fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Niks doen is soms moeilijk maar niks doen kan je leren

niks doen kan je leren

Niks doen. Kan jij het? Ik was er ook niet goed in. Helaas had ik er een burn out voor nodig om het te leren. En zelfs in het begin van mijn burn out vond ik het moeilijk om niks te doen. Ik voelde me vreselijk opgejaagd als ik gewoon in stilte op de bank zat. Maar niks doen is zo belangrijk voor je. Gewoon even helemaal niks doen en tijd voor jezelf nemen, tijd om je gedachten te ordenen en tot rust te komen nemen we niet. Of wel? Doe jij weleens helemaal niks? Niks doen is soms moeilijk maar niks doen kan je leren.

Op vakantie doe je toch ook niks?

We hebben het iedere dag druk. De ene dag wat drukker dan de andere dag. Maar er zijn maar weinig dagen waarin we niks doen. Vaak is daar een vakantie voor nodig. Op vakantie lukt het vaak wel om niks te doen. Want als je op vakantie bent, moet je niks en mag je niks doen. Natuurlijk ga je er ook op uit, maar je hangt ook bij het zwembad of op het strand en doet dan niks. Misschien een boekje of tijdschrift lezen of misschien zelfs wel een dutje, maar je moet niks. Maar waarom mogen we van onszelf niet niks doen als we thuis zijn? We zijn allemaal op zoek naar rust en minder stress en toch staan we niet toe dat we niks doen. We gaan maar door.

Ja maar, ik kan dat niet

Iets wat ik vaak hoor is: “Ja maar, dat kan ik niet”. Waarom kan jij dat niet? Het is toch niet moeilijk om niks te doen? Je hoeft namelijk helemaal niks te doen. Ik herken het wel hoor, want als je niks doet wordt dat stemmetje wakker. Dat stemmetje dat zegt dat je van alles moet doen. Je moet de was nog ophangen, je moet nog stofzuigen, je moet nog een boodschappenlijstje maken, je moet nog wat werk afmaken en ga zo maar door. Maar je moet gewoon even niks doen en niet naar dat stemmetje luisteren. Niks doen kan je leren.

Hoe doe je dat dan?

Heel simpel, als je nou iedere dag begint met 5 minuten niks doen. Wat zijn nou 5 minuten op 24 uur? Moet te doen zijn toch? En als je dan niks doet en allerlei gedachtes krijgt over wat je moet doen, schrijf je ze gelijk op. Daar kan je dan naar kijken als je klaar bent met niks doen. Je zal merken dat het dan steeds rustiger wordt in je hoofd. En gebeurt dit niet dan kan je je ogen dichtdoen en je indenken dat je met je hoofd in de wolken staat. Iedere keer als er een gedachte voorbij komt, bijvoorbeeld wat je nog moet doen of iets waar je je druk om maakt, zet je die gedachte op een wolk en die laat je wegdrijven. Zonder te oordelen over die gedachtes laat je die gedachte langzaam wegdrijven. En zo maak je je hoofd leeg en doe je niks.

Stiekem ben je dan met meditatie bezig. Als je die gedachten niet meer hebt kan je gaan voelen. Hiermee bedoel ik dat je leert voelen wat je nodig hebt. Wat voel je echt zonder al die gedachtes en zonder dat stemmetje.

Niks doen is ook ik-tijd

Als je dan 5 minuten niks hebt gedaan en even in jezelf gekeerd bent, merk je dat je daarna weer alle ruimte hebt om van alles te doen. Maar je hebt nu alleen wat meer energie en je krijgt zelfs nieuwe ideeën. En wie weet word je er steeds beter in en worden die 5 minuten wel 7 minuten of 10 minuten. En als je nou helemaal goed bezig wilt zijn, geserveerd je dagelijks gewoon een halfuur. Een halfuur ik-tijd waarin je 5 minuten helemaal niks doen en de overige 25 minuten zijn van jou en voor jou om te doen wat je zelf wilt. Want ook die tijd is belangrijk. Heel belangrijk zelfs. Je hebt ik-tijd nodig om de balans te houden.

Niks doen kan je leren

Probeer je die rust te pakken en echt even niks te doen, maar lukt het niet? Zoals bij alles geldt; oefening baart kunst. En je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt bijvoorbeeld naar een yogales gaan. Bij Yin Yoga is er veel tijd voor meditatie. Je kunt een wandeling maken en proberen dan je hoofd te legen. Je bent dan niet helemaal niks aan het doen, maar je bent dan wel in beweging in de buitenlucht en ook dat is goed.Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Er is genoeg hulp en pak die hulp. Samen ben je altijd sterker dan alleen! En geef het de tijd. Bouw het niks doen op. Begin met 5 minuten en maak daar dan 10 minuten van. Niks doen kan je leren, maar je moet er wel geduld voor hebben…

Doe jij iedere dag een moment helemaal niks? 

Foto: Adobe Stock

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!