fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

KINDERBOEK | De gezondste opa van Europa

De gezondste opa van Europa

Deze week is het de week van het schoolfruit. En dit is de start van een periode van twee maanden met allerlei leuke doe-activiteiten voor leerkrachten, kinderen en hun ouders. Het doel? Samen geld inzamelen voor een jaar lang, elke dag, voor iedere leerling een stuk fruit op school. Want fruit is gezond! En het boek dat deze week door opa’s wordt voorgelezen is ‘De gezondste opa van Europa’. Ik kreeg dit boek een paar weken geleden opgestuurd en wij zijn fan!

Schoolfruit

Leerlingen die gezond eten kunnen zich beter concentreren, zijn minder snel ziek en zitten lekkerder in hun vel. Door elke dag gezamenlijk op school fruit en groente te eten, leren kinderen verschillende soorten proeven en dat werkt aanstekelijk. Zien eten, doet eten. Kinderen durven daardoor meer soorten fruit en groente te proeven. Ook thuis. Daar staat schoolfruit.nl voor.

schoolfruit

Schoolfruit.nl helpt scholen om hun fruitbudget bij elkaar te krijgen. Leerlingen kunnen een boek verkopen voor 15 euro per stuk. Aan hun opa, maar uiteraard ook aan andere familieleden, vrienden en buren. 10 euro gaat hiervan naar het fruitbudget. Daarnaast biedt Schoolfruit ook andere leuke activiteiten aan als een sponsorloop of een ‘fruitmarkt’.

Over de auteur van het het boek

William Cortvriendt propageert sinds jaar en dag een gezonde levensstijl via zijn boeken en de televisieserie ‘Hoe word je 100’. Zijn vrouw merkte op: “Je vertelt je verhaal vooral aan mensen die al een half leven achter de rug hebben. Je gaat pas echt verschil maken als je de jeugd bereikt.” Toen Peter de Boer, de bevlogen ondernemer en oprichter van Schoolfruit.nl hem uitdaagde om iets voor kinderen te gaan doen was het duidelijk. Het was tijd voor een kinderboek!

William had echter zelf nog nooit een kinderboek geschreven. Uitgever Bram Bakker koppelde hem aan Erna Sassen. Zij schreef op basis van de kennis en informatie van William een grappig verhaal, waarin kinderen spelenderwijs gaan begrijpen hoe belangrijk goede voeding en beweging is. Geert Gratama zorgde voor de prachtige illustraties.

Het boek

‘De gezondste opa van Europa’ gaat over Maaike, een meisje dat moet aanzien hoe haar opa John zichzelf (en zijn varken) aan het vetmesten is om een schoonheidswedstrijd voor varkens te winnen. Een varken kan volgens opa alleen een schoonheidswedstrijd winnen als hij lekker dikke billen heeft. Dus daar moet nog even aan worden gewerkt. Elke dag haalt opa bij de bakker het afgekeurde brood en gebak op: croissantjes en krentenbollen van net over de datum, roze koeken, gevuld speculaas…het varken vindt alles lekker. Opa John trouwens ook. Volgens Maaike kan haar opa beter mikken op een ander soort wedstrijd. Iets met sport of zo? Het is toch helemaal niet gezond om dik te zijn?

Mijn recensie

Ik heb het boek voorgelezen aan mijn meiden, maar kinderen die al aardig kunnen lezen kunnen dit boek ook prima zelf lezen. Er staan ook leuke illustraties in het boek wat het nog eens extra leuk maakt. Wat ik heel goed aan dit boek vind is dat op een goede en leuke manier wordt uitgelegd dat goede voeding en beweging goed voor je zijn. En wat de risico’s zijn als je niet gezond leeft. Maar ook dat goede voeding ook heel lekker is en dat bewegen ook heel leuk is. En als je samen beweegt is het nog leuker! In het boek staan zelfs recepten in het boek. Deze recepten kan je samen met je kind maken. Superleuk!

Wat ik ook heel leuk leuk vind is dat er achter in het boek een aantal tips staan voor de kinderen. Bijvoorbeeld dat ze hun opa en oma’s regelmatig moeten bezoeken en ze hen mee moeten nemen naar het bos, het strand of de duinen. En dat ze moeten zorgen dat opa en oma niet de hele dag op hun iPad of laptops moeten zitten. Of dat ze een heel gezond ontbijtje voor hun ouders kunnen maken.

Dit is een leuk en leerzaam boek. En niet alleen voor kinderen! Ook voor ouders en grootouders is dit een leuk boek om voor te lezen. Ik weet zeker dat je er nog iets van opsteekt. Dit boek is dan ook zeker een aanrader! ‘De gezondste opa van Europa’ is o.a. bij Bol.comverkrijgbaar. Wil je meer recensies van kinderboeken lezen? Kijk dan hier.

Auteur: William Cortvriendt en Erna Sassen
Taal: Nederlands
Categorie: Kinderboek (met illustraties)
Bindwijze: Hardcover en Paperback
Verschijningsdatum: maart 2019
Druk: 1
Aantal pagina’s: 143 pagina’s
Afmetingen: 22,2 x 14,6 x 1,9 cm
EAN: 9789492798381

Krijgen jouw kinderen ook schoolfruit? En wat leer jij je kinderen over gezonde voeding en beweging?


Ik heb dit boek van de uitgeverij ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!