fbpx

Maak jij een keuze vanuit je hart of omdat het van je wordt verwacht? 

Maak jij een keuze vanuit je hart

Het kan niemand ontgaan zijn, Aviici (Tim Bergling) is onverwachts overleden. Een grote schok voor de dancewereld en verder. Als je de documentaire True Stories hebt gezien (nu ook op Netflix te zien) dan zie je hem zoals hij echt is. Je volgt hem meerdere jaren en ziet zijn ups en downs; zijn successen maar ook zijn onzekerheden en angsten. In de docu zie je hoe hij tegen paniekaanvallen vecht, hoe hij al jaren roept dat hij niet verder wil met optreden omdat het teveel stress geeft. Je ziet hoe zijn lichaam hem in de steek laat, maar zijn manager, vrienden en fans maken dat hij doorgaat. En hij gaat nog lang door. En dat zette mij aan het denken. Maak jij een keuze vanuit je hart of omdat het van je wordt verwacht? Wie bepaalt jouw levenspad? 

Hoe maak jij keuzes?

Hoe vaak kies jij voor jezelf? Het is logisch dat je bij bepaalde keuzes nadenkt over de gevolgen voor bijvoorbeeld je gezin. Maar denk je ook na over de gevolgen die het voor jou heeft? Waarom blijf je dingen doen die je eigenlijk niet (meer) leuk vindt? Omdat anderen dit van jou verwachten? Of denk jij dat anderen dit van jou verwachten. Hoe vaak volg je je gevoel en hoe vaak laat je je leiden (of lijden) door je hoofd? Ben je gelukkig met de keuzes die je hebt gemaakt? Of zorgen die keuzes er alleen maar voor dat je weinig energie hebt, je iedere dag opstaat en denkt: “Daar gaan we weer!”. Waarom verander je dit niet?

Kiezen met je hoofd

We laten ons vaak leiden door ons hoofd. Ik ook. Toen ik nog bij mijn laatste werkgever werkte, had ik het al heel lang niet meer naar mijn zin. Ik had een leuke functie, leuke collega’s, een heel goed salaris en een vaste aanstelling. Natuurlijk kon ik op zoek naar een andere baan, maar op dat moment was ik al zo leeg van binnen dat ik niet meer wist wat ik leuk zou vinden. Ik wist heel goed wat ik niet wilde, maar wat wilde ik wel.

Toen ik thuis kwam te zitten met een burn out was ik in het begin nog alleen gefocust op snel herstellen om weer te gaan werken. Mijn lichaam was op en liet me dit weten door geen energie meer te hebben, ik was steeds grieperig, kreeg last van mijn darmen en heb zelfs twee keer een paniekaanval gehad, ik viel veel af om vervolgens weer heel veel aan te komen. En nog was bezig met mijn werk. Ik moest beter worden om weer te kunnen werken.

Dat stemmetje zorgt dat je je intuïtie niet voelt

Door de gesprekken die ik met meerdere mensen had, kwam ik erachter dat ik helemaal niet met mezelf bezig was. Ik kon mijn baan niet opzeggen omdat ik dit mijn gezin niet aan kon doen. Mijn salaris zou wegvallen en als ik al een andere baan zou vinden dan zou ik nooit meer verdienen wat ik nu verdiende. Mijn zekerheid zou onzekerheid worden. Wat als ik in de ww zou komen en die zou aflopen zonder dat ik weer een nieuwe baan had gevonden. Hoe gaan we dan de rekeningen betalen? Kan ik dan nog wel goed voor mijn kinderen zorgen? Zou ik weer van die leuke collega’s krijgen? En ga zo maar door. Allerlei doemscenario’s kwamen voorbij. In mijn hoofd. Dat stemmetje weerhield mij ervan om te voelen en echt te weten wat het beste voor mij zou zijn.

Kies voor je hart, voor jezelf

Wat wilde ik voor mezelf? Wanneer zou ik weer kunnen ademen en me goed voelen? Als ik naar mij hart luisterde dan wist ik dat het roer om moest. Met mijn werk was niks mis, dat vond ik nog steeds leuk, al miste ik wel uitdaging. Alle nieuwe regeltjes en werkwijzen veranderden en werkten niet meer voor mij. Think out of the box maar je moest wel in die box blijven. Ik werd heel ongelukkig van de baan waar ik ooit heel blij en gelukkig van werd, een baan waar ik veel energie uithaalde. Na gesprekken op mijn werk kwamen we tot één conclusie, ik zou hier niet meer het geluk vinden dat ik ooit vond. En dus koos ik voor mezelf. En het voelde zo bevrijdend. Er viel direct een zware last van mijn schouders.

Praten helpt

Het begint met erover praten. Als je erover praat is de eerste stap gezet. Je zit dan namelijk niet meer in je hoofd. Praat met je partner, met je kinderen, met familie en vrienden. Kom uit je hoofd en praat erover. Wat vinden zij ervan? Je zult zien dat ze je volledig steunen. Jij dacht dat ze het niet eens zouden zijn met jouw keuze. Maar mensen die echt van je houden willen alleen maar dat jij gelukkig bent. En natuurlijk zijn er gevolgen en misschien wel risico’s. Maar ook die hoef je niet alleen op te lossen. Juist door erover te praten kom je samen tot mooie oplossingen. Praat je liever met iemand die er geen mening of gevoel bij heeft? Praat dan met je huisarts, een psycholoog of coach. Maar praat er wel over.

Voel je goed en dan komt de rest ook goed

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om van mijn blog mijn werk te maken. Ik verdien veel minder dan voorheen, maar ik sta iedere dag met een lach op mijn gezicht op en denk: “Ik mag weer!”. Mijn inkomsten laten een stijgende lijn zien en ik heb er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen. Het is nu minder geld uitgeven, op de koopjes letten en minder uitjes. Hebben mijn kinderen hier last van? Welnee, want ze komen nog steeds niks te kort. We eten iedere dag gezond, we doen nog steeds leuke dingen met elkaar en genieten dan volop. We lachen iedere dag met elkaar en maken lol. Dat was een jaar geleden wel anders. Het belangrijkste is misschien nog wel dat ik iedere dag thuis ben als ze uit school komen. Geloof me, dat vinden ze veel fijner dan het eten van a-merken of dure merkkleding dragen.

Wees positief

Ik kan je zeggen dat het lang geleden is dat ik me zo goed heb gevoeld. Ik ben gelukkig en geniet van ieder moment in mijn leven. En weet je wat het is? Als jij je goed voelt en positief bent, komen er alleen maar goede en positieve dingen op je pad. Iedere dag weer verbaas ik me weer over de dingen die nu op mijn pad komen. Gewoon omdat ik lekker in mijn vel zit, me goed voel en dit de wereld in gooi. Als je positief bent en er gebeurt iets negatiefs, kan je dat veel beter aan. En grote kans dat je er anders mee omgaat dan wanneer je nog in die negatieve flow zit.

Waarom werk jij?

Ik heb het nu over werk, omdat je werk een groot onderdeel van je leven is. Als je fulltime werkt ben je vaker op je werk dan thuis. Juist daarom is het zo belangrijk dat je in je werk je hart volgt. Doe jij werk omdat je er gelukkig van wordt of werk je alleen maar omdat er brood op de plank moet? Als je niet gelukkig bent op of met je werk heeft dat niet alleen gevolgen voor jou, maar ook voor je partner, gezin en iedereen die jou lief heeft. Zij zien namelijk dat het niet goed met je gaat. Je bent stiller, sneller geïrriteerd, vaak moe en ga zo maar door.

Ik zeg het in zoveel van mijn blogs, je kan pas goed voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt. En dit geldt met alles wat er in jou leven speelt. Of het nu gaat om de keuzes die je moet maken of tijd voor jezelf maken. Jij bent de kapitein, jij staat aan het roer van jouw reis. Jij bent de enige die jouw koers kan bepalen.

Je keuze staat niet voor eeuwig vast

Dus is je werk je passie maar past je werkgever (niet) meer bij je? Ga dan op zoek naar een andere werkgever. Haal je geen energie meer uit je werk? Vraag jezelf dan waar je wel energie van krijgt? Wat zou je willen doen? En wat heb je nodig om dat te kunnen doen? Misschien wat taken erbij? Of juist wat taken aan een ander overdragen? Een cursus of opleiding doen? Totaal iets anders doen? Voor jezelf beginnen? Schrijf het op, praat erover en verander het. Waar ben je bang voor? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Als je daar over nadenkt en erover praat, merk je vaak dat het allemaal wel meevalt en dat je het in je hoofd veel groter en negatiever maakt.

Verandering kan heel eng zijn, want wat zal het je brengen? Maar weet jij nu al wat je huidige leven je zal brengen? Je leeft nu en de keuze die je nu maakt bepaalt jouw toekomst. En weet je wat het mooiste is van keuzes maken? Als de keuze niet werkt kan je dingen aanpassen, je koers aanpassen. Je keuze staat namelijk niet voor eeuwig vast.

Wil jij weten hoe je beter voor jezelf kan zorgen? Ben je op zoek naar tips die echt helpen? Tips die jou helpen om jouw koers te bepalen en behouden? Wil je exclusieve tips direct in je mailbox? Wil jij ook een ontspannen en gelukkig leven? Schrijf je dan in via onderstaand formulier. Ik stuur je dan iedere maand de beste tips en leesvoer waar je wat aan hebt. Het kost helemaal niks en je kan je op ieder moment weer uitschrijven. 

* verplicht veld


 

 

 

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!