fbpx

Scholen houden te weinig rekening met menstruatieklachten

Scholen houden te weinig rekening met menstruatieklachten

Ik kreeg een tijdje geleden een persbericht en toen ik het las wist ik dat ik hier iets mee wilde. Het ging namelijk over het feit dat scholen te weinig rekening houden met de menstruatieklachten van jonge meiden. Als vrouw weet ik wat voor een impact je menstruatie op je leven kan hebben. En als moeder van twee dochters komt er een tijd dat ook zij gaan menstrueren. En op de één of andere manier merk ik om mij heen dat er nog steeds een taboe rust op het praten over menstruatie. Waarom? Het hoort er nu eenmaal bij. Een goede reden om hier wat aandacht aan te besteden!

Iedereen weet dat vrouwen menstrueren

Iedereen weet dat vrouwen menstrueren. Dit kan al beginnen als een meisje rond de 10 jaar is en eindigt vaak als je ergens in de 50 bent. De één heeft een korte cyclus en de ander heeft een lange cyclus. En dan is de één zo’n drie dagen ongesteld, terwijl de ander een volle week met maandverband, tampons of menstruatiecups in de weer is. Er zijn vrouwen die tijdens de menstruatie nergens last van hebben en er zijn vrouwen die echt heel ziek zijn. En dan heb je natuurlijk iedereen er tussenin nog. Iedere paar weken is het zover en toch wordt er zo weinig over gesproken.

Veel meiden denken dat ze er maar gewoon mee moeten leven

Als jong meisje heeft die menstruatie best wel wat impact. Je lijf is aan het veranderen en nu ben je ineens een jonge vrouw. Misschien voel je je niet op je gemak nu je ongesteld bent. Je hebt misschien buikpijn en bent bang dat je door zal lekken. Veel meiden denken dat ze er maar gewoon mee moeten leven; het hoort erbij! En veel meiden krijgen ook te horen dat ze zich niet aan moeten stellen. Maar dat is zo verkeerd!

Scholen houden te weinig rekening met menstruatieklachten

Het Menstruatie Voorlichtingsinstituut heeft onder 15.000 jonge meiden in de leeftijd van 12 tot 19 jaar een onderzoek gedaan. Hieruit kwam naar voren dat ze met ziekteverzuim en een negatieve invloed op schoolprestaties kampen omdat hun school te weinig rekening houdt met hun menstruatieklachten. Het onderzoek richtte zich op wat meiden ervaren tijdens hun menstruatie en in hoeverre dit invloed heeft op hun schoolprestaties. Daarnaast is bekeken hoeveel schoolverzuim er door deze klachten ontstaat en aan welke informatie jonge meiden nu echt behoefte hebben. De vragen waren gebaseerd op een eerder onderzoek van het Radboud Ziekenhuis onder 42.000 vrouwen.

Veelgehoorde klachten

Tijdens gastlessen in het voortgezet onderwijs heeft het Menstruatie Voorlichtingsinstituut aan de meiden gevraagd om anoniem de onderzoeksvragen te beantwoorden. Daar zijn de volgende resultaten uit gekomen:

  • 86% van de meiden vindt dat er op school onvoldoende rekening gehouden wordt met hun menstruatie
  • 91,7% heeft last van buikpijn
  • 74,7% heeft angst om door te lekken
  • 61,7% kan zich moeilijk concentreren 
  • 48% meldt zich meerdere dagen per school jaar ziek in verband met hun menstruatie
  • 28% zou zich ziek willen melden, maar doet dat niet
  • 73,5% geeft aan dat hun schoolprestaties door de menstruatie negatief worden beïnvloed
  • Gemiddeld houden meiden minder dan 50% van hun energie over tijdens de zwaarste dagen van hun menstruatie.

Ook is het zo dat de meiden verplicht worden om gewoon deel te nemen aan de gymles en vaak mogen meiden tijdens de les niet naar de wc.

Hoop dat het inmiddels beter zou zijn

Ik moet zeggen dat ik hier best van schrik! Ik weet dat ik een jong meisje was en ook altijd best wel last had. Naast buikkrampen had ik ook altijd pijn in mijn bovenbenen en was ik als de dood dat ik doorgelekt was. Ik had toch wel gehoopt dat in deze moderne tijd waarin over van alles gepraat kan worden ook wel meer over dit onderwerp werd gesproken. Dat er vanuit school meer begrip zou zijn. Gelukkig kon ik thuis mijn verhaal kwijt en als ik me niet goed voelde mocht ik van mijn moeder thuis blijven. Maar scholen houden ook nu nog te weinig rekening met menstruatieklachten. Ik hoop dat tegen de tijd dat mijn meiden gaan menstrueren er toch echt wel iets veranderd is.

Scholen hoeven het niet alleen te doen

Het Menstruatie Voorlichtingsinstituut geeft voorlichting en gastlessen op scholen. Hierin komen verschillende onderwerpen naar voren. Bijvoorbeeld welke klachten normaal of natuurlijk zijn, er wordt kennis gedeeld over het ontstaan van menstruatieklachten en meer over wat hieraan te doen is of gedaan kan worden. Maar waar het vooral om gaat is dat deze jonge meiden er openlijk over kunnen en mogen praten omdat het niet iets is om je voor te schamen. Dat er begrip is van de leerkrachten en de medeleerlingen. Want ja er wordt onze kinderen tegenwoordig geleerd dat jongens en meisje gelijk zijn, maar er zijn nu eenmaal dingen die niet gelijk zijn. En daarom is het belangrijk om ook de jongens in deze gesprekken te betrekken.

Benieuwd naar alle uitslagen van het onderzoek? Kijk dan even hier Uitslagen menstruatieonderzoek jonge meiden

Houdt de school van jouw dochter rekening met menstruatieklachten?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!