Voortaan iedere dag een stressvrije ochtend met schoolgaande kinderen

Hoe krijg je je kinderen iedere ochtend stressvrij en zonder gedoe naar school? Is dat überhaupt wel mogelijk? Als mijn dag met stress en gedoe begint dan ben ik de hele dag chagrijnig. Ik ben namelijk geen ochtendmens. En dus vind ik het belangrijk dat de ochtenden rustig, zonder stress en zonder ruzie verlopen. Hoe? Door dit goed te plannen. En een goede voorbereiding is hierbij ook heel belangrijk. En die voorbereiding begint de avond ervoor al.

De voorbereiding

Een goede voorbereiding de avond ervoor is belangrijk. Onze kinderen gaan om de dag in bad. En dit gebeurt ’s avonds. De dagen dat ze niet in bad gaan dan wassen ze zich bij de wasbak. En natuurlijk worden de tanden gepoetst. Nu kunnen ze alles zelf, maar voorheen hielp ik ze erbij. Terwijl zij hun tanden poetsen leg ik alvast kleding klaar voor de volgende dag. Dan nog een verhaaltje voorlezen en voor half acht liggen ze te slapen. Dit was anders toen ik nog de deur uit moest voor mijn werk. Maar dan lagen ze altijd wel voor acht uur te slapen.

Geen gedoe over kleding

Door ’s avond kleding klaar te leggen, vermijd je discussies in de ochtend. Ze mogen in de avond meedenken wat ze aan willen de volgende dag. Ik kies twee setjes uit en dan mogen ze kiezen welk setje het wordt. En het gebeurt heel soms dat ze het niet eens zijn met beide setjes. Dan kijken we samen in de kast wat ze dan aan willen. Ik ga daar dan ook niet moeilijk over doen. Ik leg alleen wel uit dat een feestjurk zonde is en er misschien vlekken op komen. Of dat het nu echt te koud is voor een t-shirt zonder vestje. En gelukkig begrijpen ze altijd wel waarom iets niet kan of mag. Ik leg of hang de kleding klaar in hun slaapkamer en de volgende ochtend worden de setjes zonder gezeur aangetrokken.

Eerder opstaan

De meiden moeten om half negen de deur uit. Ik maak ze daarom om half acht wakker. Zo hebben ze een uur de tijd om hun gezicht te wassen, tanden te poetsen, aan te kleden en te ontbijten. Ik sta een half uur eerder op; om zeven uur. Ik ga dan douchen, kleed me aan, doe mijn haar en soms heb ik tijd en zin om me op te maken. Dan zet ik een kop thee of gemberthee en geniet even van de rust terwijl ik het ontbijt klaar zet en de tassen klaarmaak.

En echt ik ben totaal geen ochtendmens, maar dit maakt mijn ochtend zoveel relaxter. Voorheen kon ik niet vaak genoeg de snoozeknop indrukken om mezelf vervolgens veel te laat uit bed te slepen. Chagrijnig als de pest natuurlijk en kinderen die dan niet meewerken (heerlijke combi).

Aankleden

Als ik de meiden om half acht wakker maak dan kletsen we eerst even en vraag of ze lekker geslapen hebben en of ze nog iets leuks gedroomd hebben. Dan is het tijd om tanden te poetsen, gezicht te wassen en aan te kleden. Als ze daarmee klaar zijn, kam ik hun haar en gaan we naar de beneden.

Ontbijt en naar school

Beneden ontbijten we met zijn drietjes gezellig aan tafel. En als we klaar zijn met eten zetten ze hun bordje in de keuken en kunnen ze vaak nog tien minuutjes spelen voordat we deur uit moeten. Dan is het schoenen en jas aan en lopen we naar school. Als ik ze allebei naar hun klas heb gebracht ga ik de hond uitlaten. Daarna ruim ik de rommel van het ontbijt op en maak ik een kop koffie. En dan begint mijn relaxte werkdag.

Stressvrije ochtend

Geloof me, bovenstaande stressvrije ochtend routine heb ik mezelf aan moeten leren. Het was voorheen altijd wel gestress en gehaast. Niet leuk voor mij maar al helemaal niet voor de meiden. Zij moeten op school van alles leren en dus is het belangrijk dat hun hoofdjes lekker leeg zijn als ze de dag beginnen. En ik kan me voorstellen dat als je vroeg de deur uit moet omdat je naar je werk moet, je ochtendroutine er anders uitziet.

Maar dingen als kleding alvast klaarleggen kan je ook doen als je heel vroeg de deur uit moet. Je zou zelfs al de boterhammen de avond ervoor klaar kunnen maken en in de koelkast leggen. Het heeft allemaal met planning te maken. Hoe beter je de dingen plant, hoe rustiger alles verloopt. Geloof me, iedereen in het gezin heeft er baat bij als je de ochtend zonder gedoe begint. Probeer het maar eens!

Heb jij ook iedere dag een stressvrije ochtend? Of moet jij je altijd haasten?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.