fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe mijn burn out mij positief veranderd heeft

Hoe mijn burn out mij positief veranderd heeft

Zoals jullie gister hebben kunnen zien was er geen nieuwe blog. Soms lopen de dingen net even anders (binnenkort meer hierover). En ik merk nu zo goed dat mijn burn out mij heel veel goed heeft gedaan. Want vorig jaar zou ik helemaal in de stress schieten en het gevoel hebben dat ik gefaald heb. En nu baal ik natuurlijk wel en ben ik er niet blij mee dat het zo liep, maar ik accepteer dat het zo is en laat het los. Ik ben zo veranderd de afgelopen maanden. In deze blog lezen jullie hoe mijn burn out mij positief veranderd heeft.

Ontspannen

Ik ben zoveel meer ontspannen dan een jaar geleden. Natuurlijk komt dit ook omdat ik nu geen baan heb en dus ook niet iedere ochtend vroeg de deur uit moet. Dat besef ik me heel goed. Maar ik denk dat als ik straks weer een baan heb, ik niet toesta dat ik weer over mijn grens ga en daardoor continu vermoeid ben. Geloof me alleen een huishouden draaiende houden en mijn kinderen in het gareel houden is ook best hard werken. Maar ook dat gebeurt nu allemaal veel relaxter. Iedere dag doe ik een beetje in huis en zo hou ik het dan een beetje bij.

De boel de boel laten

En ben ik een dag moe of heb ik geen zin, dan laat ik de boel de boel. Vooral dit is iets wat ik me voorheen nooit voor kon stellen. Want dat was gewoon geen optie. Maar vandaag heb ik ook de hele dag in de bende van gister gezeten en ik werd er niet onrustig van. Ik heb heerlijk uitgeslapen (Alex had een late dienst dus dit kon) en heb tot een uur of twee in badjas rondgelopen. Toen maar eens gaan douchen en me opgetut en de kinderen opgehaald. Heerlijk dagje toch zo!

Niet meer chagrijnig

Als je altijd maar moe bent (zelfs als je 12 uur hebt geslapen) werkt dat niet mee aan een opgewekt humeur. Ik ben het afgelopen jaar misschien zelfs wel jaren moe geweest. Zo intens moe (zo vaak bloed laten prikken omdat ik wist dat er iets niet klopte). En dus ook vaak chagrijnig en snel geïrriteerd. Vooral Alex heeft het niet altijd makkelijk gehad. Maar ook mijn kinderen hadden een niet zo leuke moeder.

Op dat moment had ik dat niet eens door. Het leek wel of mijn gevoel afgestompt was. En nu ik besef hoe vreselijk ik soms was heb ik het zo met mijn prachtige gezin te doen. En ben ik zo dankbaar dat ze me allemaal nog lief vinden.

Vrolijk, opgewekt en blij

En als je niet meer chagrijnig bent dan ben je vrolijk, opgewekt en blij. Tenminste ik wel. Ik sta nog niet altijd heel vrolijk op (tja ben nog steeds geen ochtendmens), maar ik ben al veel sneller aanspreekbaar. De ochtend verlopen gesmeerd en zonder gestress. We gaan vrolijk naar school en hebben lol. En dit geval hou ik gedurende de dag vast. Ik lach echt zoveel op een dag dat ik soms weleens denk dat mensen denken dat ik gek ben. Dan denk ik terug aan iets grappigs wat één van de meiden heeft gezegd en schiet in de lach of verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Heerlijk!

Wat ik me dan wel besef als ik om me heen kijk, is dat zoveel mensen boos kijken. Sinds ik met een lach op mijn gezicht loop word ik zo vaak aangesproken door mensen; jong en oud. Soms gewoon een ‘hallo’ maar vaak ook een leuk praatje. Wie wordt daar nou niet vrolijk(er) van!

Accepteren en loslaten

Ik heb leren luisteren naar mijn lichaam. Als ik op sta voel ik even hoe ik me voel. Ben ik moe of vol energie? Zit ik goed in mijn vel of voel ik ongemakken? Ik voel. En als ik me niet goed voel dan doe ik alleen de dingen die echt MOETEN. Met moeten bedoel ik: vloeit er bloed uit als ik het niet doe? En geloof me, er zijn maar weinig dingen die écht moeten.

Ik pak dan mijn rust. Ik lees een boek, kijk een serie, ga knutselen of ga een uurtje terug mijn bed in. En vaak voel ik me dan snel weer vol energie en kan ik alsnog de dingen die ik die dag wilde doen. En als dat niet zo is dan accepteer ik dat. Ik mag daar dan best even van balen, maar kan dat dan prima naast me neerleggen. Morgen weer een dag.

Dankbaar

We nemen zoveel voor lief en kijken vaak naar wat er allemaal niet goed gaat of wat je zou willen veranderen. Maar we vergeten vaak te kijken naar wat er wel goed gaat. In het begin van mijn burn out moest ik van mezelf iedere avond drie dingen opschrijven waar ik die dag dankbaar voor was. Toen was dat bijvoorbeeld dat ik in staat was om mijn bed uit te komen en mijn kinderen klaar te maken voor school. En dat ben ik nog steeds.

Nu hoef ik er niet eens bij na te denken. Meerdere keren per dag besef ik me hoe dankbaar ik ben. Als ik bijvoorbeeld een lekker kopje koffie op bed krijg van Alex, als mijn meiden samen lief aan het spelen zijn, als ik een wandeling maak met de hond en besef hoe goed we het in dit land hebben en hoe mooi dit land is, als ik een mooie of leuke of grappige blog heb geschreven en me besef dat dit het allerleukste is om te doen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als je dankbaar bent sta je veel positiever in het leven, je kijkt namelijk naar de dingen die goed gaan in je leven in plaats van wat niet goed gaat.

Hoe mijn burn out mij positief veranderd heeft

En zo kan ik nog veel meer dingen benoemen die ik geleerd heb en hoe ik daarin veranderd ben. Ik besef me ook goed dat jij dit nu leest en denkt dat ik de vrijheid heb om zo te denken en doen. Jij moet naar je werk en kan niet je werkgever bellen om te zeggen dat je moe bent en dus niet komt werken. Of nog even terug je bed in gaat.

Maar je kan ook op je werk kijken wat die dag echt gedaan moet worden en wat tot de volgende dag kan wachten. Je kan ook tegen je collega zeggen dat je niet lekker in je vel zit dus iets minder hard werkt die dag of het eerste uurtje. En als je die avond dan lekker vroeg je bed in gaat, zal je merken dat je de volgende ochtend weer het vrouwtje of mannetje bent.

Neem eens een dag vrij. Een dag voor jou alleen. Een dag waar je alleen dingen doet waar je energie van krijgt (dus niks in het huishouden) of doe gewoon helemaal niks. Rust uit en je zal zien dat je de volgende dag weer vol energie bent!

En dit lukt je niet meteen, maar door het te beseffen heb je al één stap gezet. Maar juist met kleine stapjes kom je fit en uitgerust bij je doelen…

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!