fbpx

Kinderen op de mond kussen. Doe jij het?

Kinderen op de mond kussen op wereld kasdag

Vandaag is het wereld kusdag. Ik hoor je denken. Wat is dat dan weer!? Deze dag is ooit in het leven geroepen omdat we blijkbaar het genot van een kus zijn vergeten. Kussen wordt steeds meer met seks geassocieerd. Terwijl kussen juist een uiting van liefde is. Ik geef mijn kinderen de hele dag kusjes en zij mij ook. Heerlijk is dat. Er zijn ook andere mensen die mijn kinderen graag kusjes geven. En er zijn mensen die het nodig vinden om mijn kinderen op de mond te kussen. Ik vind daar wel iets van.

Niet van huis uit meegekregen

Misschien komt het omdat ik het niet van huis uit mee heb gekregen. Ik vind het namelijk niet kunnen dat je een kind op zijn of haar mond kust. Ten eerste weet je het niet altijd als je iets onder de leden hebt. Je kan je nog prima voelen en een paar uur later ben je hondsberoerd. Dan heb je net dat schattige en lieve kind een dikke pakkerd op haar mond gegeven. En ja hoor, de volgende dag is het kind ziek. Het is mij ook regelmatig gebeurd dat ik mijn kinderen op de mond kuste, ziek werd en hoppa zij werden daarna ziek. Nou is het risico van elkaar besmetten als je in hetzelfde huis woont, toch wel groot. Maar toch. Ik kus alleen Alex op de mond.

Baby’s die ziek worden door jou

Hoe vaak hoor je niet dat baby’s ernstig ziek worden doordat iemand met een koortslip dat kind heeft gekust. Ik leer mijn kinderen dan ook dat ze baby’s echt nooit op de mond mogen kussen. Ze hebben dan niet het koortslip virus in zich, maar ze zitten op school en komen met allerlei virussen in aanraking. En soms voelen zij er niks van, maar een baby kan er wel heel ziek van worden. Ik heb mijn kinderen dit uitgelegd toen ze echt nog klein waren. En ze begrijpen het heel goed. Ze zullen dan ook nooit een baby op de mond kussen.

Je kind verbieden om op de mond te kussen

Maar kan ik de mensen die mijn kind op de mond kussen verbieden om dit te doen. Ja dat kan ik zeker! En toch heb ik dit nooit gedaan. Ik heb wel aan mijn kinderen uitgelegd waarom ik het niet prettig vind dat mensen hun op de mond kussen. Of dat zij andere kinderen op de mond kussen. Ik heb ze niet bang gemaakt, maar eerlijk verteld waarom ik dit niet prettig vind. Ik geef ze zelf de vrijheid om hier zelf een keuze in te maken. Al moet ik wel zeggen dat ik merk dat het steeds minder gebeurt dat ze mensen op de mond kussen. Ze draaien net als ik hun hoofd opzij om een kus op de mond te geven. Er zijn wel een paar uitzonderingen, want ze kussen erop los met hun neefjes op wie ze dol zijn.

Genieten van al die andere kusjes

Ik heb mijn ouders nooit op de mond gekust. Heb ik dat gemist? Welnee! Ik kreeg genoeg kusjes op mijn wang, hoofd en ga zo maar door. Er werd volop geknuffeld en ik heb altijd de liefde van mijn ouders gevoeld. Zullen mijn kinderen het missen omdat ik ze niet op de mond kus? Tuurlijk niet! We geven elkaar dagelijks kusjes. En genieten daar volop van. Er gaat toch een tijd komen dat die kusjes minder worden dus ik neem het ervan.

Uiting van liefde kan op veel manieren

Jenna vindt het nu heel leuk om drie zoenen te geven. Ze ziet volwassenen dit altijd doen en dat is natuurlijk reuze interessant. Mijn vader leeft niet meer en ik denk nooit aan de kusjes die ik van hem kreeg. Wat ik me heel goed kan herinneren is dat hij altijd in mijn nek kriebelde als hij langsliep. Dat was voor hem ook een manier om zijn liefde te uiten. En die kriebeltjes in mijn nek mis ik nog steeds.

Een kus op de mond is niet nodig

Op wereldkusdag moet het gevoel van liefde door te kussen terugkomen. Heb je hiervoor een kus op de mond nodig? Ik geef mijn moeder en mijn vriendinnen altijd één kus op hun wang. Bij verjaardagen kus ik je drie keer op de wangen. En ik kan me die natte pakkerd van mijn oma op mijn wang ook nog steeds herinneren. Je kent het wel, dat je denkt “ieuww!!!” en probeert zo onopvallend mogelijk de kwijl van je wang weg te vegen haha. Soms denk ik weleens dat oma’s dat expres doen omdat zij die pakkerds als kind ook van hun oma kregen. Als ik Alex begroet krijgt hij een kus op zijn mond.

Zoveel verschillende mensen en zoveel verschillende kussen. Genoeg kussen om je liefde voor de andere te uiten En die kus op de mond, die is gewoon niet voor iedereen. Niet als het aan mij ligt.

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt. Kus jij je kinderen op de mond? En laat je anderen jouw kind op de mond kussen? Wat vind je ervan dat mensen jouw kind op de mond kust?

Foto: Adobe Stock

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!