fbpx

Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid van kinderen en pubers?

aansprakelijkheid van kinderen

Laatst hadden mijn kinderen de voordeur van de buren beschilderd met de verf die bij hun in de voortuin stond. En ik maar denken dat ik zulke lieve kinderen heb. Nou, niet dus. Aan de andere kant, de pot met verf was niet dicht en er zat nog een kwast in. Erg verleidelijk als je je buurmeisje gaat ophalen en er doet niemand open om dan een kunstwerk op de deur te schilderen. En toch ben ik heel boos geworden, want een regel bij ons is dat je niet aan andermans spullen komt tenzij diegene heeft gezegd dat het mag. En je maakt al helemaal niet andermans spullen kapot. Maar wat als je kind dit wel doet? Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid van kinderen als je kind opzettelijk iets stuk maakt of beschadigd? Is dit dan verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering?

Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid van kinderen en pubers?

Vooral ouders met minderjarige kinderen kunnen niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Met kinderen heb je namelijk een veel grotere kans op schade door aansprakelijkheid. Toen ik nog bij een verzekeraar werkte kwam het regelmatig voor dat mensen met kinderen iets wilden claimen op de aansprakelijkheidsverzekering. Maar hoe zit het als kinderen of pubers opzettelijk schade veroorzaken? Kun je dit claimen? Of zit je dan met het risico dat je voor hele hoge kosten komt te staan?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) sluit je af voor jezelf en voor de gezin. Zelfs de hond, het konijn en de inwonende schoonmoeder zijn meeverzekerd. Je bent hiermee verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Maar natuurlijk niet als je de schade opzettelijk veroorzaakt. Jonge kinderen zijn door hun speelsheid en baldadigheid onberekenbaar. Brandstichting, vandalisme of zelfs joyriding; het kan allemaal (pfff hoop toch echt dat het bij het bekladden van een deur blijft!). De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor opzettelijk veroorzaakte schade, maar voor kinderen tot 14 jaar geldt er een uitzondering.

Wanneer wordt opzettelijk veroorzaakte schade vergoed?

Op ouders rust een risicoaansprakelijkheid voor hun kinderen tot ze 14 jaar oud zijn. Dit betekent dat ouders aansprakelijk zijn voor de schade die hun kinderen veroorzaken. Door deze vorm van aansprakelijkheid is het zo dat opzettelijk veroorzaakte schade door kinderen tot 14 jaar in te dienen is op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Vanaf de 14verjaardag is dit niet meer het geval. De verzekeraar kan dan opzettelijk veroorzaakte schade afwijzen. Het is aan verzekeraars hoe strikt ze dit toepassen, maar volgens de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering kunnen ze de schade afwijzen. Check daarom altijd de polisvoorwaarden van jouw aansprakelijkheidsverzekering!

Hoe zit het met veroorzaakte schade door joyriding?

Bij schade veroorzaakt met een motorrijtuig, keert de verplichte WA autoverzekering (wettelijke aansprakelijkheid) de schade van de tegenpartij uit. Bij joyriding ligt het anders. Joyriding wordt namelijk vaak uitgesloten in de polisvoorwaarden van de autoverzekering. Als je zoon of dochter zich schuldig maakt aan joyriding en ook nog een schade met de auto veroorzaakt, zou je denken dat je de claim veroorzaakt door zijn of haar aansprakelijkheid kunt indienen op de AVP. Maar helaas zal dat niet lukken. Aansprakelijkheid veroorzaakt met motorrijtuigen is namelijk uitgesloten. Ook als de veroorzaker van de schade nog geen 14 jaar oud is. Hoop dat onze kinderen het daarom nooit in hun hoofd zullen halen om te joyriden.

Aansprakelijkheid verzekeren? Om de kosten hoef je het niet te laten!

De kosten van de aansprakelijkheidsverzekering zijn onder andere afhankelijk van de gezinssamenstelling. Heb je kinderen dan betaal je vaak iets meer. Maar deze verzekering is ook voor een gezin met kinderen goed betaalbaar. Een gezin betaalt een premie van ongeveer €5 of €6 per maand. Gezinnen zonder kinderen en alleenstaanden betalen nog minder. Als je per ongeluk letsel aanbrengt bij een ander kun je de verzekering hiervoor aanspreken. Dit zijn ook de grote risico’s waarvoor je deze verzekering eigenlijk afsluit.

Het blijven toch kinderen

Ook als je geen kinderen hebt kan de schade door aansprakelijkheid flink in de papieren lopen. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Gelukkig konden onze buren lachen om het voorval met de verf en viel het wat betreft schade mee. De buurman moet alleen even opnieuw zijn voordeur verven. Ik heb aangeboden om het te vergoeden, maar dat wilden ze absoluut niet. Maar het had ook anders kunnen aflopen. Stel dat ze zijn auto hadden beklad? Ik ben daarom blij dat wij een aansprakelijkheidsverzekering voor ons hele gezin hebben. Ook al weten ze dondersgoed dat het allemaal niet mag en niet lief is, ik zit toch net even wat lekkerder op de bank als zij buiten aan het spelen zijn en ik weet dat we goed verzekerd zijn. Tja, er verandert veel als je kinderen hebt….

Wil je meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering kosten, premie en dekkingen? Bereken de premie op Diks.nl en sluit de verzekering ook gelijk af.

Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering voor je gezin?

 

Foto: Pixabay

Dit artikel is een editorial. Dit betekent dat ik betaald heb gekregen om over dit onderwerp te schrijven. Dit verandert mijn mening niet. Als ik positief ben over dit onderwerp zeg ik dit, maar ook als dit negatief is.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!