fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Doelen behalen lastig? Met deze tips niet!

Doelen behalen

Misschien heb je net als ik voor 2020 doelen opgesteld. Dit kunnen persoonlijke doelen zijn en ook zakelijke doelen. Heel leuk dat je nu een lijstje hebt met dingen die je dit jaar wilt doen of bereiken. Maar hoe zorg je nu dat je doelen ook daadwerkelijk gaat waarmaken? Hoe zorg je dat je gefocust blijft en op een goede manier aan de slag gaat met jouw doelen? In deze blog geef ik je een paar tips die je hierbij zullen helpen. Persoonlijke tips waar ik zelf heel veel aan heb gehad. Vind jij doelen behalen lastig? Met deze tips gaat het jou lukken om je doelen wel te behalen.

Omschrijf je doel nauwkeurig

Wat zijn jouw doelen voor 2020? Omschrijf ze heel nauwkeurig. Je kan hiervoor het S.M.A.R.T-principe (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistich, Tijdsgebonden) voor gebruiken. Ik heb eerder een blog geschreven over hoe je je doelen nauwkeurig omschrijft. Door heel duidelijk te omschrijven wat je doel is, waarom je dit doel wilt behalen en wanneer je dit doel behaald wil hebben komt jouw doel tot leven. Schrijf dit op zodat je regelmatig terug kunt kijken naar jouw doel, het waarom en wanneer.

Deel je einddoel op

Je einddoel wil je misschien op 31 december behaald hebben. Je hebt nu dan een jaar de tijd om naar dit doel toe te werken. De beste manier om dit te doen is het einddoel op te delen in subdoelen. Bekijk per kwartaal wat je bereikt wil hebben. En ook deze kwartaaldoelen breek je op in subdoelen per maand. En per maand deel je de doelen ook weer op in weekdoelen. Door dit te doen focus je op je kleinere weekdoelen in plaats van je grote einddoel. Hierdoor wordt het behapbaar en makkelijker om je doel te bereiken.

Dit voorbeeld gaat over een jaardoel. Maar als jij iets voor de zomer wil bereiken, ga je ook dit einddoel opdelen in kwartaal-, maand,- en weekdoelen. Wil je over twee maanden je doel bereiken? Werk dan met week- en dagdoelen. Zorg dat je het grote hoofddoel in stukjes breekt. Of het nu gaat om afvallen, een sportieve prestatie, een promotie, meer geld of wat dan ook, dit werkt en helpt jou je doelen te bereiken.

Koppel taken aan je doelen

Wat moet je doen om je doelen te bereiken? Je hebt je doel opgedeeld in kwartaal-, maand- en weekdoelen. En nu moet je aan deze doelen taken koppelen. Want je doel behalen gebeurt niet door niks te doen. Je moet aan de slag. Wat moet je het eerste kwartaal doen om je kwartaal doel te halen? Hoe zit dit per maand? En wat moet je per week en misschien wel per dag doen? Focus op deze subtaken en je doel zal iedere dag een stukje dichterbij komen.

Focus op de subdoelen

Natuurlijk gaat het om het uiteindelijke hoofd- of einddoel. Maar focus hier niet op. Hou dit einddoel in gedachten, maar focus op de kleinere subdoelen. Deze zijn kleiner en behapbaar. Je zal deze subdoelen met wat inzet makkelijk halen. En met iedere keer dat je zo’n subdoel haalt kan je trots op jezelf zijn. Je voelt je euforisch. Dit euforische gevoel komt door de aanmaak van endorfinen. Opt het moment dat jij blij bent maakt je lichaam deze endorfinen aan. Je voelt je er lekker door en hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kan. Hierdoor zal je nog meer gemotiveerd raken om met je doelen bezig te zijn. En beloon jezelf nog eens extra voor het behalen van je doel. Ga iets doen waar jij heel blij van wordt.

Durf van koers te veranderen

Stel nou dat je vol enthousiasme met je doel aan de slag gaat. Je hebt subdoelen opgesteld en hier taken aan gekoppeld. Je bent hard aan de slag gegaan, maar die taken leveren geen resultaat of niet het gewenste resultaat. En aan jouw inzet ligt het niet. Waar zou het dan aan kunnen liggen? Neem de tijd om naar je subdoelen te kijken. Heb je deze subdoelen ook nauwkeurig omschreven? Wil je misschien teveel in korte tijd? Is het een realistisch subdoel? En welke taken heb je hieraan gekoppeld? Helpen deze taken wel om het doel te bereiken?

Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp. Dit kan je partner, een familielid, een vriend of vriendin zijn. Iemand die eerlijk tegen je zal zijn. Vaak helpt het als iemand anders je hierbij helpt. Jij bent vaak zo gebrand op het eindresultaat of op je taken dat er misschien een ‘blinde vlek’ ontstaat. Hulp vragen is altijd goed!

Vraag om hulp

En hulp vragen is niet alleen goede als je het niet dreigt te halen. Hulp vragen om je doelen te bereiken is altijd goed. Soms wil je dingen bereiken die anderen al hebben gedaan of hebben bereikt. Vraag deze mensen hoe zij dit hebben gedaan. Wat ze hebben moeten doen (of laten) om hun doel te bereiken. Je hoeft het niet op exact dezelfde wijze te doen, maar je zal ongetwijfeld goede tips krijgen die je kunt gebruiken. Je kunt de informatie die je zoekt bij mensen halen door het aan ze te vragen. En er is online genoeg informatie te vinden in blogs, artikelen en ga zo maar door. Lees boeken over het onderwerp van jouw doel en ga zo maar door.

Doelen behalen lastig?

Doelen behalen is niet lastig. Maar je moet er wel iets voor doen. Maar als jij voor je doelen gaat ben je bereid om hier hard voor te werken. Toch? Als we doelen opstellen zijn we geneigd om ‘veilige’ doelen te stellen. Doelen waarvan je bijna zeker weet dat je ze zal halen. Maar durf ook grootst te dromen. Door doelen te stellen kan jij dromen waarmaken. En je komt ook tot de ontdekking dat jij veel meer kan dan je in eerste instantie dacht. Natuurlijk staat hier wel iets tegenover. Je zal er echt iets voor moeten doen. Misschien met je er wel keihard voor werken. Het mag natuurlijk nooit ten koste van je gezondheid en welzijn gaan. Maar van een beetje hard werken is niemand slechter geworden 😉

Wat helpt jou om je doelen te behalen? Heb jij nog goede tips voor iedereen die dit leest?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!