fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mijn favoriete musthaves voor waterverf (beginners)

musthaves voor waterverf

Zoals je misschien weet hou ik van knutselen en creatief bezig zijn. De laatste tijd ben ik vooral bezig met tekenen en schilderen. In de afgelopen maanden ben ik erachter gekomen welke art supplies onmisbaar zijn als je een beetje leuk met waterverf aan de slag wil gaan. En wat ook belangrijk is, is dat je investeert in goede spullen. Dit hoeft niet altijd duur te zijn. Vandaag vertel ik je wat mijn favoriete musthaves voor waterverf zijn en waarom.

Aquarelpapier

Goed papier is één van de belangrijkste musthaves voor waterverf. Want als je het ‘verkeerde’ papier gebruikt gaat het ten koste van je schildering/tekening. Voor ieder medium heb je ander papier nodig. Ga je met potloden aan de slag dan heb je heel ander papier nodig dan wanneer je met waterverf aan de slag gaat. Als je met waterverf aan de slag gaat is het belangrijk dat je aquarelpapier gebruikt. Aquarelpapier heeft de eigenschap dat het dikker en zwaarder papier is (300 gram) en (duh) tegen water kan. Als je gewoon printerpapier gebruikt zal je merken dat het papier gaat golven en dat de papiervezels loslaten waardoor je korrels in je tekening krijgt. Je hebt koud geperst aquarelpapier en warm geperst aquarelpapier. Het verschil tussen de twee is dat je op koud geperst aquarelpapier de vezels beter ziet en koud geperst aquarelpapier is gladder. Als je net als ik graag op koud geperst papier werkt, zal je ook verschillen in prijs zien. Zo werk ik graag met Canson papier en papier van Winsor & Newton. Beiden kosten €12,99, maar Canson heeft 30 vellen en Winsor & Newton heeft er 12.

Een goede gum

Als je met waterverf aan de slag gaat maak je vaak eerst een schets. Dit doe je met grijs potlood. Maar je wilt niet dat je potloodstrepen zichtbaar zijn door de verf, daarom gum je vaak al wat potlood weg. Gum niet teveel op je aquarelpapier want je zal zien dat het papier toch beschadigd. Investeer daarom in een goede gum. Veel mensen zweren bij een kneedgum omdat die tijdens het gummen geen stukjes gum los laat. Ik ben heel blij met mijn Faber-Castell gum. Geen vlekken en tijdens het gummen komen er bijna geen stukjes van de gum af.

Penselen en kwasten

En wat ook belangrijke musthaves voor waterverf zijn, zijn penselen en kwasten. Ook als het om penselen gaat is het de moeite waard om te investeren. Je kunt voor echt haar kiezen of synthetisch haar. Ik heb goedkope penselen via Ali express en ik moet zeggen dat dit hele fijne synthetische penselen zijn. Prima voor beginners. Ik ben ook op zoek gegaan naar penselen met echt haar en daar zit wel een prijskaartje aan. Maar ik heb er geen dag spijt van gehad. De Rembrandt penselen houden de verf en het water goed vast en het doseren goed. Ze glijden makkelijk over het papier en als je teveel verf of water op je papier hebt nemen ze dit zonder moeite weer op. En geloof me, deze zijn echt nog goedkoop want ik heb nu drie penselen voor €20 en veel goede penselen zijn al gauw €20 per stuk.

Waterverf

Waterverf kan je in napjes kopen of in tubes. Ik ben fan van napjes, maar ik gebruik soms ook waterverf in tubes. Het maakt niet echt uit wat je gebruikt. Dat is persoonlijk en wat je zelf fijner vindt werken. Waar je wel op moet letten bij de aanschaf van waterverf, is dat er veel pigment in je verf zit. Je wil namelijk dat de kleuren die je ziet ook overeenkomen met de kleur die je op je papier schildert. En als je water gebruikt om de kleur lichter te maken, mag het niet zo zijn dat er niks van je kleur overblijft. Ik gebruik al heel lang Koi Waterverf van Sakura met 24 napjes en ben hier heel tevreden over. Je hebt ze met meer napjes, maar de kleuren mengen zo mooi dat je prima aan het werk kan met deze 24 napjes. Ik moet wel zeggen dat ik als deze aan vervanging toe is, ik graag een set met meer napjes wil. Sinds kort heb ik ook Cotman waterverf van Winsor & Newton met 12 halve napjes. Ik wilde eerst de verf uitproberen voordat ik er meer geld aan uit zou geven. En ik kan je zeggen dat ik erg tevreden ben en zeker over ga op de 24 napjes of zelfs de tubes. Collegablogger Felix heeft drie waterverf sets voor je uitgetest. Zijn oordeel over deze drie sets lees je op zijn website De Kat Maakt.

Maskeervloeistof

Als je bepaalde delen of stukken van je tekening wit wilt hebben kan je hiervoor maskeervloeistof gebruiken. Het is vloeibaar en je kunt het met een penseel opbrengen (let er wel op dat je hier niet één van je goede penselen gebruikt). Als het opdroogt wordt het een soort rubber en kan je hier makkelijk overheen verven. Je zult zien dat de verf er niet doorheen kan. Als verf droog is pulk je de maskeervloeistof van je tekening af en je hebt hier geen verf zitten.

Witte gelpen

Een alternatief voor maskeervloeistof is een witte gelpen. Alleen maak je nu je werk af en laat de verf drogen. Als de verf droog is kan je met je witte gelpen wit maken wat je wit wilt hebben. Ik kocht maanden geleden een set witte gelpennen met drie verschillende diktes en ik heb hier nog steeds plezier van.

Kleurpotloden

Kleurpotloden kunnen je waterverf schilderij of illustratie een extra dimensie geven. Het kan net dat extra beetje detail aan je tekening geven. Een ook voor het aanbrengen van schaduw kan kleurpotlood helpen. Gebruik hiervoor niet de kleurpotloden van je kind, maar investeer in goede kleurpotloden zoals Bruynzeel of Faber Castell.

Waterproof fineliners

Verder is het nog belangrijk om waterproof fineliners te hebben. Er zijn mensen die het fijn vinden om hun schets eerst met zwarte fineliner te omlijnen en dan te schilderen. En er zijn mensen die dit na het schilderen doen. Dan is het belangrijk dat je goede fineliners gebruikt die ook nog eens waterproof zijn. Je wil namelijk geen vlekken in je tekening. Ik zweer bij de Pigma Micron pennen van Sakura en de Staedtler pigment liners. Je hebt ze in verschillende diktes en ze schrijven ook heerlijk. Ik gebruik ze ook in mijn bullet journal.

Schilderstape

En wat ook heel fijn is, is schilderstape om je papier mee te stretchen. Papier dat nat is zet wat uit en als het droogt krimpt het weer in. Je kan hierdoor toch hebbend dat papier wat gaat bobbelen. Zelfs als je goed aquarelpapier gebruikt. Daarom kiezen veel kunstenaars ervoor om hun papier aan de tafel of op een houten plank vast te tapen. Hier kan je heel dure tape voor gebruiken, maar ik heb gewoon schilderstape van Action (die je ook gebruikt als je in huis iets gaat schilderen) en dat werkt prima!

Mijn favoriete musthaves voor waterverf

Er zijn natuurlijk nog veel meer musthaves voor waterverf. Want zonder water kan je niks met waterverf. Ik zet altijd twee glazen water neer. Een om de vieze penselen mee schoon te maken nadat je ze hebt gebruikt en een glas met schoon water om het laatste restje schoon te spoelen en om te gebruiken bij het mengen van verf. Maar goed, daar heb je alleen twee glazen en wat water voor nodig. En ik gebruik een bord om mijn verf op te mengen. Geen gewoon bord, maar een fondue-/gourmetbord met verschillende vakjes. Ideaal om verf in te mengen.

Als je met deze musthave kunstenaarsbenodigdheden begint, heb je een hele goede basis. Je kan lekker aan de slag en je creativiteit haar gang laten gaan. Ik weet zeker dat je mooie dingen zult maken. En je merkt vanzelf wat je nog meer nodig hebt. En zo breidt je collectie zich langzaam uit…

Wat zijn jouw absolute musthave kunstenaarsbenodigdheden?

Foto: Adobe Stock

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!