fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een compliment geven kost niks

compliment geven

Een compliment krijgen is altijd leuk. Al vinden het we soms wel lastig om een compliment in ontvangst te nemen. Maar weet je wat ook heel leuk is en waar je heel blij van wordt? Een compliment geven. Iemand op een eenvoudige wijze in het zonnetje zetten met een oprecht compliment. Het is zo eenvoudig, maar brengt zoveel positiviteit. Je krijgt gegarandeerd een lach van diegene en dat zorgt weer voor een lach op jouw gezicht.

Nationale Complimentendag

Ieder jaar op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Een dag die in het teken staat van oprechte aandacht voor de ander en persoonlijke waardering. Iets wat misschien juist nu extra belangrijk is. We hebben twee rare jaren achter de rug; van iedereen werd geduld en een groot aanpassingsvermogen gevraagd. We hebben ons oude leven in de koelkast moeten zetten en ons enorm aan moeten passen. De één meer dan de ander.

Als je het nog niet gedaan had, is nu het moment om die waardering uit te spreken. Paste je (schoon)ouders meer op omdat je thuis werkte en dat geen doen was met de kinderen? Spreek je waardering uit. Ging je buurvrouw voor jou boodschappen doen omdat je zelf niet in staat was naar de winkel te gaan? Spreek je waardering uit. Deed je werkgever niet moeilijk als je weer thuis zat omdat de kinderen thuis waren? Spreek je waardering uit. Kwam de juf persoonlijk het thuiswerk brengen? Spreek je waardering uit. En zo kan ik nog wel uren doorgaan.

Maak van iedere dag complimentendag

En nou is het natuurlijk niet zo dat je alleen vandaag je waardering uitspreekt. Zeker niet! Je weet zelf hoe fijn het is om een compliment te krijgen. Dus geef iedere dag complimenten. Maar let op dat je compliment oprecht is en vanuit je hart komt. Want een compliment dat niet oprecht is, heeft totaal geen waarde. En nu weet ik dat wij Nederlanders niet zo complimenteus zijn. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” en we zullen eerder iets zeggen over wat de ander beter kan doen. En ik zeg echt niet dat je nu ineens heel Amerikaans complimenten moet gaan geven. Je moet natuurlijk sowieso niks. Maar begin klein door bijvoorbeeld te zeggen dat iemand lekker ruikt of dat ze een leuke jurk aan heeft.

Het effect van een compliment

Je weet vast wel dat het krijgen van een compliment je zelfvertrouwen vergroot. Je ziet het gebeuren op het moment dat je iemand een compliment geeft. De houding van de ander verandert direct. Dit is natuurlijk niet raar als je bedenkt dat je hersenen dopamine aanmaken als je een compliment krijgt. Dopamine is een boodschapper in de hersenen die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om met elkaar te communiceren. Het is belangrijk voor bepaalde functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie.

Door een compliment te geven komt er oxytocine (knuffelhormoon) een serotonine (gelukshormoon) vrij. Het is dus niet alleen zo dat degene die het compliment krijgt zich beter voelt, ook jij als gever van het compliment zal je beter voelen. Hoe mooi is dat!

Dit filmpje heb ik al eens eerder gedeeld. Een mooi filmpje waarin je ziet wat het met je doet als je een compliment krijgt en iemand zijn waardering uitspreekt.

Hoe geef je een compliment?

Als je niet zo met complimenten strooit kan het lastig zijn om een compliment te geven. Je wil niet ‘nep’ overkomen. Helemaal als mensen het niet van je gewend zijn. Geloof me, ze zullen positief verrast zijn. En het is alleen maar jouw ego en jouw overtuigingen die deze ‘waarheid’ in jouw hoofd planten. Maar heb je nou wat hulp nodig, dan heb ik hier een paar tips voor je.

Tips voor het geven van een compliment

  1. Zorg dat het compliment oprecht is. Dus zeg iets wat je echt voelt en meent. Als je niet oprecht bent, heeft de ander dit direct door en zal het de sfeer veranderen. Zorg dus altijd dat je iets benoemd wat je ook echt voelt.
  2. Zeg iets over de persoonlijkheid van de ander. De mooiste complimenten gaan over de binnenkant van de ander. Geef een compliment over iemands geduld, hoe iemand met een bepaalde situatie om is gegaan of hoe lief en aardig je de ander vindt. Want een mooie blouse of broek kan iedereen dragen. En wat ik eerder zei, vind je het lastig of eng begin dan wel met compliment over de buitenkant. Kijk wel uit, want als iemand kan onzeker zijn over iets aan zijn/haar uiterlijk en als jij dit dan benoemd kan het als sarcasme overkomen. Dit ligt dan niet aan jou, want jouw compliment komt met goede bedoelingen, maar de ander kan dit zo opvatten.
  3. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen, kan je een vraag achter het compliment plakken. Stel je zegt dat iemand een leuke rok aan heeft, kan je vragen waar diegene de rok gekocht heeft. En als je een compliment geeft over hoe iemand met een bepaalde situatie is omgegaan, kan je vragen hoe diegene dit heeft aangepakt. Of hoe diegene zijn angst heeft overwonnen. Je geeft dan niet alleen een mooi compliment, maar je toont ook oprechte interesse.
  4. Een compliment geven gaat niet over jou. Dus als je een compliment geeft gaat het over de ander. Niet over jou. Dus vergelijk niet en zeg niet dat jij ook zoiets hebt meegemaakt. Het gaat nu niet om en over jou.
  5. Geniet van het moment. De verbinding die je met de ander hebt gemaakt. Het geven van complimenten zal jullie band alleen maar versterken. Of dit nu je partner is of je kinderen, familie, vrienden of collega’s zijn.

Geef iedere dag een compliment

We leven in een tijd waar veel mensen een mening klaar hebben. Veel mensen zijn gefocust op de negatieve dingen in het leven. En zoals je weet kies ik ervoor om een positieve kijk op het leven te hebben. Complimenten geven helpen hierbij. Ik word namelijk heel blij als ik een ander een goed gevoel kan geven. En de meest simpele manier om dit te doen is een compliment geven. Het kost je niks en je hoeft er weinig voor te doen. Probeer het maar eens.

Wie verdient vandaag een (extra) compliment?

Foto: Adobe Stock

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!