fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mijn creativiteit helpt mij door de burn out heen

Mijn creativiteit helpt mij door de burn out heen - haken

Eén van mijn kwaliteiten is mijn creativiteit. Soms is deze kwaliteit (net als mijn perfectionisme) ook een struikelblok. Op het werk kreeg ik regelmatig te horen dat ik niet meteen een oplossing voor het probleem moest gaan zoeken. Tja, als iemand ‘A’ zegt ben ik al aan het bedenken hoe ik het ga aanpakken. Maar mijn creativiteit zorgt meestal voor allerlei creaties in welke vorm dan ook. In dit artikel lees je hoe mijn creativiteit mij door mijn burn out heen helpt.

TTKA sieraden

Tante Truus Kan Alles is ooit ontstaan als een Facebookpagina waar ik mijn zelfgemaakte sieraden op verkocht onder de naam TTKA. En het liep al een tierelier en ik kon de bestellingen niet aan. Ik had net een baby gekregen en dat was naast een drukke baan bij een verzekeraar niet te combineren. En dus stopte ik ermee. Alle spulletjes gingen in een bak en werd op zolder neergezet. Tot een week of twee geleden.

Mijn creativiteit helpt mij door de burn out heen

Verstand op nul

Ik ben al een hele tijd bezig om een omslagdoek te haken. En toen deze eindelijk klaar was, wilde ik weer iets maken. Dit keer iets kleins. Iets wat snel gemaakt was. En dus maakte ik voor de meiden enkelbandjes. Ze waren er zo blij mee en ik vond ze zelf ook leuk dat ik besloot om er ook één voor mezelf te maken. Aan de enkelbandjes hing ik zilveren hangertjes/bedeltjes uit mijn bak die op zolder stond.

Toen ik de bak tevoorschijn haalde, begon het te kriebelen. En zo was ik binnen een mum van tijd twee armbandjes en een ketting rijker. Heerlijk om zo lekker met mijn handen bezig te zijn. Verstand op nul en mijn creativiteit haar gang laten gaan.

hoe mijn creativiteit mij door mijn burn out heen helpt
Dromenvanger in de maak

Ontspanning en toch iets creëren

Tijdens mijn burn out is handwerken ook één van mijn reddingen geweest. Omdat ik het moeilijk vond om even niets te doen en een serie op Netflix kijken soms te overweldigend was. Pakte ik mijn oude hobby haken weer op. Het resultaat is een prachtige omslagdoek die heel handig is op een wat koelere zomeravond in de tuin (nu dus nog niet nodig gehad, helaas).

Zo had ik toch het gevoel dat ik iets deed (ik kan nu eenmaal niet makkelijk helemaal niks doen) maar was ik toch met iets ontspannends bezig. Als ik namelijk zit te haken of armbandjes maak, kom ik helemaal tot rust. En ik kan er ook nog eens mijn creativiteit in kwijt waardoor ik dus ook nog eens leuke en mooie creaties maak. De ideale manier van ontspannen dus voor mij.

hoe mijn creativiteit mij door mijn burn out heen helpt
Enkelbandje gehaakt

Bezigheidstherapie tijdens mijn burn out

Ik denk dat met je handen bezig zijn naast hulp van een psycholoog of coach, een goede vorm van therapie is. Want tijdens het knutselen kan je je gedachten alle kanten op laten gaan, maar ook je gedachten weer ordenen. Je kan je emoties in je creaties kwijt. Maar je kan er juist ook voor kiezen om helemaal nergens aan te denken en niks te voelen, maar juist alleen met je creaties bezig te zijn.

Hoe mijn creativiteit mij door mijn burn out heen helpt

Ik vind het fijn om het te combineren. Er zijn dagen dat ik bijvoorbeeld snel geïrriteerd ben en dan kan ik tijdens het haken mijn gedachten laten gaan over het waarom. Waarom irriteer ik me? Waaraan irriteer ik me? Hoe komt het dat ik me daaraan irriteer? Kan ik ervoor zorgen dat ik minder irriteer of dat de irritatie helemaal stopt? En ga zo maar door. Uiteindelijk merk ik dat ik na een paar minuten al een ‘oplossing’ voor mijn irritatie heb en me niet meer irriteer. Maar soms is het heerlijk om zo mijn hoofd gewoon helemaal leeg te maken.

Mijn creativiteit helpt mij door de burn out heen
Strandtas bij een workshop gemaakt

Mijn creativiteit helpt mij door de burn out heen

Ik ben geen therapeut of iets dergelijks, maar ik kan iedereen die een vol hoofd heeft aanraden om creatief bezig te zijn. Dat kan natuurlijk in allerlei vormen. Je kan schrijven (ik heb hier mijn blog voor), je kan tekenen, schilderen, breien, haken, sieraden maken enzovoorts. Er zijn ook genoeg workshops te vinden hierin. Zo ben ik laatst met een vriendin naar een workshop armband maken geweest en ook naar een workshop strandtas versieren geweest. Naast dat je dan lekker creatief bezig kan zijn is het ook nog eens hartstikke gezellig.

Probeer het eens en misschien ontdek je nog een kan van jezelf die je niet kende...

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!