Hoe creëer je een positieve mindset?

Mensen vragen mij weleens hoe het komt dat ik zo’n positieve mindset heb. Een andere vraag die ik regelmatig krijg is: “Hoe creëer je een positieve mindset?”. Heel simpel; het is een keuze. Want ja, ik kan klagen en verbitterd raken over alles wat ik mijn leven heb meegemaakt. Maar ik kies ervoor om dit niet te doen. Ik wil namelijk een leuk en gezellig leven leiden. En weet je wat het mooie is? Als je positief denkt en bent, komt er nog meer positiviteit op je pad. En het is niet zo dat als je een positieve mindset hebt, je nooit boos, verdrietig, somber of wat dan ook bent. Maar je kiest ervoor om die negatieve gevoelens om te zetten naar iets positiefs. In dit artikel vertel ik je alles over.

Growth mindset vs. fixed mindset

30 jaar geleden raakten dr. Carol Dweck en haar collega’s geïnteresseerd in hoe leerlingen met mislukkingen omgaan. Het viel hen op dat sommige leerlingen terugveerden en anderen ernstig teleurgesteld raakten door de kleinste tegenvallers. Ze bestudeerden het gedrag van duizenden leerlingen. Hierdoor ontwikkelde Dweck de begrippen fixed mindset en growth mindset om de onderliggende overtuigingen te beschrijven die mensen hebben over leren en intelligentie. 

Mensen met een growth oftewel een groei mindset leren makkelijker dan mensen met een fixed mindset. Iemand met een fixed mindset denkt eerder dat zij het toch niet kan of dat het altijd aan een ander ligt (externe factoren). Terwijl iemand met een growth mindset openstaat voor nieuwe dingen en wil leren. Je hebt een groeimindset om een positieve(re) mindset te creëren. Ik zal binnenkort dieper ingaan op het stukje growth en fixed mindset.

Negatieve mindset

Iemand met een negatieve mindset is echt niet iemand die depressief of alleen maar somber is. Maar deze persoon bekijkt de dingen als het glas dat halfleeg is in plaats van halfvol. Deze mensen laten zich snel uit het veld slaan als er iets tegenzit. En voelen zich ook vaak machteloos. Er zijn ook mensen die enorme zelfmedelijden hebben. Vaak uit dit zich door het vragen van (negatieve) aandacht. Roddelen over anderen (want dan voel je je beter over jezelf), klagen over allerlei dingen (en dan het liefst op social media zodat je aandacht van iedereen krijgt) en ga zo maar door. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen zoeken mensen met een negatieve mindset vaak bevestiging en kruipen in een slachtofferrol.

Positieve mindset

Iemand met een positieve mindset zal echt niet gaan juichen als er iets vervelends gebeurt. Maar zal het wel omzetten naar iets positiefs. Ze zeggen niet voor niks: “Niet de gebeurtenis bepaalt hoe jij je ergens bij voelt, maar jouw gedachte bij die gebeurtenis”. Mensen met een positieve mindset zijn geen klagers. En ja, ze klagen wel maar bedenken vervolgens hoe ze met de situatie omgaan. Als er een oplossing is lossen ze het op en al die er niet is accepteren ze dat het zo is. Mensen met een positieve mindset hebben de macht over hun leven. Zij bepalen zelf hoe ze zich voelen en hoe ze met bepaalde dingen omgaan.

Hoe zorg je nou dat jij ook een postieve mindset krijgt

Verwacht niet dat je van de één op andere dag ineens een positiever mindset krijgt of hebt. Dit proces heeft tijd nodig. Als je de dingen meestal negatiever bekijkt, is het echt niet eenvoudig om dit ineens anders te doen. Maar weet wel dat het kan en dat jij altijd kan kiezen hoe je met een bepaalde situatie (of persoon) omgaat.

Ik heb een positieve mindset, maar ben daar ook nog steeds groeiende in. Ik ben van nature namelijk ook geneigd om negatiever naar de dingen te kijken. Maar ik heb in de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en zou niet meer terug willen naar ‘toen’. De enige manier om een positieve mindset te krijgen is op ieder moment, bij alles wat gezegd wordt of bij alles wat er gebeurt een stapje terug te doen. Reageer niet meteen. Want dan zal je oude vertrouwde ik, die niet zo positief is, reageren. En dat wil je nou juist niet. Dus wacht even, denk na over wat er gebeurt of wordt gezegd. En bedenk dan hoe je hier op een positieve manier mee om kan gaan.

10 tips bij het creëren van een positievere mindset

  1. Stel jezelf de vraag of je hier uberhaupt iets mee moet?
  2. Hoe kan je hier op een positieve manier mee omgaan?
  3. Kan je de situatie oplossen? Is het antwoord ‘ja’ dan los je het op. Is het antwoord ‘nee’ dan laat je los. Hoe je dingen loslaat lees je in dit artikel.
  4. Maak je niet druk om wie schuld heeft in een bepaalde situatie. Los het samen op of laat elkaar los.
  5. Doe dingen waar je blij van wordt en die jou positieve energie geven.
  6. Focus op de dingen in je leven die wel goed zijn. Door dit te doen ga je steeds meer positieve dingen in je leven zien.
  7. Wees dankbaar voor die dingen die goed zijn. Maak iedere avond voordat je gaat slapen een lijstje en noteer drie dingen waar je die dag dankbaar voor bent. Je zal merken dat er steeds meer dingen op je pad komen waar je dankbaar voor bent. En je zal ook een stuk lekkerder slapen.
  8. Heb je een rotdag? Bedenk dan dat er morgen weer een nieuwe dag is. En dat die dag alleen maar beter kan worden dan vandaag.
  9. Omring je met positieve mensen. Ze zeggen dat je wordt zoals de 5 mensen die het dichtst bij je staan. Zorg dat dit positieve mensen zijn. Want positief zijn en een positieve mindset hebben werkt besmettelijk. Je zal merken dat als je een positieve mindset hebt, steeds meer positieve mensen naar je toe trekt.
  10. GENIET! Geniet van de kleine dingen (en natuurlijk de grote dingen). Hierdoor kom je veel meer in het nu en als je in het nu bent en geniet van wat er nu gebeurt, is er geen ruimte om te piekeren of je druk te maken. Dus geniet gewoon van het moment, van de mensen om je heen, van de dieren om je heen, van het weer, van de natuur of wat dan ook. Het maakt niet uit wat. Maar kijk om je heen en geniet!

Hoe creëer je een positieve mindset

Hoe creëer je een positieve mindset? Je moet er voor open staan en het een kans geven. Moeilijk is het niet, maar verwacht niet dat je binnen een paar dagen ineens mevrouw Positivo bent. Maar neem het met één dag tegelijk. Hou vol en na verloop van tijd zal je merken dat je anders om dingen reageert, dat mensen anders op jou reageren, dat er steeds meer mooie dingen op je pad komen en weet je wat er dan gebeurt? Dan kan jij je niet meer herinneren hoe het was toen je nog niet zo positief in het leven stond.

Heb jij een positieve mindset of zou dit beter kunnen?

Heb je hulp nodig bij het creeeren van een positievere mindset? Neem dan contact met me op via info@tantetruuskanalles.nl of laat je e-mail hieronder achter en dan neem ik contact met je op om een gesprek in te plannen. In dit gratis en vrijblijvende gesprek gaan we kijken wat jij nodig hebt om dit te realiseren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.