fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 dingen die ik niet mis aan mijn beugel

7 dingen die ik niet mis aan mijn beugel

Je hebt eerder al kunnen lezen waarom ik een beugel had, dus daar ga ik je niet mee vermoeien. Als jij ook een beugel hebt gehad dan weet je hoe fijn het was toen de beugel eruit ging. Want er zijn nu eenmaal dingen die je gemist hebt toen je beugel een had. Je kon niet meer alles eten, of in ieder geval niet op de manier zoals je gewend was te eten. En er zijn ook dingen die ik zeker niet zal missen nu de beugel eruit is. Daarom deel ik vandaag met jullie mijn lijstje met 7 dingen die ik niet mis aan mijn beugel.

1. Steeds een dikker draadje

Vroeger werden de draadjes in je slotjesbeugel aangedraaid. Tenminste dat is wat mij verteld is door ex-beugelbekkies. Tegenwoordig krijg je steeds een dikker draadje. Je begint dus met een dun draadje en bij de controles krijg je als het draadje zijn werk heeft gedaan, een dikker draadje. En dat betekent dat je dan een paar dagen weer wat ongemak hebt. In het begin heb je er meer last van. Ik wel in ieder geval. Je kaak doet pijn en eten is niet prettig. Maar alles went en ook dit. Op het moment dat je het laatste en dus dikste draadje krijgt dan voel je wel wat maar pijn is het niet te noemen. Ach ja, wie mooi wil zijn…

2. De wondjes in mijn mond

Want geloof me, zo’n metalen draad in je mond die in van die slotjes zit is echt niet fijn. Vooral als je net een beugel hebt. Dan moet je überhaupt nog wennen aan als dat ijzer in je mond. Je hebt het idee dat de binnenkant van je mond steeds open ligt. En daar hebben ze iets voor; was. Je neemt dan een klein stukje was en dat kleedje tussen je vingers en plak je op zo’n slotje. In het begin was dat wel fijn voor de nacht. Al denk ik dat ik aardig wat van die bolletje heb ingeslikt. Overdag werkte het voor mij niet.

Gelukkig kweek je eelt in je mond en voor je het weet voel je de beugel eigenlijk niet meer zitten. En als er een draadje losschiet is het helemaal feest. Want dat draadje weet altijd de weg naar je wang te vinden. En ik kan je vertellen dat zo’n prikkend draadje in je wang echt heel irritant is.

3. Je vindt altijd wel etensresten in de slotjes

Zodra je wat eet moet je met een spiegeltje en tandenstoker aan de slag, want er zit dan genoeg eten tussen de slotjes en draadjes om een weeshuis mee te voeden. Echt, ik overdrijf niet. Je wil niet weten hoeveel rijstkorrels ik al tussen de slotjes uit heb moet peuteren. Of Spaghetti. Spaghetti wikkelt zich helemaal om de draadjes heen. Maar op een gegeven moment heeft je tong zoveel kracht ontwikkelt en word je een pro in het verwijderen van etensresten met je tong dat je geen tandenstokers meer nodig hebt. Dat spiegeltje zou ik wel altijd op zak hebben, just in case 😉

4. Geen frisse adem

En dan kom ik bij het volgende…de lucht die uit je mond komt. Ik heb er gelukkig nooit iemand over gehoord, maar voor mijn gevoel stonk ik zo uit mijn mond. Onze hond was jaloers op me. En dus had ik altijd kauwgom in mijn mond. Eigenlijk mocht ik van de orthodontist geen kauwgom en volgens mij viel het met de lucht wel mee, maar gewoon voor mijn gevoel. Ik heb dat altijd wel, maar met die beugel was ik helemaal bang dat ik niet altijd even fris uit mijn mond rook.

Soms praat je met iemand en dan komt er zo’n lucht uit zijn of haar mond en diegene heeft niks in de gaten. Want hoe zeg je dat iemand uit zijn mond stinkt? Kauwgom of pepermuntje aanbieden? Geloof me, niemand zegt dat je uit je mond stinkt. Dus zorg gewoon dat je altijd pepermuntjes of kauwgom in je zak of tas hebt zitten 😉

5. Elastiekjes

Yep, ik moest ook een periode elastiekjes in. Mijn ondergebit stond naar achter en dat meest meer naar voren en boven stond juist weer naar voren en dat moest wat naar achter. En die elastiekjes zijn megafijn. Haha niet dus. Want als je net begint met de elastiekjes dan voel je dat zeker wel aan je tanden. Pijn doet het niet, maar fijn is anders.

En zo irritant dat je iedere keer als je gaat eten de elastiekjes eruit moet halen en dan na het eten weer nieuwe elastiekjes erin moet doen. Ja, je moet ze dus altijd bij je hebben. En als je ze eens vergeet dan heb je een boze orthodontist. Logisch want het vertraagt alleen maar het hele proces. Als ik wat strikter was geweest dan had mijn beugel er al eerder uit gemogen. Dus draag die elastiekjes!

6. De blikken, de vragen en opmerkingen

Niet dat ik me eraan stoor. Want je krijgt altijd wel blikken, met of zonder beugel. Maar met een beugel zie je mensen denken; op die leeftijd nog een beugel!? En mensen zijn ook zo brutaal om het gewoon te zeggen he. Ik kreeg aan het begin van mijn beugelavontuur de vraag waarom ik nu nog een beugel nam. Op deze leeftijd? Hallo mensen, ik ben nog geen bejaarde! Ik mag dan bijna 40 zijn en hoop nog zeker 40 jaar met dit gebit te doen. Mijn orthodontist vertelde mij dat zijn oudste klant in de 80 was. Meneer ging weer trouwen en wilde een mooi gebit voor deze speciale dag. Geweldig toch!

Mensen moeten niet zo oordelen. Je weet niet wat de reden is dat iemand een beugel neemt. En als is de enige reden dat diegene gewoon mooier wil zijn en een mooier gebit wil hebben. So what! Als je het kan doen, doen! Mensen hebben toch altijd wel commentaar.

7. Slotjes die in de weg zitten

En wat het heerlijkste is dat de beugel er nu uit is? Dat ik weer met mijn tong over mijn tanden kan zonder dat mijn tong blijft hangen of zonder dat het begint te bloeden. Sinds mijn beugel eruit is heb ik ook een nieuwe tic ontwikkelt; ik voel steeds met mijn tong over mijn tanden. Zo’n heerlijk gevoel. Lekker glad en geen obstakels meer. En ik kan weer breeduit lachen zonder dat ik mezelf er belachelijk uit vindt zien. Want echt, zo’n slotjesbeugel is toch oerlelijk. Ook de keramische die ik had. Het blijft toch een raar ding.

7 dingen die ik niet mis aan mijn beugel

Dit zijn de 7 dingen die ik niet zal missen nu mijn beugel eruit is. En weet je, ik zou het zo allemaal weer doen. Want het is het allemaal waard. Er is nu genoeg ruimte gecreëerd voor een implantaat en mijn tanden staan nu recht. Nog even sparen voor een implantaat en dan kan ik ook weer normaal kauwen met de linkerkant van mijn gebit. Maar voor nu ben ik alleen maar blij dat ik de stap gewaagd heb.

Ook ik twijfelde lang over een beugel. Want ook ik dacht dat ik daar te oud voor was. En hoe lang moest ik beugelen? Maar als ik nu met iemand praat of als ik lach dan voel ik me zekerder dan ooit. Wat nou te oud. Ik heb nog een heel leven voor me en wat is er nou mooier dan dat leven met een stralende lach door te brengen.

Heb jij een beugel gehad? Wat miste jij toen je de beugel nog had? En wat mis je absoluut niet?

Deel op:

8 gedachten over “7 dingen die ik niet mis aan mijn beugel”

 1. TTH tandheelkunde

  Ik herken mijzelf volledig in de punten die je opnoemt! Ik had altijd erg veel last van wondjes in mijn mond en dat er etensresten bleven zitten. Ik heb in de afgelopen tijd heel wat tandenstokers gebruikt.

  Met vriendelijke groet,

  Anne

 2. Toen ik een beugel had, had ik ook veel last van wondjes in mijn mond. Was dan ook erg blij toen mijn beugel eruit ging. Het voelde toen wel even raar, maar het resultaat was super mooi. Ook was tanden poetsen en flossen een stuk makkelijker ineens!

 3. Gelukkig had ik – ergens toen ik rond de 10 was geloof ik – een beugel (twee eigenlijk. Een onder en een boven) die er gewoon uit kon. Wel een gedoe met beugelbakjes maar het kon in ieder geval. Geen last met etensresten inderdaad. Mijn man (gisteren 50 geworden) is een maandje of 9 geleden begonnen met invisalign. Voor hem ideaal. Je ziet het dus echt amper. Maar je moet natuurlijk wel steeds bij het eten die dingen – al dan niet en plein publique – eruit halen en … in je beugelbakje doen. Maar omdat de beugels onzichtbaar zijn en H. nog weleens dat beugelbakje vergeet. En hij de beugels dan neerlegt op een servetje zijn ze al een paar keer per ongeluk bijna weg gegooid door enthousiast personeel in een restaurant of café. Not so handy 🙂

  1. Mijn tandarts zei altijd dat ik geen beugel nodig had, wat ik nooit begreep. Ben zo blij dat ik het nu toch gedaan heb. Ik wilde ook voor de Visalign gaan maar dat was bij mij helaas niet mogelijk. Stoer van je man trouwens, veel mensen denken dat ze ‘te oud’ zijn voor een beugel. Nou echt niet hoor!

 4. Heel herkenbaar! Hij staat in mijn overzicht van morgen 🙂
  Ik at trouwens ook gewoon kauwgom, zelfde reden. Ook die etensresten vond ik verschrikkelijk en soms als ik iemand met een beugel zie, voel ik een soort fantoompijn haha. Ellendig ding (al ben ik met oog op mijn tegenwoordige gebit blij dat beugels bestaan)

  1. Leuk, dank je! Ja ik ben heel blij dat ik nu mooie rechte tanden heb, maar het blijven ondingen die beugels haha Hoop dat mijn meiden mooie rechte tanden krijgen en niet aan de beugel hoeven. Gelukkig hebben ze bij mij gezien dat het allemaal wel meevalt dus moeten ze wel beugelen dan komt het vast goed 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!