fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe kan het dat hele jonge meisjes al aan body shaming doen

Body shaming bij jonge meisjes

Vandaag is het ‘Nationale Kroketten Dag’. Een mooie inhaker om het eens over body shaming onder jonge meisjes te hebben. En met jonge meisjes bedoel ik meiden van zo’n 7, 8 en 9 jaar. Jong dus. Hoe kan het dat deze meisjes al bezig zijn met bodyshaming?! Een meisje van 7 jaar zou helemaal niet bezig moeten zijn met hoe andere meisjes eruitzien. Ze zouden alle meisjes leuk moeten vinden en niet bezig zijn met dik, dun, groot en klein. En ze zouden gewoon zonder oordelen van anderen een kroket moeten kunnen eten. Maar helaas…

Body shaming bij jonge meisjes

Jonge meisjes die tegen hun klasgenootje(s) zeggen dat ze dik zijn of juist te dun, dat ze wel heel erg lang zijn of juist heel erg klein zijn. Who cares! Moeten deze jonge meisjes al een complex aangepraat worden? Moeten deze meiden al voordat ze de puberteit ingaan, onzeker zijn over hoe ze eruitzien.

Lieve moeders, ik richt me tot jullie! Hou op met het body shamen van jezelf. Jij bent het voorbeeld voor jouw dochter. Door negatief over jouw lichaam te praten leer je je dochter hoe zij naar haar lichaam gaat kijken. En dat niet alleen. Je leert haar ook naar het lichaam van andere meisjes en vrouwen te kijken. Met een kritische blik. Want dat doe jij ook als je weer eens roept dat je te dik bent en af moet vallen.

Leer deze jonge meisje van hun lijf te houden

Natuurlijk leer jij je dochter dat ze iedereen met respect moet behandelen en dat iedereen mooi is. Maar aan de andere kant haal je jezelf naar beneden. Ze ziet jou voor die spiegel staan en ze hoort hoe kritisch je over jezelf bent. Wees je bewust dat jouw dochter dit allemaal in haar opneemt.

Maar je kan het nu nog veranderen! Ze is nu nog jong genoeg en kneedbaar. Jij kan haar zelfbeeld nog veranderen. En ook hoe ze naar anderen kijkt. Leer je dochter dat je lichaam een tempel is. Een lichaam is heel bijzonder. Het kan zichzelf genezen, het kan in 9 maanden van zaadje en eicel naar een baby gaan en het moet gekoesterd worden. Ieder lichaam vertelt een verhaal. Ieder lichaam is mooi.

Stop met het body shaming van jouw eigen lichaam

Praat niet meer over je gewicht als je kinderen erbij zijn. Als ik vind dat ik een beetje af moet vallen en mijn kinderen merken dat ik minder eet en snoep, zeg ik altijd dat ik weer wat gezonder wil eten. Dat al dat gesnoep niet goed voor me is en dat ik gezonder wil eten en leven. Wat dan overigens geen leugen is.

Ik zeg nooit dat ik mezelf te dik vind. En als ze aan mij vragen waarom ik een dikke buik heb zeg ik altijd vol trots omdat ik hen daarin heb mogen dragen. En als ze vragen waarom mijn borsten hangen dan zeg ik dat dit heel normaal is als je ouder wordt. Maar dat dit voor iedereen anders is. Iedere vrouw heeft namelijk een andere vorm borsten. Maar stop met jezelf naar beneden halen! Ga aan de slag met het vergroten van jouw zelfliefde, door goed voor jezelf te zorgen en geef dit door aan je kind.

Ook de media beïnvloedt deze jonge meisjes

Natuurlijk worden deze jonge meisjes ook beïnvloed door de media. Net zo goed als dat wij volwassen vrouwen dit worden. Dat is natuurlijk al jaren zo. Het ideaalbeeld verandert steeds en gelukkig zie je steeds vaker plussize modellen. Die overigens in mijn ogen geen plussize modellen zijn, maar de ‘gewone’ vrouw zoals ikzelf. Ik zie mezelf namelijk niet als plussize. Leer onze dochters dat het beeld in de bladen geen realistisch beeld is. Dat de foto’s die op social media voorbij komen vaak bewerkt zijn. De mensen die je buiten op straat ziet dat zijn ‘echte’ mensen. En die komen in verschillende vormen en kleuren. En ieder mens is uniek. Maar wat vooral belangrijk is; ieder mens is mooi!

Ga voor body positivity

Geef vrouwen die je ziet vaker een compliment ongeacht hoe ze eruitzien. En geef je dochter vaker een compliment. En wat vooral heel belangrijk is; als jij voor de spiegel staat benoem dan alles wat je juist wel mooi vindt aan jezelf. Zo leer je je kinderen dat het veel leuker is om complimenten te geven dan iemand af te kraken. Je leert ze op deze manier te kijken naar de mooie dingen van een mens. En wat nog veel belangrijker is; je leert haar op een andere manier naar haar eigen lichaam te kijken. Ze zal de dingen die mooi zijn zien en positief over haar lichaam en dat van anderen zijn. Body positivity!

Hoe praat jij over jouw lichaam in het bijzijn van jouw dochter?

Foto: Adobe Stock

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!