fbpx

Perfect bestaat niet, maar waarom ben je dan toch een perfectionist?

Perfect bestaat niet

Nou denk je natuurlijk dat dit wel zo is en dat begrijp ik helemaal. Maar perfect bestaat niet. Perfectie is namelijk iets wat in jouw hoofd bestaat. In jouw ogen is iets perfect of niet. En wat jij perfect vindt, vindt een ander helemaal niet perfect. En wat voor een andere perfect is, is voor jou niet perfect. Perfectie belemmert jou alleen maar in je dagelijks leven. Door vast te houden aan perfectie geniet je veel minder van het leven dan zou moeten en heb je eerder kans op een burn out. Echt, geloof me.

De perfecte wereld

Wat is perfect voor jou? En wat is perfect voor mij? Iedereen heeft daar een ander beeld bij. Wat voor jou de perfecte wereld zou zijn is voor een andere misschien juist het tegenovergestelde. We leven niet in een perfecte wereld. Perfect bestaat niet. En hoe hard we ook werken, hoe hard we ook ons best doen de perfecte wereld zal nooit komen. Nu denk je misschien dat ik heel negatief ben. Maar ik ben alleen maar realistisch. Ik ben een rasechte perfectionist, maar perfectionisme heeft me altijd in de weg gezeten.

Perfectionisten saboteren zichzelf

Als jij een perfectionist bent dan weet je hoe het is; je legt de lat voor jezelf enorm hoog. De dingen die jij doet zijn in jouw ogen nooit goed genoeg. Je gaat door met verbeteren en verfijnen, maar echt succes behaal je niet. Je ziet anderen om je heen succesvol zijn en jou lukt het niet. Waarom? Je saboteert jezelf door het perfect te willen doen. Of dit nu de perfecte moeder zijn is, het perfecte project op het werk afleveren, het perfecte product creëren, of een perfecte dienst neerzetten. Het is nooit goed genoeg.

Perfectionisme maakt je kleiner

Perfectionisme zorgt dat jij jezelf kleiner maakt. Het is immers nooit goed genoeg. Waarom blijf je jezelf dit aandoen? En waarom ben je zo streng voor jezelf? Waarom vraag je zoveel van jezelf? Als jij een goed idee hebt moet je het gewoon aan de wereld laten zien. Niet wachten tot het perfect is, want dan gebeurt het nooit. Het is in jouw ogen namelijk nooit goed genoeg. Breng het naar buiten, ga het verkopen en kijk hoe het gaat. Je kan altijd nog bijschaven en ‘perfectioneren’. Maar wacht niet langer. Mocht het niet succesvol zijn dan heb je niet gefaald. Welnee! Je weet dan hoe het niet moet of niet werk. Van daaruit kan je je product of dienst verder ontwikkelen. Je kunt feedback vragen en hiermee aan de slag gaan.

En wil jij die perfecte moeder, vrouw, vriendin enzovoorts zijn, maar het lukt in jouw ogen niet? Vraag dan eens aan je partner, kinderen, vrienden hoe zij jou zien? Geloof me, je kinderen willen liever een lieve en gezellige moeder dan een moeder die vol frustraties zit omdat ze de lat voor zichzelf veel te hoog legt en dit niet ten goed komt van haar humeur.

Laat perfectie los

Laat het los. Ik weet het, het klinkt makkelijk en ik weet dat het niet makkelijk is om het los te laten. En toch is dat het enige wat je kunt doen. Vergelijk jezelf niet met anderen. Jij bent jij en dat maakt jou al perfect. Wat je op social media ziet is maar een stukje van iemands leven. geloof me, hun leven is niet perfect. Iedereen heeft zorgen en frustraties. En genoeg mensen worstelen met perfectie. Laat perfectie los. Leef en geniet. En als jij een goed idee hebt wat je op de markt wil brengen dan moet je dat gewoon doen. Ook al is het product of de dienst in jouw ogen nog niet perfect. Bijschaven kan altijd.

Kinderen zijn ons voorbeeld

Toen je klein was en leerde lopen, rende je ook niet meteen. Je leerde eerste staan, liep toen langs de tafel en toen heel voorzichtig liet je los. Je eerste stapjes waren gezet, maar dat ging ook niet zonder vallen en opstaan. Toen je je eerste woordjes zei, begreep ook niet iedereen meteen wat je zei. Je zei onsamenhangende dingen, losse woorden. En die woorden vormden zich met de tijd tot zinnen. Wat dat betreft kunnen we veel van kinderen leren. Zij maken zich niet druk om wat een ander van hen vindt. Zij zijn gewoon wie ze zijn en doen wat ze leuk vinden. Die tekening waarbij wij heel goed moeten kijken wat het nou eigenlijk is, is voor hen heel duidelijk een boom of een vliegtuig. En mooi dat ze de tekening vinden!

Perfect bestaat niet

Perfectionisme is geen slechte eigenschap. Integendeel. Het helpt je om jezelf te verbeteren. Maar als perfectionisme ervoor zorgt dat je juist het tegendeel bereikt is het tijd er iets aan te doen. Veel perfectionisten kampen met een burn out en dit gebeurt op steeds jongere leeftijd. Je was zelf ooit een kind, maar vergeet dat soms. Ga op zoek naar het kind dat je ooit was. Toen was je nog niet bezig met alles maar perfect willen doen. Dat kwam pas toen volwassen tegen je gingen zeggen dat iets niet goed genoeg was en dat het nog niet perfect was. Perfect bestaat niet, perfect zit in je hoofd. Wees tevreden en neem genoegen met ‘goed’, want dan zul je een veel gelukkiger mens zijn

Laat jij je weleens tegenhouden omdat jouw perfectionisme je in de weg zit?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!