Door een weekplanning hou je tijd over voor jezelf

Ik krijg weleens de vraag of ik niet bang ben dat ik weer een burn out krijg. Of dat ik een terugval heb gehad? Ik moet zeggen dat die angst helemaal niet leeft bij mij. Ik ken mijn lichaam inmiddels goed genoeg en voel precies aan mijn lichaam wanneer ik mijn rust moet pakken. En wat mij ontzettend goed helpt is een goede planning maken. Hierdoor zit niet alles wat ik moet doen in mijn hoofd. Door een weekplanning hou je tijd over voor jezelf en iedereen met wie je tijd door wilt doorbrengen.

Waarom een planning maken

Ik maak altijd op zondag een planning. Voor mij lopen privé en zakelijk door elkaar heen omdat ik thuis werk. Door op zondag al alles op te schrijven wat ik die week moet doen of niet mag vergeten zit het niet meer in mijn hoofd. En daardoor is mijn hoofd leeg en hoef ik nergens aan te denken. Ik hou ruimte over om creatief te zijn, maar het belangrijkste is nog dat er rust in mijn hoofd ontstaat. Vaak zit ons hoofd vol met van alles en daardoor raak je het overzicht kwijt. Door het op te schrijven merk je vaak dat het allemaal wel meevalt wat je van jezelf moet doen.

Je kan toch niet maar 1x per week een planning maken?!

Jazeker wel! Door op vrijdag of in het weekend een planning voor de komende week te maken heb je het meeste al opgeschreven. Dit kan je dan verdelen over de week. Als je bijvoorbeeld afspraken hebt kan je al je taken mooi om je afspraken heen plannen. Zorg wel dat er ruimte overblijft en plan niet de hele week al helemaal vol. Vergeet niet je ik-tijd in te plannen. Want die vergeet je snel!

Prop niet je hele week vol

Gedurende de week komen er dingen bij en je bepaalt dan of het spoed heeft, het later in de week kan of zelfs een week opgeschoven kan worden. Als je een bulletjournal maakt is het daarom fijn als je altijd twee weken vooruit maakt. Heb je een agenda of planner gekocht dan hoef je alleen maar je taken voor de volgende week daarin te noteren.

Door te plannen hou je tijd over

We hebben vaak het gevoel dat we het megadruk hebben en dat we tijd te kort komen. Door een goede planning te maken zal je merken dat je tijd overhoudt. Hierdoor kan je nog meer tijd voor jezelf vrij maken en je houdt meer tijd over voor je hobby’s en voor je sociale leven.

In mijn e-book komt het maken van een planning en tijd vrijmaken voor jezelf ook aan bod. Zonder planning zou ik ook overlopen. Ik heb het jaren zonder planning gedaan en dat resulteerde uiteindelijk in een burn out. Jammer dat ik dit ervoor nodig had, maar daar wil ik jou voor behoeden. Ik doe nu veel meer op een dag dan voorheen, ik hou tijd over en ik ben niet meer moe! Ik durf eigenlijk wel te zeggen dat ik misschien wel door het maken van een goede planning niet bang ben voor nog een burn out of een terugval.

Hoe maak je een goede planning

Wat voor de één goed werkt hoeft voor een ander niet te werken. Wat belangrijk is, is opschrijven wat je allemaal moet doen. En maak dan een volgorde van belangrijk of spoed naar minder belangrijk of geen spoed. Zorg dat je de dingen waar jij spoed of belangrijk hebt gezet als eerste doet. Die zorgen vaak voor dat gevoel van: ‘ik moet nog zoveel doen!!”. Als je die dingen hebt gedaan, is de druk van de ketel en heb je tijd voor de andere dingen op je lijst en nog belangrijker tijd voor jezelf en de mensen die belangrijk voor je zijn!

Leestip: Getting Things Done van David Allen

Maak jij iedere week een weekplanning? Waarom doe je dit wel of niet?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.