fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Heb jij al een bulletjournal?

Heb jij al een bulletjournal

Ik heb sinds kort een nieuwe verslaving. Is het een verslaving? Een beetje wel. Een paar maanden geleden toen ik nog vol in mijn burn out zat, maakte ik kennis met dit fenomeen. En ik was gelijk geïnteresseerd. Er is zoveel over te vinden op internet. Zoek maar eens op Youtube naar bulletjournaling of zoek op Instagram naar de hashtag bujo (#bujo) en je krijgt tientallen misschien wel honderden hits. Het is echt razend populair. En ik kon dus niet achterblijven. Heb jij al een bulletjournal?

Wat is het

Wat is het eigenlijk? Een bulletjournal is niets anders dan een planner met extra’s. Als je wil weten hoe het bulletjournaling is ontstaan dan zou je het filmpje onderaan dit artikel eens kunnen bekijken. Dit is de bedenker van bulletjournaling en in dit filmpje legt hij uit hoe ertoe is gekomen om dit te bedenken.

In een bulletjournal noteer je taken die je moet of wilt doen, afspraken, gebeurtenissen, notities en ga zo maar door. Je kan er zoveel in noteren als je wilt. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn goede voornemens die ik begin dit jaar had bedacht erin gezet. Op die manier vergeet ik ze niet en weet ik dat ik er nog mee aan de slag moet. Maar ik heb ook een lijstje met series en films die ik nog wil zien en boeken die ik nog wil lezen. Ik schrijf mijn ideeën voor mijn blog erin. En aangezien ik moet afvallen, hou ik ook mijn gewicht en vetpercentage bij. En zo heb ik alles wat voor mij belangrijk is, in één notitieboekje.

Heb jij al een bulletjournal
Maandoverzicht september

Niks meer vergeten

Toen ik net thuis zat met mijn burn out was ik een zeef. Ik vergat alles. Zo heb ik twee keer een afspraak bij de huisarts opnieuw in moeten plannen omdat ik gewoon niet naar de geplande afspraak was geweest. En het stond in mijn agenda op mijn telefoon, maar toch gewoon vergeten. Maar ook als iemand me vroeg iets mee te nemen of als ik bijvoorbeeld een boek uitleende. Ik wist het dan gewoon niet meer. En daarom ben ik een bulletjournal bij gaan houden. Hier kon ik alles in kwijt wat ik niet mocht of wilde vergeten. Maar ook alle afspraken die ik heb staan en verjaardagen en jubilea enzo, kon ik hierin noteren. En ik kan nu echt niet meer zonder mijn bulletjournal.

Mijn taken en planning

Mijn dag begint met mijn bulletjournal. Ik zie precies welke taken ik voor mezelf heb opgeschreven en kan zo één voor één mijn taken afwerken. Dit geeft mij zoveel rust omdat ik dan niet ‘alles’ hoef te onthouden. Mijn hoofd blijft zo lekker leeg om bijvoorbeeld creatief te zijn. En mijn dag eindigt met mijn bulletjournal. Ik kijk of alle taken zijn volbracht. Zo niet dan schuif ik ze door naar de volgende dag. Of als een taak is komen te vervallen streep ik het door. Ik kijk of ik de volgende dag een afspraak heb staan en plan mijn taken daar omheen. En bij taken moet je niet heel moeilijk denken hoor. Het kan het schrijven van een artikel zijn, maar bijvoorbeeld ook de bovenverdieping schoonmaken. Of boodschappen doen of een cadeautje voor iemand kopen. En ik noteer natuurlijk op welke dag een artikel live gaat.

Heb jij al een bulletjournal
Weekoverzicht september

De mooiste creaties

Volgens de officiële bulletjournaling is alles heel rustig en gebruik je bepaalde leestekens voor een bepaalde taak of gebeurtenis. Hoe dat precies werkt legt de bedenker van bulletjournaling in het filmpje hieronder uit. Maar bulletjournaling is ook een soort van eigen leven gaan leiden. Zo zijn er een heleboel creatievelingen die er de prachtigste kunstwerken van maken. Handlettering wordt bijvoorbeeld veel gebruikt. Maar er wordt ook heel veel getekend. Echt de mooiste creaties komen voorbij. Maar als je dat (nog) niet wil, dan hou je het lekker simpel. Dat is het mooie van een bulletjournal. Jij bent de baas!

Mijn bulletjournal

In mijn eerste bulletjournal ging het mij puur om plannen en niks vergeten. Hier was ik dus helemaal niet creatief. Het was echt een dumpplek voor alles wat er in mijn hoofd zat. Maar ik heb sinds kort een nieuw notitieboekje aangeschaft en mooie pennen gekocht. De maand september ben ik nog een beetje copycat geweest en heb ik de tekeningen van youtube gepikt. Maar voor de maand oktober ga ik mijn eigen creatie maken. Ik vind tekenen heel leuk en het ontspant mij enorm. En omdat het mijn boekje is, kan ik het indelen en tekenen zoals ik het wil. En iedere maand kan ik bekijken of de indeling mij bevalt en zo niet dan pas ik het de volgende maand weer aan. Ik ben echt fan!

Heb jij al een bulletjournal?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!