favoriete muziek. Neem je mobiel mee, oortjes in of koptelefoon op en gaan met die banaan! Doordat je naar muziek luistert die jij leuk vindt ga je door en hou je het vol. En misschien tover je zelfs een lach op je gezicht tijdens het sporten! En het heeft geen muziek te zijn. Luister naar een podcast of kijk desnoods je favoriete serie. Doe iets waar jij je happy bij voelt.

8. Zoek een sportmaatje

Leuke sportschool gevonden en wil je wel gaan sporten, maar liever niet alleen? Er is vast een familielid, vriendin of kennis die ook wil gaan sporten en ook liever niet alleen gaat. Voor veel mensen helpt het om met iemand te gaan sporten. Je kunt elkaar motiveren. En je hebt een stok achter de deur. Je kunt tijdens het sporten een praatje maken en elkaar helpen met de oefeningen. Na afloop drink je nog samen een kop koffie of thee en verlaat ieder met een goed gevoel de sportschool. Pak nu gelijk je telefoon er even bij, kijk in je contacten wie jij als sportmaatje zou willen en bel diegene op of stuur een appje. Ik weet zeker dat hij of zij blij is dat je belt!

9. Geen zin om te sporten? Ga toch sporten! Je zal beloond worden

Weet je wat het mooie van sporten is? Je maakt tijdens het sporten endorfines aan. Endorfine is een gelukshormoon. Het wordt daarom ook vaak een feel good drug genoemd. En dit betekent dat je met tegenzin naar de sportschool vertrekt, maar na het sporten verlaat je de sportschool met een goed en voldaan gevoel. En dat is nog niet alles. Je bruist van de energie en kan de hele wereld aan! Daarnaast is het ook nog eens zo dat je stress en gepieker loslaat door te sporten. Je bent namelijk gefocust op het sporten waardoor je met een ‘leeg’ hoofd naar huis gaat. Een hoofd dat weer ruimte heeft voor nieuwe nieuwe ideeën en oplossingen voor ‘problemen’ waar je mee rond liep. Win-win dus!

Met deze 9 tips ga je wel sporten en hou je het vol

Oké, misschien denk je nu wel dat ik makkelijk praten heb. Ik heb me tenslotte alleen maar ingeschreven en nog geen les gevolgd. Maar geloof me als ik zeg dat ik dit lijstje ook zal gebruiken. Ik weet wat mijn doel is en ik weet dat ik er toch echt iets voor zal moeten doen. Alleen voor niets gaat de zon op 😉

Ik heb altijd wel gesport in het verleden (ik heb zelfs zelf in mijn jongere jaren aerobicsles gegeven aan mensen) en ik weet ook dat ik er even doorheen moet. De eerste paar keer ben ik gemotiveerd en heb ik er zin in. Dan komt er een moment dat ik geen zin meer heb. Dat zal nu ergens in november zijn. Als het koud en donker is. Maar ik weet ook dat ik daar doorheen moet en dat ik dan gewoon moet blijven gaan. En dan, dan mag ik mezelf echt een sporter noemen!

Echt, er komt een moment dat je niet meer zonder het sporten kan….

Foto: Adobe Stock

Deel op:

2 gedachten over “Met deze 9 tips ga je wel sporten en hou je het sporten vol”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!