fbpx

Iedere maand geld over door te budgetteren

geld over door te budgetteren

De prijzen blijven maar stijgen en het wordt voor veel mensen steeds lastiger om geld te sparen. Nou deel ik natuurlijk regelmatig budgettips waar je echt wel wat aan hebt, maar geld besparen begint natuurlijk bij de basis. Tijdens de coronapandemie, gingen mijn inkomsten sterk omlaag en moesten we goed nadenken wat we met ons geld deden. Ik ben toen begonnen met budgetteren en hierdoor kreeg ik heel veel inzicht en lukte het ons om iedere maand weer rond te komen. In deze blog vertel ik je wat de basisstappen zijn en hou jij ook iedere maand geld over door te budgetteren.

Stap 1. Noteer je inkomsten

Het belangrijkste zijn je inkomsten. Want zonder inkomsten kan je niks uitgeven. Pak daarom een vel papier of open een excelsheet en schrijf hier onder elkaar je inkomsten op. Dus alles wat er iedere maand binnenkomt, het bedrag en op welke datum dit binnenkomt. Denk hierbij aan je salaris of uitkering, toeslagen, kindgebonden budget, voorlopige aanslag en ga zo maar door. Dan schrijf je op wat er per kwartaal binnenkomt, zoals kinderbijslag en daarna wat er per halfjaar of jaar binnenkomt. Dan zijn er natuurlijk ook nog extra’s zoals bijvoorbeeld de belastingaangifte. Dit schrijf je niet op, omdat je niet weet om welk bedrag dit gaat en ook niet de exacte datum weet dat het op je rekening staat. Zie dit echt als een extraatje.

Stap 2. Noteer je vaste uitgaven

Pak nu je bankafschriften erbij of log in op de internetbankieren en schrijf al je terugkomende uitgaven op. Dit zijn je vaste lasten zoals huur/hypotheek, gas, water, licht, internet, tv en ga zo maar door. Schrijf op wat, het bedrag en wanneer het wordt afgeschreven. En of dit dagelijks, wekelijks, maandelijks, per kwartaal, per halfjaar of per jaar is.

Doe dit ook voor je uitgaven. Noteer van drie maanden je boodschappenuitgaven. Dus ook als je maar voor één dingetje naar de supermarkt bent geweest. Tel de bedragen van één maand bij elkaar op. Dan tel je de drie maanden bij elkaar op en deel je dit door drie. Nu heb je een bedrag wat je gemiddeld per maand uitgeeft aan boodschappen. Noteer dit ook bij je vaste uitgaven.

Stap 3. Noteer andere uitgaven

Nu maak je een lijstje met alle andere uitgaven. Dus wat heb je de afgelopen drie maanden aan kleding uitgegeven? Ook dit tel je per maand op, dan tel je drie maanden bij elkaar op en deel je dit door drie. Doe dit ook bij verzorgings- beautyproducten, eten dat thuisbezorgd is, eten buiten de deur, uitjes, cadeautje en ga zo maar door.

Stap 4. Controleer of je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven

Je hebt nu een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zijn je inkomsten hoger dan je uitgaven? Top! Je bent al lekker bezig. Maar je kan natuurlijk altijd besparen op bepaalde kosten. Ga voor jezelf na op welke kosten je zou kunnen besparen.

Zijn je uitgaven hoger dan je inkomsten? Ga dan voor jezelf na waarop je zou kunnen besparen. Soms loont het om over te stappen van verzekeraar, mobiele telefoonabonnement, internet- en tv-provider enzovoorts.

Stap 5. Maak een budget per categorie

Nu komt de leukste stap: bedenk per categorie een budget wat je per maand mag besteden van jezelf. Het is hiervoor belangrijk om te kijken naar je inkomsten en vaste lasten. Wat hou je over als als je vaste lasten zijn betaald? Dit bedrag verdeel je vervolgens over je categorieën, zoals kleding en schoenen, verzorgingsproducten, uitjes, sparen enzovoorts. Nu zorg je dat je binnen de budgetten blijft. En hou je nou binnen een bepaald budget geld over, kan je dit meenemen naar de volgende maand of bijvoorbeeld sparen voor een grotere uitgave.

Stap 6. Maak een potje voor onvoorziene uitgaven

Dit potje wordt vaak vergeten, maar is heel belangrijk. Want wat als je wasmachine ineens stuk gaat? Of je auto heeft een lekke band? Probeer in dit (digitale) potje iedere maand wat geld te stoppen. Als ik het maar een paar euro. En heb je een keer wat extra’s te besteden, stop dan eerst een extraatje in dit potje. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

Iedere maand geld over door te budgetteren

Dit is de basis zo hou jij iedere maand geld over door te budgetteren. Ik maak er echt een sport van om iedere week en maand onder budget te blijven. Bijvoorbeeld met mijn boodschappen, maar ook met verzorgingsproducten. Sinds kort ben ik ook begonnen met cash stuffing en mijn meiden doen ook gezellig mee. Het is een leuke manier om geld de besparen en te sparen. En voor kinderen om te leren met geld om te gaan. Zo kan je beginnen met een spaarchallenge of voor een specifiek doel sparen, bijvoorbeeld een nieuwe tv. In een volgende blog vertel ik je meer over cash stuffen en waarom ik het zo leuk vind.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!