fbpx

Je kinderen loslaten is moeilijk maar wel nodig voor hun ontwikkeling

kinderen loslaten

Afgelopen week mocht Marley voor het eerst naar alleen naar de supermarkt. Iets wat ze al heel lang wil. Maar ik vond het nog eng. Toch gek, dat je totaal niet bang aangelegd bent en dan krijg je kinderen en ben je ineens een softie. Maar goed, deze softie moet toch haar kinderen loslaten. Hoe moeilijk ik het ook vind, iedere keer weer. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen weten dat ik ze vertrouw. En de enige manier dat ik ze dit vertrouwen laat zien is door ze los te laten.

Moeders en loslaten

Als ik een foto op social media plaats over loslaten, dan krijg ik altijd reacties van moeders. Logisch, we willen onze kinderen beschermen en willen dat ze veilig zijn. Het liefst hebben we ze daarom 24/7 bij ons. Behalve natuurlijk die momenten dat we ze achter het behang kunnen plakken. Maar hé, ook dat hoort erbij. Ik heb al meerder artikelen over het loslaten van je kinderen geschreven en over loslaten in het algemeen. Het loslaten van mijn kinderen blijft gewoon moeilijk.

Ze moeten het zelf leren

En toch lukt het me iedere keer weer. Ik weet namelijk dat het moet. Ik moet mijn kinderen iedere keer een beetje loslaten. Je wilt namelijk dat je kinderen zelf leren wat gevaarlijk is. Ze moeten leren het gevaar in te zien en dat lukt niet als ik ze steeds hun handje vasthou. De grote ‘boze’ wereld leert ze dat. En dat moeten ze zelf ervaren. Ik kan wel steeds zeggen dat ze met oversteken eerst naar links, dan rechts en weer links moeten kijken, maar ze moeten het zelf doen. Als ik er steeds bij ben, doe ik het voor ze. En dus leer ik het ze en laat ze dan los dat ze het zelf kunnen ervaren.

Vertrouwen geven

En loslaten is niet alleen maar het leren hoe alles in de wereld werkt. Het geeft je kind ook zelfvertrouwen. Jij vertrouwt namelijk doordat je loslaat dat ze het kunnen. Je vertrouwt je kind en hiermee vergroot je hun zelfvertrouwen. Als je moeder altijd maar alles voor je doet, of altijd maar met je meegaat dan zal je het wel niet kunnen, toch? En dit helpt mij heel erg om los te laten. Ik wil namelijk dat mijn kinderen zelfvertrouwen hebben en opgroeien tot zelfverzekerde volwassenen.

Trots als het goed gaat

Als je je kind hebt losgelaten, en zoals in mijn geval weer veilig thuis is nadat ze bij de supermarkt is geweest dan zie je dat koppie. Helemaal trots en gelukkig omdat ze alleen naar het winkelcentrum mocht, het goed ging en omdat ze ziet hoe trots ik ben. Je ziet op dat moment je kind groeien. En ja, dan besef je dat ze groot worden en dat je nog veel meer van dit soort moment zult meemaken. Die momenten zullen denk ik altijd wel moeilijk blijven, maar dat gevoel dat je na afloop hebt maakt het allemaal weer goed.

En wat als het misgaat?

Tja, en dan kan het natuurlijk ook niet goed gaan. Dat is inderdaad het risico. Maar is het leven niet altijd zo? Er kan altijd wel iets misgaan. Het helpt mij om daar niet aan te denken. Want als ik aan de gevaren denk en alles wat er maar mis kan gaan, dan sluit ik mezelf en mijn kinderen op. Dan doe ik niks meer. Alex heeft werk waarbij hij ook iedere dag weer risico loopt. Als ik daar continu aan zou denken, zou ik geen oog dichtdoen als hij aan het werk is.

Ik geloof in het positieve en vertrouwen hebben dat alles goed komt. En gaat er dan toch iets mis? Dat zien we dan wel. In ons hoofd kan je allerlei scenario’s bedenken en er gebeurt toch niet wat je bedacht. Het zal altijd anders zijn. En dus weet je pas als het gebeurt hoe je erop zal reageren en hoe je het eventueel op gaat lossen.

Loslaten zal altijd moeilijk blijven

Je kind loslaten en nieuwe dingen laten doen is en blijft moeilijk. Of ze nu nog heel klein zijn of al wat groter. Ik denk dat het zelfs nog moeilijk is als ze volwassen zijn en een eigen gezin hebben (hoe vaak mijn moeder wel niet belt als ik met een griep op bed lig haha). Het hoort erbij. Het komt puur vanuit de liefde voor onze kinderen en het oergevoel dat we onze kinderen willen beschermen en willen dat alles goed gaat. Maar loslaten is belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen. Doordat wij loslaten groeien onze kinderen op als verstandige volwassenen die niet bang zijn om risico’s te nemen. En toch zullen ze weten dat het er ook gevaren kunnen zijn of dat dingen anders zullen lopen dan ze gepland hadden. Ze zullen hier goed mee om kunnen gaan omdat jij ze dat vertrouwen hebt gegeven.

Vind jij het ook zo moeilijk om je kind los te laten? Wat helpt jou om het toch te doen?

 

 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!