fbpx

Volwassen en een beugel: op naar een mooi gebit!

Volwassen en een beugel

Er is iets waar ik me zeker al 20 jaar aan erger. Mijn scheve voortanden en m’n ondertanden die ook niet echt mooi staan. En dus heb ik nu een beugel. Volwassen en een beugel, en eindelijk mooie tanden.

Ik ben geen modepopje

Maar ik hou er wel van om er leuk uit te zien. Mijn kledingkeuze zal ongetwijfeld niet volgens de laatste mode zijn. En als ik even gauw boodschappen doe, of een thuiswerkdag heb dan ben ik soms net een zwerver en pak de eerste de beste joggingbroek en trui. Maar meestal hou ik ervan om te tutten. Ik ben gezegend met een bos krullen, maar ik vind het leuk om zo nu en dan ook eens mijn haar te steilen. Binnen twintig minuten tover ik met de stijltang mijn krullen weg en heb ik steil haar.

Ik ga iedere 6 weken naar de schoonheidsspecialist, omdat ik gezegend ben met een huid die gauw wat pukkeltjes laat zien, maar ook pigmentvlekken. En ja ik ben geen 20 meer dus moet ik extra lief zijn voor mijn huid. Ik heb meestal ook make-up op, gewoon omdat ik dat mooier vind. En toch irriteerde ik me al jaren aan mijn tanden…

Scheve voortanden

En ook al zegt iedereen dat het echt wel meevalt. Iedere foto die ik van mezelf zie, vind ik verschrikkelijk. Ik stoor me eraan, iedere dag weer. Zes maanden geleden was ik er klaar mee. Ik moest er nu iets aan gaan doen. Deed ik dat niet dan zou er waarschijnlijk nooit wat van komen. En dus vroeg ik mijn tandarts of ik een beugel kon krijgen. Het liefst een onzichtbare beugel van Invisalign. Maar helaas dat was niet mogelijk. En dus werd ik naar een orthodontist verwezen. Ik kon gelukkig de week erop terecht.

Naar de orthodontist

Na een eerste gesprek werd er een afspraak ingepland om foto’s te laten maken en te ‘happen’. Na twee weken werd besproken wat de ‘schade’ was. De orthodontist was bang dat ik alleen om één kies bijna 2 jaar met een beugel zou moeten lopen. Maar gelukkig was er meer aan de hand.

Ik zal jullie de details besparen. Maar met een beetje mazzel zou ik na 1,5 jaar beugelen klaar zijn. Ik wilde er wel even over nadenken, want ja ik ben geen puber meer. En 1,5 jaar met ijzer in mijn mond zag ik niet zitten. Gelukkig zijn er ook witte slotjes (keramisch) en dat maakte de keuze een stuk makkelijker. En dus zat ik een week later in de stoel en werd mijn beugel geplaatst.

volwassen en eindelijk een beugel
Supercharmant

Volwassen en een beugel

Ik kreeg eerst een onderbeugel en na een paar maanden zou de bovenbeugel geplaatst worden. Het plaatsen ging vrij snel en daarna voelde het vooral heel raar. Geen pijn, maar raar. Iets anders kan ik er niet voor maken. En omdat er aan de binnenkant van mijn boventanden een soort van stopjes werden geplaatst, om te voorkomen dat ik mijn kiezen nog op elkaar kon zetten, voelde het vooral raar aan mijn tong. Nu na 6 maanden zitten er twee deuken in mijn tong. Maar hé je hoort me verder klagen, want ik heb nu een beugel!

Pijn na het plaatsen?

De assistente adviseerde me om een voorraadje paracetamol in te slaan. Want het hoefde niet maar ik zou de dag erna wel eens pijn kunnen krijgen. Pijn deed het niet, maar het was vooral irritant en vermoeiend. Ik werd de dag erna ook nog eens verkouden en grieperig dus heb die dag in mijn bed doorgebracht. Eten ging lastig. Niet omdat het pijn deed, want dat viel mee. Maar ik kon niet kauwen omdat mijn kiezen niet op elkaar konden. En dus moet ik alles in kleine stukjes snijden.

Voorlopig geen biefstuk en sla eten is ook een ramp. Maar ook spaghetti moest in kleine stukjes. Iedere 5 weken werd er een dikkere draad in de beugel gezet en hoopte ik stiekem dat de ‘stopjes’ eruit mochten. Maar helaas na 6 maanden zitten ze er nog steeds.

Bovenbeugel na 4 maanden

Na 4 maanden werd dan ook de bovenbeugel geplaatst. En ook toen alleen de dag erna wat moeite met eten. Maar pijn heeft het niet gedaan. En vanaf dat moment ben ik een echt beugelbekkie. Al valt het de meeste mensen niet eens op. Lang leve de witte slotjes! En wat gaat het snel. Ik heb de bovenbeugel nog geen 2 maanden, maar mijn voortanden staan niet meer over elkaar heen. Het is gek om mezelf zo te zien en ik kan niet wachten tot de beugel eruit mag. Wat zal ik dan een ander bekkie hebben. Maar ik moet nog even geduld hebben.

Gelukkig gaat het eten al stukken beter omdat de kiezen elkaar inmiddels hebben ‘opgezocht’ en dus beter op elkaar staan. Dus de rest van de tijd overleef ik wel. Ik ben nu al 3 kilo afgevallen en er mogen er nog wel 3 vanaf, want ik ben nog niet op mijn streefgewicht. Het moeilijk kunnen eten heeft dus ook zijn voordelen. Je hoort me dus absoluut niet klagen.

Volwassen en eindelijk een beugel

Als je ook met het idee loopt om een beugel te laten plaatsen, dan kan ik het je alleen maar aanraden. Ik denk nu steeds had ik dit 10 jaar geleden maar gedaan. Doe het! Want volwassen en eindelijk een beugel kan gewoon. Je krijgt er geen spijt van. Je wordt er alleen maar mooier van. En ik merk nu al dat ik mijn tanden bloot lach. En dat mét een beugel.

Als de beugel eruit is, ga ik lachend door het leven en is het vast gedaan met mijn resting bitch face (vast niet haha). Je kan nu nog op zoek naar een aanvullende zorgverzekering die het vergoed of natuurlijk zelf wat centen bij elkaar sparen. Ik kon niet wachten en gelukkig vergoed mijn zorgverzekering 80%. Scheelt een hoop zodat ik nog gewoon kan shoppen iedere maand.

Ik laat het je natuurlijk weten als de beugel eruit is en of ik tevreden ben of niet…

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!