fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wil jij een zachte en stralende huid? Begin met exfoliëren

exfoliëren

Je huid is doffer en je hebt meer last van onzuiverheden. Je probeert van alles; andere reinigingsproducten of een andere dagcrème. Je gebruikt vaker een maskertje, maar echt verbetering zie je niet. Wat wel zou kunnen helpen is het exfoliëren van je huid. Al binnen een paar dagen voel en zie je je huid verbeteren.

Wat is exfoliëren

Exfoliëren is eigenlijk niets anders dan het kwijtraken van dode huidcellen doordat er nieuwe huidcellen ontstaan. Oftewel: huidvernieuwing. Jouw lichaam doet dit vanzelf. Maar naarmate je ouder wordt heeft je huid hier wat hulp bij nodig. Als je ouder wordt vertraagt de huidvernieuwing en dit uit zich in bijvoorbeeld een doffe huid. Maar je kunt ook last krijgen van onzuiverheden zoals gistpuistjes. Niet gek, want die dode huidcellen blijven op je huid liggen. Dit zorgt voor verstoppingen.

Wat doet exfolieren met je huid

Doordat de huidvernieuwing wordt gestimuleerd of geholpen wordt, zorgt dit voor een stralende en zuivere huid. Je zal minder last van mee-eters en onzuiverheden hebben. Ook zorgt het voor een jongere huid doordat fijne lijntjes vervagen. En als je last van pigmentvlekjes hebt zullen deze ook verminderen. Al met al zorgt exfoliëren ervoor dat je huid zichtbaar verbetert.

Scrub vs. exfoliant

Nou denk je misschien dat scrubben een goede manier is om je huid te exfoliëren. Voor je lijf is dit een hele goede manier om je te ontdoen van dode huidcellen. Maar voor je gezicht raad ik je aan om met een exfoliant aan de slag te gaan. Een scrub bestaat vaak uit grove korrels en die kunnen je tere gezicht beschadigen doordat je daar in feite je gezicht mee schuurt. Je scrubt namelijk niet alleen de dode huidcellen weg maar ook de nieuwe huidcellen. Het gevolg is dat je huid er helemaal niet van opknapt. Een exfoliant daarentegen is milder voor de huid. Het zorgt dat de bovenste (dode) huidcellen loslaten zonder de nieuwe huidcellen aan te tasten.

Exfoliëren met AHA of BHA

De meeste exfolianten bevatten fruitzuren. Deze kan je verdelen in twee groepen, namelijk glycolzuur (AHA) of salicylzuur (BHA). Deze zuren hebben als eigenschap dat ze de bovenste huidlaag (dode huidcellen) losweken en de hierdoor wordt de celvernieuwing gestimuleerd. Maar welke van de twee is geschikt voor jouw huid?

Glycolzuur (AHA)
Is oplosbaar in water en daardoor geschikt voor de droge huid. Maar ook voor de huid die door de zon schade heeft opgelopen.  Het verwijdert dode huidcellen, vervaagt fijne lijntjes, het hydrateert de huid en maakt de huid minder dof.

Salicylzuur (BHA)
Is oplosbaar in vet en daardoor geschikt voor de vette huid. Maar ook voor de gevoelige huid en de rosacea-gevoelige huid en de huid die gevoelig is voor puistjes en mee-eters. Het verwijdert dode huidcellen van de huid, maar ook in de poriën, het bestrijdt mee-eters, grove poriën en puistjes en heeft een ontstekings­remmende werking.

Exfolianten in verschillende vormen

Er zijn verschillende producten die exfoliërende eigenschappen hebben. Je hebt exfolianten in vloeibare vorm en in de vorm van gels en crèmes. De werking is hetzelfde, je gebruikt het alleen anders. De exfolianten in vloeibare vorm breng je na het reinigen van je gezicht met een wattenschijfje op de huid aan. De crème of gel breng je voor je dag- of nachtcrème op of is al een dagverzorging. Ik ben heel erg te spreken over de exfolianten van Paula’s Choice. En de vrouwen in mijn omgeving die ik heb aangeraden deze producten te gaan gebruiken, zijn ook allemaal heel enthousiast over het gebruik en resultaat van deze fijne producten. Ik gebruik o.a de Resist Anti-Aging 2% BHA Exfoliant.

Hoe vaak exfoliëren

De meeste exfolianten zijn geschikt voor dagelijks gebruik en kunnen ook twee keer per dag gebruikt worden. AHA’s en BHA’s komen in verschillende percentages voor. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar de behoefte van jouw huid. Bouw het rustig op en begin met een laag percentage of begin met 1x per dag. Als je de juiste exfoliant hebt merk je al binnen een paar dagen het verschil. Je huid is zachter, stralend en de oneffenheden worden al minder.

Begin met exfoliëren

Wil je ook aan de slag met exfoliëren, maar vind je het toch lastig om een keuze in producten te maken. Op de website van Paula’s Choice zijn de exfolianten ingedeeld per huidtype. Je kunt ook op huidtype zoeken en dan komt alle gezichtsverzorging die geschikt is voor jouw huidtype, naar voren. Ook kan je bij de veelgestelde vragen kijken en kan je persoonlijk huidadvies krijgen. En je kunt natuurlijk ook altijd bij een schoonheidsspecialist terecht met vragen over exfoliëren.

Gebruik jij al een exfoliant?

Foto: Adobe Stock

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via de link een product koopt, ik hier een percentage commissie voor ontvang. Dit kost jou niks.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!