fbpx

LEZEN | Het Gerecht • Inge Ipenburg

Het Gerecht van Inge Ipenburg

Voordat ik kinderen had verslond ik boeken. Maar de laatste jaren lag het lezen op een heel laag pitje; ik had geen tijd of ik was te moe. Maar ik heb de afgelopen vakantie aardig wat boeken gelezen en ik lees nu bijna iedere avond als de kindjes op bed liggen. De e-reader die ik een paar maanden geleden van mijn lieve vriendje kreeg had kuren en dus heb ik een nieuwe supersonische e-reader van Kobo van hem gekregen; touchscreen, wifi en ga zo maar door. Met zo’n mooie en handzame e-reader is het gewoon zonde om niet te lezen. En ik begin met Het Gerecht van Inge Ipenburg.

Samenvatting (achterkant boek)

‘Het Gerecht’ van Inge Ipenburg is een spannende thriller over de vraag: ‘Hoe ver gaat je rechtvaardigheidsgevoel als het ten koste gaat van jezelf en je vrienden?’

Sandra Hazelaar is een voormalig actrice die tegenwoordig in de luwte van de media-aandacht haar huiskamerrestaurant bestiert. Maar als zij op een avond in het Amsterdamse Sarphatipark getuige is van een verkrachting, zet dat haar hele leven op zijn kop. Zij herkent de verkrachter als de strafadvocaat Mr. Joachim Hansson, die regelmatig aanschuift aan de desk van een entertainmentrubriek. En hij herkent Sandra…

Gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel wil Sandra alles op alles zetten om het recht te laten zegevieren. De macht van Hansson reikt echter ver, heel ver. Hij zorgt ervoor dat haar zorgvuldig opgebouwde leven en reputatie als een kaartenhuis in elkaar storten. Sandra verliest de grip op haar leven en vrienden, terwijl Hansson de dans lijkt te ontspringen…

Inge Ipenburg raakte tijdens het juryvoorzitterschap voor ‘De Gouden Strop’ (2011) geïnspireerd en begon te schrijven. Met tussenpozen kwam ‘Het Gerecht’ tot stand. Inge is bekend als actrice en te zien in de serie ‘Celblok H’. ‘Het Gerecht’ is een spannend verhaal voor de lezers van Esther Verhoef en Simone van de Vlugt.

Wat ik van Het Gerecht vind

Wat mij opvalt is dat Inge Ipenburg korte zinnen en korte hoofdstukken hanteert. Ze heeft een vlotte schrijfstijl. Ik vind het erg prettig lezen. Want ik ben het type; ik lees dit hoofdstuk en dan ga ik iets anders doen, en baal dan van hele lange hoofdstukken. Als ik dan halverwege het hoofdstuk stop met lezen en moet, als ik weer verder lees, weer even bedenken wat er ook al weer gaande was in het hoofdstuk. Daarom was dit boek voor mij heel fijn lezen.

Direct tot de kern

Je wordt al vrij snel in het verhaal getrokken. De verkrachting waar de hoofdpersoon (Sandra) getuige van is, komt al heel snel aan bod. Ik hou hier wel van omdat je er meteen ‘in’ zit en verder wil lezen. Wat ik vreselijk vind is als je een boek leest en het duurt maar voordat je eindelijk bij hetgeen komt waar het boek om draait. Ik haak dan vaak af.

Ondanks dat je direct het verhaal in komt, krijg je gedurende het verhaal wel meer te weten over de hoofdpersoon en de mensen die belangrijk voor haar zijn. Het verhaal blijft spannend en ik bleef geïnteresseerd over hoe het verder gaat en hoe het af zou lopen.

Snel van het ene naar het andere

Inge Ipenburg gaat soms heel snel van het ene naar het andere, maar beschrijft bijvoorbeeld wel in detail hoe een bepaald menu voor het keukenrestaurant eruit ziet. Of hoe het meneer door Sandra en haar keukenhulp Davy wordt bereid. Ik stoorde me daar niet aan, ik bleef in het verhaal en kreeg een goed beeld van hoe haar gerechten eruit zien en had zelfs een idee hoe de gerechten zouden smaken.

Verbonden met de hoofdpersoon

Doordat het verhaal in de ik-vorm is geschreven, voelde ik me erg verbonden met Sandra. Ik leefde echt met haar mee. Iedere keer krijgt de verkrachter het voor elkaar om een stukje van haar leven te ontnemen. Ik was dan ook erg met haar aan het meedenken wat zij zou kunnen doen om hem te stoppen. Wat ik wel jammer vind is dat het boek een nogal abrupt einde heeft. Hierdoor bleef ik met een leeg gevoel zitten. Ik ben erg positief over dit boek. De hoofdpersoon wist mij te raken en ik leefde helemaal met haar mee.

Ik kijk zeker uit naar het volgende boek van Inge Ipenburg, ‘Een schitterend ongeluk’, wat in augustus verschijnt!

Productinformatie

Auteur: Inge Ipenburg
Taal: Nederlands
Categorie: Literaire thriller
Verschijningsdatum: mei 2014
Aantal pagina’s: 320
Druk: 1
Afmetingen: 30x216x142 mm (ik heb het e-boek gelezen)
Gewicht: 474,00 gram (ik heb het e-book gelezen)
ISBN10: 9026136544
ISBN13: 9789026136542

Verkrijgbaar bij o.a. Bol.

Wil je meer boekrecensies van mij lezen? Kijk dan op de pagina met al mijn boekrecensies.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.

Deel op:

4 gedachten over “LEZEN | Het Gerecht • Inge Ipenburg”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst handige tips, leuke aanbiedingen en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd als eerste op de hoogte bent van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!