fbpx

Is vrienden maken moeilijker als je ouder bent?

vrienden maken moeilijker als je ouder bent

Als je al je social media kanalen moet geloven heb je tig vrienden. Maar als je gaat kijken naar wie je echte vrienden zijn kom je tot de conclusie dat de echte vrienden op één of twee handen te tellen zijn. Dit waren er jaren geleden veel meer. En die echte vriendschappen zijn vaak al jaren geleden gesloten. Is vrienden maken moeilijker als je ouder bent? Of is het helemaal niet moeilijk maar spelen er andere dingen?

Het ontstaan van nieuwe vriendschappen is niet moeilijk

Een vriendschap ontstaat vaak doordat je iets gemeenschappelijks hebt of deelt. Je hebt dezelfde liefde of passie voor iets. Zo zie je bijvoorbeeld ook dat op het werk vaak vriendschappen ontstaan. Twee van mijn beste vriendinnen heb ik op het werk ontmoet. Er was een blik, een klik en de rest is geschiedenis. We deelden hetzelfde werk (of de irritatie voor een collega). En zo kan ik nog veel meer ‘plekken’ noemen waar ware vriendschappen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de moeders op het schoolplein, de sportclub en ga zo maar door. Dus is vrienden maken moeilijker als je ouder bent? Als je de nieuwsberichten moet geloven is dat zeker het geval.

Hoe ouder hoe kritischer

Ik ben van mening dat je in de loop der jaren kritischer wordt. Ik ben de afgelopen jaren aardig wat nieuwe mensen tegengekomen. En soms leek er een vriendschap te ontstaan. Maar dan was er iets waardoor ik terughoudend was. Ik merk dat ik helemaal geen zin heb in drama en gezeur. Dat is vaak de belangrijkste reden om af te haken. Maar ook kom je er gaandeweg misschien wel achter dat je eigenlijk helemaal niets met elkaar deelt.

Een vriendschap opbouwen ‘kost’ tijd

Een vriendschap is namelijk net als iedere andere relatie. Je moet er wel tijd in stoppen. En dat betekent niet dat je elkaar dagelijks moet spreken. Helemaal niet zelfs. Maar een vriendschap ontstaat en groeit natuurlijk niet als je er beiden niks voor of mee doet. Het moet vanzelf gaan, maar je mag er wel wat ‘moeite’ voor doen. En je moet bereid zijn om tijd voor elkaar te maken. Want ook in een vriendschap moet je tijd en liefde stoppen.

Tijd is kostbaarder als je ouder bent

En ik denk dat dit de reden is dat we vriendschappen sluiten moeilijker vinden. Het ontmoeten van nieuwe mensen is niet moeilijk, het leuk en gezellig hebben is ook niet moeilijk. Maar omdat je nu eenmaal ouder en wijzer bent kijk je anders naar vriendschappen. Iemand kan heel leuk zijn en je kan er leuk mee lachen, maar als diegene wel heel vaak klaagt of veel over anderen roddelt is dat dan iemand in wie je tijd wil steken? Tijd vrijmaken voor ik-tijd is vaak al moeilijk genoeg en als je die kostbare tijd met vrienden doorbrengt moet het wel goed zijn en goed voelen.

In een vriendschap moet je investeren

Iedere vriendschap is anders en iedere vriendin is anders. En vrienden zijn heel belangrijk. Je wordt er nu eenmaal gelukkiger door. Met de één kan je uren aan de telefoon hangen en heb je hele diepgaande gesprekken, met de ander kan je heerlijk shoppen en met weer een ander ga je graag alle leuke eettentjes langs. En er zijn vrienden met wie het allemaal kan. Wat het belangrijkste is, is dat het goed voelt. Op het moment dat dit niet zo is moet je bij jezelf nagaan waar dit aan ligt. En soms is het niks anders dan een gevoel en dan zeg ik alleen maar dat je je gevoel moet volgen.

Vriendschappen veranderen

En zoals ook wij met de jaren veranderen, veranderen ook de vriendschappen die we hebben. Sommige vriendschappen worden nog intenser en andere vriendschappen komen op een lager pitje te staan. En soms spreek je elkaar jaren niet en als je elkaar dan weer spreekt is het alsof er nooit zoveel tijd tussen heeft gezeten.

Is vrienden maken moeilijker als je ouder bent?

Nee dat is het niet. Het ontstaan van een vriendschap ansich in ieder geval niet. Maar het onderhouden van de vriendschap is anders. Je bent kritischer, je weet inmiddels wat je belangrijk vindt in je leven en wilt mensen met dezelfde mindset om je heen. Mensen die je energie geven en niet de mensen die energie kosten. Ja, je moet investeren in de vriendschap, maar dat zou geen moeite mogen kosten. Het moet vanzelf gaan en van beide kanten komen. Maar het belangrijkste is dat het leuk moet zijn en dat je geniet van elkaars gezelschap, er voor elkaar bent en elkaar steunt. Ook als je elkaar dan even wat minder spreekt. Want nee, dat ligt niet aan jou en jij hebt niets fout gedaan. Maar we hebben het gewoon druk en moeten dan soms de keuze maken om iets of iemand anders even voor te laten gaan…..

Vind jij het moeilijk om nieuwe vriendschappen te sluiten?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!