fbpx

Een compliment aannemen is helemaal niet moeilijk en toch doe je het niet

Een compliment aannemen is helemaal niet moeilijk

Complimenten geven kan iedereen. Oke, bijna iedereen. Want er zijn altijd mensen van wie je nooit een compliment krijgt. Mensen die nooit eens zeggen dat je er leuk uitziet, dat je nieuwe tas geweldig is of dat ze je gewoon een leuk mens vinden. Maar die mensen kopen vervolgens wel dezelfde tas. Over die mensen wil ik het niet hebben. Nee, het gaat juist om de mensen die jou wel een compliment geven. En als je dan een compliment krijgt, hoe reageer je dan? Zeg jij gewoon “Dank je wel!” of vind jij het moeilijk om een compliment aan te nemen? Een compliment aannemen is helemaal niet moeilijk. En toch zijn er zoveel mensen die zich ongemakkelijk voelen als ze een compliment krijgen. Jij ook?

Een compliment aannemen is helemaal niet moeilijk

Vandaag was ik bij de tandarts en hij zei dat ik was afgevallen en dat het goed te zien was. Normaal gesproken zou je dan gewoon moeten bedanken. Want ook al val je niet af voor een ander, dat een ander het ziet is toch altijd leuk om te horen. Maar in plaats van een simpel ‘dank je wel’, begin ik te vertellen dat ik er nog niet ben en dat er nog meer kilo’s af moeten.

Terwijl ik aan het praten was, besefte ik wat ik aan het doen was. Dus toen mijn tandarts zei dat ik gelijk een nieuwe foto voor de balie moest laten maken en de dame achter de balie zei dat ze ook zag dat ik was afgevallen en dat ik er goed uitzie, zei ik: “Dank je wel!”. Zo moeilijk was het dus niet. En ik merkte dat de lach op mijn gezicht breder werd. En zij lachte ook. Hieruit blijkt wel weer; een compliment aannemen is helemaal niet moeilijk

Een compliment afzwakken doe je wel

Je hebt een nieuwe jurk aan en iemand geeft je een compliment. Wat zeg jij dan? Waarschijnlijk zeg je dat je het voor een prikkie in de uitverkoop heb gekocht. Het krijgen van een compliment zou jou een goed gevoel moeten geven. Het zou je dag net even beter moeten maken. En doordat jij met een lach op je gezicht ‘dank je wel’ zegt, verschijnt er bij de gever van het compliment ook weer een lach op zijn of haar gezicht. Een compliment zou je moeten helpen om nog meer gemotiveerd te raken om een bepaald doel te halen. En toch zwakken we een compliment af.

Zakelijk wel op zoek naar complimenten

Hoe vaak hoor ik niet van mensen dat ze waardering missen op hun werk. Dus daar wil je juist dat je een compliment krijgt. Dat je wordt beloond voor je goede werk. Veel mensen krijgen een burn out juist omdat ze die waardering op hun werk missen. Ze hoeven geen hoger salaris (is natuurlijk altijd welkom), maar ze willen dat gezien wordt wat ze hebben gepresteerd. En als dit niet gebeurt, zorgt dit ervoor dat ze steeds minder gemotiveerd raken om dat stukje extra te geven; “Het wordt toch niet gewaardeerd!”. Maar als het gaat om een persoonlijk compliment wordt dit compliment van tafel geveegd. Waarom doen we dit toch?

Is een compliment aannemen arrogant?

Veel mensen krijgen het gevoel dat ze arrogant overkomen als ze alleen “Dank je wel” zeggen als ze een compliment krijgen. Of je hebt het gevoel dat je een compliment terug moet geven. Waarom? Omdat jij het compliment niet verdient? Onzin! Of je weet je ineens geen houding te geven. Niet omdat je onzeker bent of geen zelfvertrouwen hebt. Zelfs mensen die heel zelfverzekerd zijn kunnen een compliment moeilijk aannemen. Ze weten simpelweg niet hoe ze het moeten ontvangen.

Een compliment aannemen is heel eenvoudig

Het aannemen van een compliment is heel eenvoudig! Je hoeft alleen maar te bedanken voor het compliment en meer niet! Probeer het eens. Kijk eens wat voor effect het op jou heeft. Kijk eens naar de gever van het compliment. Wat doet het met hem of haar? En voel eens wat het ontvangen van een compliment met een simpel “dank je wel”, met jou doet. Geloof me, je voelt je veel beter dan wanneer je het compliment zou afzwakken of wegwuiven. Ontvang het compliment, zeg dank je wel en geniet ervan!

Geef eens wat vaker een compliment

Geef ook eens wat vaker een compliment. Als degene die het compliment krijgt ook niet met “Dank je!” reageert, maar gaat vertellen over de uitverkoop en dat het jurkje heel goedkoop was, zeg dan dat het helemaal niet uitmaakt waar de jurk vandaan komt. Het is een mooie jurk die haar geweldig staat! En zeg dit met een lach op je gezicht. Je zal zien dat diegene niets anders kan dan alleen maar “Dank je” zeggen en begint te stralen.

De kracht van een compliment

Onderstaand filmpje heb ik ooit eens tijdens een training bij mijn laatste werkgever gezien. Het gaat over de kracht van complimenten geven en krijgen. Een filmpje dat bij jou een lach op je gezicht zal toveren. En wie weet kan jij na het kijken van dit filmpje ook gewoon “Dank je wel!” zeggen.

Vind jij het ook moeilijk om een compliment aan te nemen? Waarom vind jij het moeilijk?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!