fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

10x de leukste gezelschapsspellen voor een gezellige spelletjesavond

de leukste gezelschapsspellen

Ik hou van spelletjes en ik vind het dan ook onwijs gezellig om een spelletjesavond te hebben. Een avond met vrienden met een lekker drankje erbij en wat de knabbelen. Er zijn heel veel leuke spellen die je op zo’n spelletjesavond kunt doen. Van hele simpele spellen tot spellen waarbij je je hersenen moet kraken. Maar geloof me, het zorgt voor een hoop lol en gezelligheid. Wil je nou binnenkort ook een spelletjesavond organiseren, maar heb je geen idee welk spel jullie kunnen gaan doen? Stop met zoeken! Ik heb voor jou 10x de leukste gezelschapsspellen voor een gezellige spelletjesavond met vrienden.

Yahtzee

Iedereen kent Yahtzee wel. Je speelt het met 2 tot 4 spelers. Een dobbelspel met 5 dobbelstenen. Het enige wat je nodig hebt zijn die 5 dobbelstenen, een scoreformulier per persoon en een pen om jouw score bij te houden. Je gooit met de dobbelstenen en met de uitkomst moet je combinaties maken. Ga je voor een x aantal zessen of vieren? Of misschien gooi je wel 5 vieren en heb je Yahtzee en krijg je extra punten. Maar je kan ook voor een kleine of grote straat gaan. Wat je gooit heb je bi dit spel niet in de hand, dat is echt een kwestie van geluk hebben. Maar je bepaalt zelf hoe jij je punten wegzet. Je mag iedere beurt drie keer gooien dus het kan nog alle kanten op. Wie heeft er aan het einde de meeste punten?

Het leuke aan dit spel is dat het alle kanten op kan gaan, maar met een goede tactiek kan het je lukken om de hoogte eindscore te halen. Dit spel speel je relatief snel, want je bepaalt zelf hoeveel rondes je speelt. Als zal een ronde dan wel wat langer duren. Ik vind dit altijd een leuk spel om te spelen. Je hebt er niet veel voor nodig en toch zorgt het voor een bepaalde spanning. Het is eigenlijk een heel makkelijk te spelen spel en toch zorgt het altijd wel voor een bepaalde gezelligheid. Daarom is dit ook wel een van de leukste gezelschapsspellen. Het wordt niet voor niks al jaren gespeeld, toch?

Rummikub

Wie is er niet groot mee geworden? Rummikub is een leuk spel voor jong en oud. Je speelt het met 2 tot 4 spelers. Aan het begin van het spel pakt iedere speler 14 stenen en het doel is om zo snel mogelijk al je stenen kwijt te raken. De stenen hebben vier verschillende kleuren en van elke kleur zijn er stenen met het cijfer 1 t/m 13. En er zijn ook twee jokers.

Je moet steeds een reeks van minimaal drie stenen neerleggen. Dit moeten opeenvolgende cijfers van één kleur zijn of dezelfde cijfers in verschillende kleuren. Je mag stenen van de reeksen die al op tafel liggen pakken zo lang je minimaal drie stenen laat liggen en je moet de gepakte steen direct gebruiken voor een eigen serie.

Alleen bij de eerste keer stenen neerleggen moet je zorgen dat je minimaal 30 punten hebt (alle stenen bij elkaar opgeteld), bij iedere volgende beurt hoef je geen minimum aan punten te hebben om te mogen spelen. Als je niks kan wegleggen, mag je een steen uit de pot pakken, maar die mag je pas bij de volgende beurt gebruiken. De eerste die al zijn stenen kwijt is, heeft gewonnen. De overige spelers tellen alle stenen bij elkaar op en dit noteer je. Na een x aantal ronde tel je al je punten bij elkaar op en degene met de minste punten heeft gewonnen.

Ook dit spel kan alle kanten op gaan. Maar met een goede tactiek kan je winnen. Spaar je zoveel mogelijk op voordat je stenen op tafel legt of ga je meteen aan de slag? En hoe doen je tegenspelers dit? Ook dit spel zorgt voor een hoop plezier en een gezellige spelletjesavond.

Party & Co

Party & Co speel je in teams. Hierdoor kan je het met 4, maar ook met 20 spelers spelen. Ideaal als je met een grote groep bent. Het doel van het spel is het correct uitvoeren van één opdracht in elk van de 5 categorie hoofdvakjes. En dit moet binnen 30 seconden. Vervolgens moet je terecht zien te komen op het middelste vak voor de eindopdracht. Wie als eerste de eindopdracht ook correct uitvoert, wint.

Dit spel behoort wel tot één van mijn persoonlijke favorieten van leukste gezelschapsspellen. Het leuke is dat je in teams speelt en de opdrachten wisselen. Van iets uitbeelden tot gewoon een vraag of het raden van een naam zonder verboden woorden te gebruiken. Geloof me, je hebt de hele avond de grootste lol!

Scrabble

Scrabble speel je ook met 2 tot 4 spelers. Of je speelt met 2 tot 4 teams. En het doel is om aan het eind van het spel de hoogste scoren te behalen. Je krijgt punten voor het neerleggen van woorden op het bord. Voor bepaalde letters krijg je meer punten. Denk aan de Q, X, Y en Z. Je kan ook bonuspunten scoren door op de vakjes met bonus letter waarde en bonus woord waarde de woorden te maken. Je begint met 7 letters en na iedere beurt moet je weer 7 letters op je letterrekje hebben. Als je geen woorden kan vormen, mag je letters wisselen. Je mag ook letters toevoegen aan woorden die al op het bord liggen.

Normaal gesproken speel je met woorden die in het woordenboek staan. Maar het is ook leuk als je de spelregels aanpast. Bijvoorbeeld alleen namen van bekende mensen, of scheldwoorden. En zo kan je van alles verzinnen om het net even anders te maken. Maar geloof me, met gewone woorden uit het woordenboek is het vaak al een hele uitdaging. Een leuk spel, waarbij je uit moet kijken dat er niet wordt vals gespeeld. Hou dus wel een woordenboek bij de hand 😉

30 seconds

Ook 30 seconds speel je in teams. Minimaal 2 teams en maximaal 4 teams. Om te winnen moet je als team als eerst de finish behalen. Je behaalt de finish door zoveel mogelijk namen te raden. Je krijgt als team namelijk steeds een kaartje met vijf namen en je moet binnen 30 seconden zoveel mogelijk namen van het kaartje raden. Voordat je een kaartje pakt moet je eerst met de dobbelsteen gooien. Na het raden van de namen tel je het gedobbelde af van het aantal geraden namen. Hou je je als team niet aan de regels? Dan is de beurt over en krijg je strafpunten. Je moet dan de pion een stap terugzetten.

Ook dit spel zorgt weer voor een hoop hilariteit en is ook zeker een van mijn favorieten in het lijstje met de leukste gezelschapsspellen. Zie maar eens namen te omschrijven zonder “klikt als” of “rijmt op” te gebruiken. Maar wel door te zingen of gebaren te gebruiken. Ik weet zeker dat je de grootste lol hebt met je vrienden!

Trivial Pursuit Familie

Trivial Pursuit is verkrijgbaar in verschillende varianten. De familie variant kan je ook met je kinderen spelen. Bij Trivial Pursuit Familie heb je namelijk vragen voor kinderen en vragen voor volwassenen.

Het doel van het spel is om jouw schijf met vijf partjes te vullen. Van iedere kleur één partje. Als jij dan de eindvraag goed beantwoordt heb je gewonnen. Dit spel speel je met 2 tot 6 spelers en kan ook in teams gespeeld worden. Je begint op het midden van het bord en gooit dan de dobbelsteen. Als je dan op een vakje met een partje komt, pakt de speler links van je een kaart en leest de vraag op die bij de kleur van het partje hoort. Dit zijn vragen in de categorie geschiedenis, aardrijkskunde, kunst & literatuur, wetenschap & natuur, amusement en sport & ontspanning. Heb je juist geantwoord dan mag je een partje pakken en in je schijf leggen. Fout geantwoord? Dan gaat de beurt naar de volgende speler.

Doordat er verschillende categorieën zijn en niet iedereen even sterk is bepaalde categorieën, wordt het steeds spannender. Wie zal als eerst alle partjes in zijn schijfje kunnen leggen en waar heeft als eerst de eindvraag goed. Dit spel zorgt net als 30 Seconds en Party & Co voor hele leuke antwoorden die weer voor een hoop hilariteit zorgen. Het verschil is alleen dat je bij Trivial Pursuit niet binnen 30 seconden antwoord hoeft te geven.

Jenga

Jenga speel je met minimaal 2 spelers en eigenlijk is er geen maximum aantal spelers. Het doel van het spel is steeds een blok uit de toren halen en hem bovenop de toren leggen. Je bent de winnaar als je als laatste een blok op de toren legt zonder dat deze omvalt. Valt bij jou de toren om dan moet je de toren weer opbouwen voor de overige spelers.

Dit spel zorgt ook weer voor een hoop hilariteit en spanningen, want de toren wordt natuurlijk steeds onstabieler. Wie van je vrienden heeft de meest vaste hand en wie niet? Na wat alcoholische drankjes wordt het natuurlijk nog lastiger. Dus laat die biertjes en wijntjes maar komen 😂

Risk

Risk speel je met 2 tot 6 spelers. Het doel van het spel is dat je moet proberen de gebieden van je tegenspelers te veroveren met behulp van een leger. Dit leger bouw je gedurende het spel op. Aan het begin van het spel krijg je een opdracht, oftewel een geheime missie. De eerste speler die deze missie volbrengt heeft gewonnen. Het spel heet Risk omdat je wel wat risico’s moet durven nemen. Het is een spel vol verraad, spanning en verrassingen.

Het leuke van dit spel is dat je er wel even mee bezig bent en iedere keer als je het speelt verloopt het spel anders omdat je steeds een andere geheime missie hebt. Het is een strategische spel dus je moet goed nadenken over de stappen die je gaat zetten. Dit spel kan je met zijn tweeën spelen, maar is leuker als je met minimaal vier personen speelt.

Wie is de mol – de code opdracht

Als een echte ‘Wie is de mol’ fan moest ik Wie is de mol – de code opdracht natuurlijk ook in deze lijst zetten. Dit spel speel je met 3 tot 6 spelers. Het doel van het spel is om binnen 45 minuten het codewoord te vinden. Dit doe je door vragen te beantwoorden. Als je het antwoord goed heb krijg je een letter. Maar er is natuurlijk een mol. Eén van de spelers is de mol en moet ervoor zorgen dat het codewoord niet wordt gevonden. Als het de mol lukt heeft hij gewonnen. Lukt het de overige spelers om het codewoord toch te vinden dan winnen zij. En van die spelers is er één speler die het beste resultaat heeft gehaald en dit is de uiteindelijke winnaar.

Ondanks dat ik het spel niet ken en nooit gespeeld heb, lijkt het me een heel leuk spel om met vrienden te doen. Want wie is de mol en wat is het codewoord. Lukt het je als speler om ondanks het mollen van de mol om het codewoord te vinden of niet. En wie van je vrienden is te vertrouwen en wie niet. Ik denk dat dit een heel leuk spel is en ook voor hilariteit zal zorgen. Ik laat het je weten als ik het spel heb gespeeld…

De kolonisten van Catan

De kolonisten van Catan speel je met 2 tot 4 spelers. Het doel van het spel is als eerste 10 of meer zegepunten halen. Je begint met twee dorpen met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Je gooit met twee dobbelstenen om te bepalen wie er grondstoffen krijgen. Hiermee kan je handelen met je medespelers of met de bank. Vooral als je grondstoffen mist loont het om te handelen. Je hebt de grondstoffen namelijk nodig om nieuwe straten, dorpen en steden te bouwen. Maar let op, want er loop ook een struikrover rond die landschappen leegrooft. En dat is zonde, want dorpen en steden zijn punten waard. En die punten heb je nodig om te winnen.

Dit is een heel populair en volgens velen één van de leukste gezelschapsspellen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog nooit gespeeld heb. Na wat lezen en rondvragen is wel mijn interesse gewekt. Het is een spel waarbij je weer goed na moet denken en zorgt voor uren speelplezier. Je hebt voor dit spel ook meerdere uitbreidingssets om het nog uitdagender te maken. Ik begrijp heel goed dat dit spel zo populair is. Ik denk dat ik het spel ook maar eens moet gaan spelen met een paar vrienden.

De leukste gezelschapsspellen voor een gezellige spelletjesavond

Een hele lijst met de leukste gezelschapsspellen is het zo. En dan heb ik nog niet eens alle leukste gezelschapsspellen genoemd. Want er zijn nog zoveel meer spellen. Denk bijvoorbeeld aan Monopoly, Pandemic, Shit Happens en ga zo maar door. Ik wilde het bij 10 spellen laten en dan moet je keuzes maken.

Welk spel is jouw favoriet?

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!