fbpx

Waarom puzzelen goed is voor je brein

Waarom puzzelen goed is voor je brein

In deze blog lees je over een van mijn favoriete bezigheden in het najaar. Want tja, we zitten nu toch gewoon meer binnen. Tenminste, ik wel. En dat is: puzzelen! Dit brengt niet alleen plezier en een gevoel van voldoening als de puzzel af is, maar het biedt ook een buitengewone stimulans voor onze grijze cellen. In deze blog vertel ik niet alleen waarom puzzelen goed is voor je brein, maar vertel ik ook gelijk welke puzzels echte aanraders zijn!

Minder stress en meer innerlijke vrede

Laat ik gelijk beginnen over de voordelen van puzzelen. Het is niet alleen een kwestie van het bij elkaar brengen van stukjes om een afbeelding te vormen, maar eerder een reis van geduld, doorzettingsvermogen en voldoening. Het langzaam zien ontstaan van een prachtige afbeelding onder je vingers kan een gevoel van prestatie en rust teweegbrengen, waardoor stress wordt verminderd en innerlijke vrede wordt bevorderd. Puzzelen behoort niet voor niks bij de basis van zelfzorg.

Onze hersenen worden uitgedaagd

Maar laten we niet vergeten wat er in onze hersenen gebeurt terwijl we zo’n leuke puzzel oplossen. Het maken van legpuzzels stimuleert verschillende cognitieve vaardigheden, waaronder visuele waarneming, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Onze hersenen worden uitgedaagd om patronen en vormen te herkennen, terwijl we tegelijkertijd strategieën bedenken om de puzzel op te lossen. Dit verbetert niet alleen ons concentratievermogen, maar versterkt ook ons geheugen en verbetert onze cognitieve flexibiliteit.

Waarom puzzelen goed is voor je brein

Bovendien is het maken van legpuzzels een geweldige manier om de connectiviteit tussen verschillende delen van de hersenen te bevorderen. Het vereist een nauwe samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft, wat op zijn beurt leidt tot een verbeterde communicatie en coördinatie binnen de hersenen. Dit kan leiden tot verbeterde probleemoplossende vaardigheden in het dagelijks leven en kan zelfs helpen bij het vertragen van cognitieve achteruitgang naarmate we ouder worden.

Waarom puzzelen goed is voor je brein? Van legpuzzels maken blijf je jong! En dat terwijl het vaak geassocieerd wordt met saai en knullig. Niet waar dus!

Maar welke legpuzzels zijn nou leuk?

Om te beginnen zou ik je aanraden om een puzzel van 1000 stukjes te maken. Het moet natuurlijk wel een beetje uitdaging zijn, maar ook niet te intens. Laat Ravensburger nou hele leuke puzzels hebben en nu een hele leuke nieuwe puzzelserie heeft: Ray’s Comic Series – Holiday Resort. Dit zijn vrolijke comic puzzels die geïllustreerd zijn door Ray Nicholson. Ze zitten vol met grappige figuurtjes, dieren en nog veel meer! Het vakantiepark bestaat uit 4 puzzels die los van elkaar gemaakt kunnen worden, maar als je de vier puzzels bij elkaar hebt wordt alles pas écht duidelijk.

Ray’s Comic Series – Holiday Resort -The Campsite

Ik ben nog druk bezig met de eerste puzzel in deze serie: The Campsite. Maar ik kan je vertellen dat ik dit echt een hele leuke puzzel vind. Er gebeurt zoveel, wat het op momenten echt een uitdaging maakt. Maar wat zoveel voldoening geeft als ik weer een stuk af heb. Ik ontdek ook iedere keer weer iets nieuws in de puzzel en kijk ook al uit naar de tweede puzzel!

Samen puzzelen is ook heel leuk!

Ik maak de puzzel trouwens niet alleen hoor, want mijn meiden en manlief vinden het altijd gezellig en leuk om mee te puzzelen. Ik heb een paar jaar geleden een grote fotolijst gekocht waar ik mijn puzzels op maak. Handig omdat de tafel dan ook nog te gebruiken is om aan te eten en niet alleen om aan te puzzelen.

Welke puzzel ga jij dit najaar maken?

De eerste twee puzzels van Ray’s Comic Series – Holiday Resort, The Campsite en The Hotel, zijn nu verkrijgbaar in de (speelgoed)winkel of online bij bijvoorbeeld Bol.

Dit artikel is gesponsord. Dit betekent dat ik een product of dienst heb gekregen om hierover te schrijven. Dit verandert mijn mening niet over het product of de dienst. Als iets goed is zeg ik dit, maar ook als het tegenvalt.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!