Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is (deel 1)

Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is

Ik krijg vaak de vraag hoe je voor een stressvrij leven kan zorgen. Nou dat is heel makkelijk: NIET! Stress en spanningen horen bij het leven. Je hebt periodes dat je het drukker hebt dan normaal en er gebeuren dingen die je niet kan voorkomen. Zo is het leven. Het hoort erbij. Wat je wel kan doen is zorgen voor de juiste balans. Lastig? Dat vond ik wel. Anders was ik nooit in een burn out terecht gekomen. En ondanks dat ik dankbaar ben voor deze burn out, hoop ik nooit meer in deze situatie te komen. Want jeetje, wat ben ik mezelf tegengekomen zeg! Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is? En hoe zorg ik ervoor dat ik niet meer opgebrand raak?

Liever voor jezelf zijn

Ik heb sinds Marley 7 maanden is altijd 24 uur verdeeld over 3 dagen gewerkt. Toen Jenna geboren was, ben ik dit blijven doen. Dit was voor mij de perfecte werk/privé-balans. Totdat ik een andere functie kreeg en ik meer taken erbij kreeg. Ik had twee teams die gecoacht moesten worden en daarnaast moest ik thuis nog van alles. Het gevolg was mijn eerste burn out.

Ja, dit is mijn tweede burn out. Mijn perfectionisme zat hier vooral thuis in de weg. Ik had mijn werk en dat kon ik prima loslaten als ik thuis was. Maar als ik thuis was, had ik twee kleine kinderen, een vriend die onregelmatige diensten draaide, het huishouden en ga zo maar door. En ik vertikte het om hulp te vragen. Maar verwachtte wel van mezelf dat mijn huis er tip top in orde uitzag, vooral heel schoon was en alle strijk was weggewerkt. Daarnaast moest ik ook nog een leuke vriendin voor manlief zijn en een leuke moeder voor mijn meiden. En oh ja, ik heb ook familie en vrienden dit aandacht verdienen. Hoe dan?!

Teveel hooi op je vork

En als je daarnaast ook nog eens niet lekker in je vel zit. Je bent te zwaar en verlangt weer terug naar je oude lichaam. Dat lichaam wat 57 kilootjes woog. Niet dat lichaam dat 75 kilo’s weegt. Dus er moet ook nog gesport worden. En daarnaast wil je ook nog tijd voor hobby’s enzo. Gekkenhuis dus! En toch besloot ik om 36 uur te gaan werken. Een mooie kans die ik moest pakken, toch? We moeten zoveel van onszelf. Laten we daarom beginnen met liever voor onszelf zijn.

Wat is de juiste balans werk/privé

Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is en wat is de juiste werk/privé-balans? Dat is voor iedereen verschillend. Ik weet dat 36 uur werken voor mij niet werkt. Zelfs niet als je een werkster hebt. Ik functioneer het beste als ik minimaal drie dagen niet werk. Zo heb ik tijd voor mijn gezin (een fijne vent en twee prachtige dochters die veel te snel groot worden), huishouden (ik kan inmiddels de boel de boel laten, heerlijk!), hobby’s (lekker haken, nieuwe armbandjes maken, tekenen en schilderen of gewoon lekker een boek lezen), familie en vrienden (ik zie ze gewoon te weinig). Alles behalve werk dus.

En vier dagen werken zorgt dat ik plezier in mijn werk heb en hou en dus ook productief ben. Op die manier heb ik het gevoel dat ik alles kan doen wat ik wil doen. En dat ik er alles uit kan halen wat erin zit. Geen half werk (oke, huishouden mag half werk zijn).

Hou je tijd over of niet

Ga voor jezelf na of je alles wat je doet in de juiste hoeveelheid doet. Misschien besteed je juist teveel tijd aan je hobby’s, of kan je best een dagje minder werken? Als je straks oud en opgeleefd bent wil je dan op je sterfbed liggen en denken aan de tijd dat je zo hard gewerkt hebt of wil je dan terug denken aan alles wat je uit het leven hebt gehaald? Ik weet het wel hoor!

Balans op je werk

Ben je wel echt ambitieus? Of ga je mee in het wereldje waarin je werkt? Ik ben erachter gekomen dat ik echt wel ambitieus ben. En met ambitieus bedoel ik dat ik voldoening uit mijn werk wil halen, mijn werk goed wil doen en daar waardering voor verwacht. Toen ik nog voor een werkgever werkte sloeg ik door. Ik wilde hogerop en werkte me letterlijk en figuurlijk kapot om dat te bereiken. Maar ik wil die verantwoordelijkheid helemaal niet. Ik wil gewoon leuk werk doen waar ik blij van word. Anderen helpen beter te worden in wat ze doen. Maar nee, ik wil niet bepalen of iemand zijn contract wordt verlengd of niet. Of dat iemand een voldoende of goed op zijn eindbeoordeling krijgt. Laat mij die mensen maar helpen om van een voldoende naar goed te gaan. Daar ben ik goed in; het beste uit mensen halen.

Krijg je nog energie van je werk?

Ga dus voor jezelf na of je nog wel in de juiste functie zit. Krijg je er nog energie van? Of kost het heel veel energie en ben je elke avond helemaal gesloopt? Wil je misschien minder verantwoordelijkheid? Of misschien juist meer? Haal je nog voldoening uit je werk? En zo niet, hoe zorg je dat je dat wel weer gaat doen? Hoeveel uren werk je? Is dat teveel of misschien wel te weinig? Stel jezelf deze vragen om erachter te komen of je nog wel doet wat jij wilt en niet meegaat in de ambities van anderen.

Balans in het huishouden

Wat doe je als je thuis bent? Haal je daar voldoening uit? Ik snap dat je niet vrolijk wordt van boodschappen doen. Ikke niet in ieder geval. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het heerlijk vinden. Bij mij is het echt een moetje. Maar ik geniet ervan als al mijn was gestreken is. Ja echt! Het strijken zelf is voor mij al een momentje voor mezelf. Ik kom dan echt helemaal tot rust. Even mijn gedachten ordenen. En als dan alles fris en mooi in de kast ligt dan ben ik helemaal happy. Echt, er is niet veel nodig om mij gelukkig te maken, dat blijkt wel weer.

Maak het huishouden leuk

Wat ik wil zeggen is, zorg ook hier voor balans. Als je thuis met het huishouden bezig ben wissel dan af met de dingen die je wel leuk vindt en niet leuk vindt. En zorg voor pauze tussendoor; even kopje koffie met een tijdschrift. Of gewoon even midden op de dag een serie kijken. Niet alleen maar doorgaan en poetsen. En je hoeft ook niet alles op één dag te doen. De week heeft 7 dagen dus verdeel de huishoudelijke taken over die 7 dagen. Als je het kan missen, neem dan een werkster in dienst. Echt, het geeft zoveel rust! Heb je meer tijd voor dat kopje koffie. Of misschien kan je dan gewoon lekker midden op de dag een dutje doen (heerlijk!).

Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is

Hoe zorg je ervoor dat je energie in balans is binnen het gezin, voor je hobby’s en sport en sociale leven? Hier meer over in mijn volgende blog. Zonde als ik nu een lap tekst neergooi. Zonde van mijn tijd en zonde van jouw tijd. Want je hebt nu vast weer zin om even de was te vouwen ;-). En wie heeft er tegenwoordig nou tijd en zin om een hele lap tekst te lezen? Ik hoop dat jullie wat aan de tips hierboven hebben.

Ik ga een kop koffie pakken!

Deel op:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!