fbpx

Mijn beugel mag er uit! Nog een kleine week en dan ben ik beugelvrij.

mijn beugel mag er uit

Mijn beugel mag er uit! Eindelijk na anderhalf jaar is het dan zover. En ik moet zeggen dat ik er al een tijd naar uitkijk. Ik heb geen last van mijn beugel, maar echt fijn is het ook niet. En ik kan niet wachten tot ik weer mijn tong over mijn tanden kan halen en het weer helemaal glad is. Of weer gewoon kan eten zonder dat ik bang ben dat er iets afbreekt. De beugel was noodzakelijk, maar ben blij dat ik er bijna vanaf ben. Nog een kleine week en dan ben ik beugelvrij! Mijn beugel mag er uit!

Waarom een beugel?

Ik wilde eigenlijk een onzichtbare beugel. Die zou ervoor zorgen dat mijn voortaan niet meer over elkaar heen zouden staan en dat zou binnen korte tijd gefixt zijn. Maar eenmaal bij de orthodontist bleek er meer met mijn tanden aan de hand. Doordat ik een kies mis zijn de twee kiezen daarachter steeds meer naar voren gaan hangen. Hierdoor is er geen ruimte voor een implantaat. En doordat mijn ondergebit naar achter staat, komen ze steeds tegen mijn bovengebit aan als ik bijvoorbeeld zit te eten. Hierdoor slijp ik als het ware mijn voortanden en het gevolg is dat ik nog hele dunne tandjes heb. Die dus ook steeds afbreken. En dus moest ik een slotjesbeugel. In  “Volwassen en eindelijk een beugel” kan je daar mee over lezen.

Implantaat

Eind vorig jaar ben ik bij een hele fijne implantoloog geweest. Voor mij belangrijk dat dit een fijn persoon was, want ik vind het doodeng. Maar nadat hij de boel bekeken had en een prijsopgaaf had gemaakt, moest ik wel even slikken. Ik heb nooit geweten dat dit zo’n kostbare behandeling was. Ik had een bedrag van rond de duizend euro verwacht, dat dit het dubbele zou zijn was even een oeps-momentje voor mij. Als beginnende ondernemer is het echt ieder dubbeltje omdraaien dus deze moet even wachten. Het advies van de implantoloog was om de beugel te laten zitten en dan de implantaat te plaatsen. En na het plaatsen van de kroon op het implantaat de beugel te verwijderen. Zo zouden de tanden en kiezen in de tussentijd niet alsnog kunnen verschuiven. Ik zou dus nog een paar maanden met een beugel rondlopen.

Nog even doorsparen

Maar gezien het kostenplaatje heb ik aangegeven dat ik dit nu nog niet bij elkaar had gespaard. Dus het plaatsen van het implantaat wordt even uitgesteld. Alleen was ik bang dat dat de kiezen weer zouden gaan hangen en er dan alsnog geen implantaat geplaatst kon worden. Gelukkig kwam mijn orthodontist (de allerbeste en iemand die ik iedereen kan aanraden!) met een goede oplossing. Mijn beugel mag er uit en ik krijg een nachtbeugel met een nepkies. Deze beugel moet ik wel dag en nacht in zodat alles op zijn plek blijft staan. Perfecte oplossing en kan ik nog even doorsparen voor een implantaat.

Mijn beugel mag er uit

Ik heb nu nog twee afspraken bij de orthodontist; vandaag mag ik fijn happen. Er moet een afdruk gemaakt worden voor het maken van de nachtbeugel. En volgende week wordt de beugel verwijderd. Je wil niet weten hoe blij ik ben. Ik wil ook zo snel mogelijk een afspraak bij de mondhygiëniste voor het reinigen van mijn gebit. Even zand-of zoutstralen. Want jeetje wat zijn mijn tanden geel geworden. Een bleeksessie zal ook niet misstaan denk ik. En dan kan ik weer door het leven zonder beugel. Nou ja, zonder slotjesbeugel. Ik heb natuurlijk wel nog een doorzichtige nachtbeugel voor mijn ondergebit. Maar hé, die kan ik uitdoen als ik eindelijk weer een hap van een appel ga nemen 😉

Een fijn beugelavontuur

Ik moet zeggen dat dit hele beugelavontuur me echt wel is meegevallen. De eerste paar keer controle waren geen pretje. De controles waren geen ramp, maar na weer een dikker draadje had ik toch een paar dagen last van pijntjes. Eten was dan lastig. Maar na een dag of twee ging het vaak weer. De eerste maanden heb ik ook twee steuntjes achter mijn voortanden gehad. Dat was vooral heel irritant. De steuntjes zorgden ervoor dat ik mijn kiezen niet op elkaar kon zetten en zo dus mijn voortanden niet nog meer zou beschadigen. Maar weet je hoe lastig het is om te eten als je je kiezen niet op elkaar kunt zetten? Spaghetti, sla, rosbief. Het is niet te doen. Mijn spaghetti moest ik in kleine stukjes snijden en sla en veel vlees(waren) liet ik staan. En mijn tong kreeg twee deuken omdat mijn tong tegen de steuntjes steunde. Daar is nu gelukkig niks meer van te zien of voelen.

Ook mindere kanten

In het begin was ook de binnenkant van mijn mond regelmatig stuk. dan had ik weer ergens een wondje door slotjes of draadjes. Maar dat is een kwestie van eelt aanmaken haha. Inmiddels heb ik nergens meer last van. Waar ik trouwens wel achter ben gekomen is dat ik ‘s nachts mijn mond vacuüm trek. Vacuüm trek? Ik ben raar ik weet het. Ik sta bijna iedere ochtend op met een afdruk van mijn beugel in de binnenkant van mijn mond. Heel apart. Gelukkig doet het geen pijn. En heb ik daar over een week geen last meer van. Wat zal het raar zijn om geen beugel meer te hebben. En eindelijk kan ik dan weer breeduit lachen. Ik vind de beugel geen gezicht en lach nu voor een foto altijd met mijn mond dicht of probeer niet op de foto te gaan.

Bijna beugelvrij

Maar dit kan ik bijna allemaal achter me laten. Nog heel even en dan ben ik beugelvrij. Ik denk dat ik dan eens lekker iets te kluiven ga eten. Spareribs ofzo. Of krabbetjes. Iets met bot en waar ik dan weer gewoon langs kan schrapen. Het zijn van die simpele dingen, maar die kan je toch zo missen. Maar wat dacht je van weer gewoon mijn tanden kunnen poetsen zonder slotjes en draadjes die in de weg zitten. Geen eten meer tussen de slotjes en draadjes. En geloof me, het is echt een gedoe om dat er allemaal tussenuit te peuteren. Ik moet wel zeggen dat ik sinds mijn beugel elektrisch ben gaan poetsen omdat het met een gewonen tandenborstel helemaal geen doen was. Nog heel even geduld en dan kan ik mijn stralende lach weer aan de wereld laten zien. Nog heel even….

Heb jij ooit een beugel gehad? Wat vond jij het minst leuke aan de beugel?

 

 

 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!