Hoe een visionboard jou helpt je doelen te behalen

Als je doelen hebt gesteld wil je er alles aan doen om ze waar te maken. Er zijn meerdere manieren om dit te bereiken. Zo schreef ik eerder al een blog met tips hoe je je doelen kunt behalen. Eén van die tips was je doelen opschrijven. Want door je doelen op te schrijven vergeet je ze niet. Maar het zorgt er ook voor dat je steeds kan teruglezen. Hierdoor komt het op je netvlies te staan. En zie je jezelf bij wijze van deze doelen halen. Bij het behalen van je doelen is visualisatie heel belangrijk. En om je hierbij te helpen kan een visionboard uitkomst bieden. Vandaag vertel ik je wat een visionboard is, hoe een visionboard jou helpt je doelen te behalen en hoe je een visionboard maakt.

Visualisatie zorgt dat je creativiteit wordt gestimuleerd

Visualiseren is niets anders dan jouw gedachten als een film afspelen. Door te visualiseren ontstaat er een beeld bij je ideeën en gedachten. En door te visualiseren zal je merken dat je doelen concreter worden. Je creëert immers een beeld zoals jij het zou willen zien. Hierdoor ontstaan vaak weer nieuwe ideeën, maar ook beelden van hoe je je doelen gaat bereiken. Door te visualiseren moeten allebei je hersenhelften samenwerken. Je hebt immers eerst opgeschreven wat je doelen zijn (linker hersenhelft) en daarna heb je hier een beeld bij gecreëerd (rechter hersenhelft). De linker hersenhelft is verantwoordelijk voor het rationele en analytische en de rechter hersenhelft voor emotie en creativiteit. En door ook je rechter hersenhelft te gebruiken word je creativiteit gestimuleerd. Hierdoor ontstaan er nieuwe ideeën. Maar je bent ook beter in staat om manieren te bedenken om je de doelen te bereiken.

Visualisatie zorgt voor een positieve benadering van jouw doelen

Als je weleens gehoord hebt over de wet van de aantrekkingskracht (law of attraction) ben je misschien bekend met visualisaties. Heel kort gezegd gaat het bij de wet van de aantrekkingskracht om energie. Positieve en negatieve energie. Als je positief bent trek je het positieve aan en als je negatief bent trek je het negatieve aan. Ik zal hier binnenkort een uitgebreid artikel over schrijven, want het is natuurlijk meer dan alleen maar dit. Maar bij visualisatie werkt dit ook zo. Door met een positief gevoel te visualiseren en dit regelmatig te doen ben je meer gemotiveerd om je doelen te behalen en voelt het nog beter om taken te volbrengen die jou dichter bij je doel brengen.

doelen behalen met een visionboard

Een visionboard helpt jou met visualiseren

Sommige mensen vinden visualiseren niet altijd makkelijk. Sommige mensen vinden het ook een soort van zweverig. Dit zie je ook bij mediteren. Terwijl mediteren je heel veel goeds kan brengen en stressverlangend is. Om het jezelf makkelijker te maken kan je een visionboard maken. Door hier vervolgens iedere dag of om de paar dagen een paar minuten naar te kijken en het voor je te zien, blijven jouw doelen en positieve gevoelens in jouw hoofd ‘zweven’.

Hoe kan je je doelen behalen met een visionboard?

Door naar je visionboard te kijken ontdek je steeds weer ideeën of manieren om je doelen te bereiken. Je programmeert je brein als het ware om steeds met je doelen bezig te zijn. Je kan hier iedere dag heel bewust naar kijken, maar dit hoeft niet. Als jij je visionboard op een zichtbare plek in huis hangt of neerzet waar jij regelmatig komt, gaat je onderbewuste hier alsnog mee aan de slag. Je kunt ook een foto van je visionboard maken en die als bureaubladachtrgrond op je computer instellen.

Hoe maak je een visionboard?

Een visionboard is een vel papier of een canvas waarop je jouw doelen in plaatjes en woorden plakt. Maar ook hoe jij je hierin wilt voelen. Zo’n visionboard maken is niet moeilijk, maar je moet het wel heel bewust doen. In onderstaande stappen vertel ik je er meer over:

Wat heb je nodig:
• Een groot vel papier of een canvas schilderdoek
• oude tijdschriften of Pinterest
• schaar en lijm

Stap 1
Je kijkt nog eens goed naar je doelen en knipt nu plaatjes, foto’s en teksten uit de oude tijdschriften die alles met jouw doelen te maken hebben. Of zoek op Pinterest naar plaatjes en quotes. Print ze uit en knip ze uit.

Stap 2
Nu kijk je kritisch naar alles wat je hebt uitgeknipt. Wat past het beste bij je doelen? En welke emoties wekken ze op. Zorg dat je alleen de plaatjes, teksten en foto’s gebruikt die echt bij je doelen passen en die jou dat positieve gevoel geven wat je krijgt als je aan je doelen denkt.

Stap 3
Plak de plaatjes, foto’s en teksten nu op het vel papier of schildersdoek.

Stap 4
Zet of hang je vision op een prominente plek in huis. Een plek waar je veel komt. Bijvoorbeeld je werkkamer of je slaapkamer. De woonkamer kan natuurlijk ook, maar dat is natuurlijk aan jou. Wil je dat iedereen ziet wat er op jouw visionboard staat of niet? Dit is natuurlijk voor iedereen anders.

visionboard

Maak meerdere visionboarden

Je hoeft trouwens niet maar één visionboard te maken. Want je kan een visionboard voor je werk maken en een andere voor privédoelen. Maar je kan ook van je bucketlist een visionboard maken. Alles wat jij wilt bereiken of waarover jij droomt kan je in een visionbaord kwijt. Heb je de man van je dromen nog niet gevonden? Knip een foto van een mooie man uit en plak hem op je visionboard. Droom je van een nieuw huis? Plak een foto van jouw droomhuis op je visionboard. Ik zou zeggen, probeer het gewoon. Slechter word je er sowieso net van. Het kost niet veel geld, tijd of energie. Maak een visionboard en kijk aan het eind van het jaar eens terug. Hoeveel van de doelen heb je behaald?

Hoe een visionboard jou helpt je doelen te behalen

Het behalen van je doelen doe je natuurlijk helemaal zelf. Maar er zijn genoeg hulpmiddelen die je helpen om die doelen ook daadwerkelijk te behalen. Een visionboard is zo’n hulpmiddel. Ik maak ieder jaar een visionboard en ik heb gemerkt dat het me helpt om focus te houden en mijn doelen te behalen. En ja, het zorgt ook iedere dag voor een positief gevoel. En door met dit positieve gevoel met mijn doelen aan de slag te gaan zorgt een tegenslag niet voor een negatief gevoel of dat ik de handdoek in de ring gooi en opgeef. Nee, ik blijf gedreven om met mijn doelen aan de slag te gaan. En als het dan niet linksom lukt, probeer ik rechtsom.

Ga jij dit jaar aan de slag met een visionboard?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.