fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het avontuur dat ouderschap heet + tips voor nieuwe ouders

het avontuur dat ouderschap heet

Als ik een kersverse moeder met haar pasgeboren baby zie ga ik altijd als vanzelf terug naar de babytijd van mijn twee prachtige dochters. Het is zo’n cliché, maar de tijd gaat zo ongelooflijk snel! En toch vergeet je die babytijd niet. Het maakt zo’n indruk op je. Je hele leven verandert. En hoe goed je je ook voorbereid, je bent er nooit helemaal klaar voor, is mijn ervaring. Daarom deel ik een paar fijne tips voor ouders die nog maar net beginnen aan het avontuur dat ouderschap heet.

Babylachjes en slaapliedjes

Het lijkt als gisteren dat ik voor het eerst moeder werd. De geboorte van mijn oudste dochter in 2010 bracht een golf van emoties en geluk met zich mee. Die eerste lachjes, de zachte geur van Zwitsal en de onvergetelijke momenten van wiegen in de late uurtjes. De babytijd was magisch, een periode waarin elke glimlach en elk geluidje een eigen verhaal vertelde. En toen in 2013 mocht ik het allemaal nog een keer beleven. Wat een rijkdom!

Mooie herinneringen

Nu, als ik door de fotoalbums blader en die kleine babygezichtjes zie, kan ik niet anders dan glimlachen met meestal ook een traantje erbij. De tijd vliegt voorbij, maar de herinneringen aan de babytijd zijn als kostbare edelstenen die ik met heel mijn hart koester.

Het gemis van de babytijd

Hoewel mijn dochters nu opgroeien tot prachtige individuen, betrap ik mezelf er soms op dat ik die vroege jaren mis. Het gemis van de babytijd is een gevoel dat veel ouders delen. De kleine handjes die je vastpakken, de eerste stapjes, en de onschuldige blik in hun ogen – het zijn momenten die nooit meer terugkomen. Wie weet als ik gezegend word met kleinkinderen. Maar dat duurt hopelijk nog heel lang.

Tips voor nieuwe ouders

Voor de aanstaande ouders die zich voorbereiden op de komst van hun eigen bundeltje van vreugde en geluk, deel ik graag enkele tips die mij door de babytijd hebben geholpen:

  1. Omarm de chaos: De babytijd kan hectisch zijn, maar probeer de chaos te omarmen. Flexibiliteit is de sleutel tot een gelukkig ouderschap. Je huis hoeft nu niet helemaal opgeruimd te zijn. Geloof me, dat is het de eerste paar jaar toch niet. Dus rust lekker uit als je baby slaapt.
  2. Maak het jezelf makkelijk: Zo is een voedingskussen is meer dan alleen een voedingskussen. Ook als je geen borstvoeding geeft. Let hier ook op bij het kiezen van een voedingskussen. Als je de twee uiteinden tegen elkaar aan legt en hier een aankleedkussenhoes omheen doet, heb je een handig plekje waar je baby veilig op kan liggen als jij even iets in huis wil doen. Ook gebruikte ik het voedingskussen na de nachtvoedingen om een barrière tussen manlief en baby te creëren en ik tijdens het voeden gewoon door kon dutten.
  3. Maak tijd voor jezelf: Verlies jezelf niet in de zorg voor de baby. Neem af en toe een moment voor jezelf om op te laden. Dus niet poetsen als je baby ligt te slapen, maar die zelf ook een dutje of werk even die wenkbrauwen bij. Gewoon kleine dingen waar jij blijer van wordt!
  4. Vraag hulp: Er is niets mis met hulp vragen. Familie en vrienden staan vaak klaar om te ondersteunen. Vaak durven ze het niet aan te bieden, maar als je erom vraagt zullen ze het alleen maar fijn vinden om je te helpen. En dat is voor hun weer extra knuffelen met dat kleine hummeltje. Win-win dus!
  5. Leg momenten vast: De tijd vliegt, dus leg zoveel mogelijk momenten vast. Foto’s en video’s zijn schatten voor de toekomst. Maak zoveel mogelijk foto’s en maak van ieder levensjaar een album. Ik heb dit ook van mijn meiden van de eerste jaren t/m de coronatijd. Of laat een fotograaf foto’s van jullie gezin maken. Zoveel mooie en minder mooie herinneringen. Iedere foto heeft wel een verhaal. Mooi om later weer eens in terug te kijken. En voor de kinderen waardevolle herinneringen als ze ouder zijn en jij er misschien niet meer bent.
  6. Geniet van elk stadium: Elke fase van de babytijd heeft zijn eigen charme. Geniet van elke stap in de ontwikkeling van je kleintje. Het gaat zo ongelooflijk snel. Dat besef je pas als je erin zit. En het vervelende is dat ieder nieuw stadium onaangekondigd aanbreekt. Je kan dus ook nooit afscheid nemen van het babytje…

Het avontuur dat ouderschap heet

Als ik terugkijk, realiseer ik me dat hoewel de babytijd voorbijgaat, het ouderschap een voortdurende reis vol avonturen is. Elke fase brengt nieuwe uitdagingen en vreugde met zich mee. Dus, aanstaande ouders, laat je meevoeren door de magie van de babytijd en koester elk moment. Geniet van het avontuur dat ouderschp heet, want voor je het weet heb je een puber in huis die denkt alles al te weten…

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!