fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Last van zweetvoeten? Dit kan je er tegen doen!

last van zweetvoeten

Veel mensen hebben er last van; zweetvoeten! Het is een gevoelig onderwerp waar niemand over lijkt te praten. Daar weten wij van Viva Donna alles van! Maar uit rond vragen bij onze klanten bleek de meerderheid óf zelf zweetvoeten te hebben óf iemand te kennen die dat heeft. En als dat een dierbare is, dan wéét je dat maar al te goed! Want als die schoenen uitgaan, wordt het toch ook ineens jouw probleem. Laten we er dus gewoon maar eens een keertje open over zijn, want het is normaler dan je denkt! Wij vertellen je alles over zweetvoeten. Wat is de oorzaak en wat kan je er aan doen?

Hoe ontstaan ze je zweetvoeten?

Zweetvoeten wordt ook wel Hyperhidrosis pedis genoemd. De zweetklieren (hidrosis) op je voeten (pedix) werken te heftig (hyper). Zo’n 5% van alle mensen heeft altijd last van zweetvoeten ongeacht hoe warm het is. Ze hebben bijna altijd natte voeten. En dat is wat anders dan dat je soms vochtige voeten hebt als het warm is of je hebt veel gelopen.

Iedereen zweet wel een beetje op zijn voeten.  Er zitten namelijk meer zweetklieren per vierkante centimeter in je voeten dan waar ook in je lichaam. Omdat we in Nederland niet vaak op slippers of blote voeten lopen, kan het zweet van je voeten niet zomaar verdampen en bouwt het op in je sokken en schoenen. En omdat je die laatsten niet kunt wassen, groeien de bacteriën daar lekker door. Dat zorgt voor die penetrante geur!

De één lijkt er alleen meer  last van te hebben dan de ander. Het blijkt dat mannen er eerder last van hebben dan vrouwen. En dat het vooral afhangt of je er aanleg voor hebt. Maar daarnaast zijn hormonen en emoties ook twee belangrijke veroorzakers van zweetvoeten. Vandaar dat pubers en zwangere vrouwen er ook veel last van kunnen hebben.

Wat kan je doen tegen zweetvoeten?

Voor mensen die erg veel last hebben van continu natte voeten en een penetrante geur, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Hierbij zijn de huismiddeltjes niet meer voldoende, helaas. Maar heb je er nog niet zo’n last van, probeer het eerst eens met de onderstaande tips. Hiermee kan je je zweetvoeten meteen al een stuk verlichten.

Voeten goed wassen

Was je voeten dagelijks en droog ze goed af. Er zitten veel bacteriën op je huid, in je sokken en in je schoenen die de zweetlucht veroorzaken. Die moet je iedere dag dus opnieuw wegwassen. En door heel goed af te drogen, zorg je ervoor dat die bacteriën geen vochtige omgeving hebben om lekker in te groeien.

Dragen van sokken

Draag wollen sokken en géén katoenen en synthetische sokken! Dat je geen synthetische sokken moet dragen, is logisch. Synthetische stoffen ademen namelijk niet. Katoenen sokken lijken de oplossing, maar ook die kunnen zweetvocht niet afvoeren, waardoor je vochtige voeten houdt. Beter zijn sokken van wol, zoals merinowol. Of sokken van bamboe die tegenwoordig overal verkrijgbaar zijn. Deze stoffen hebben namelijk de eigenschap dat ze vocht wel kunnen afvoeren.

Sokken in de wasmachine

Was je sokken na een dagje dragen op 60 graden! En wasbare schoenen kan je ook 2x per maand wassen.

Draag schoenen van natuurlijk materiaal

Draag schoenen van natuurlijk materiaal zoals leer en linnen. Deze ademen beter dan schoenen van synthetisch materiaal. Wissel je schoenen ook regelmatig. Sommige schoenen kan je niet wassen, dus is het belangrijk dat het zweet echt helemaal opgedroogd is, voordat je ze weer aantrekt. Liever een dagje laten drogen dus.

Gebruik een voetpoeder

Je kunt een zetmeel gebruiken om vocht te absorberen. En zuiveringszout om de bacteriën te doden. Of gebruik een antibacterieel voetenpoeder van de apotheek. Die is bedoeld tegen schimmel, maar kan ook helpen tegen de bacteriën in je schoenen. Maar je kan ook gewoon de Loveli voetpoeder gebruiken. Die ruikt nog lekker ook!

Gebruik geen gewone deodorant

Gebruik nooit een gewone deodorant of nog erger; een anti transparant op je voeten! Ja, het blokkeert je zweetklieren, waardoor je minder kunt zweten, maar het zit bomvol aluminium. En je voeten zijn super poreus en doorlatend. Aluminium kan makkelijk worden opgenomen door je lichaam, waarbij het in je bloedbaan terecht komt en van daaruit door je lichaam verspreid wordt. Gebruik een echte voetendeo!

Extra tips bij zweetvoeten

Deze tip is voor de echte doorzetters: Verklein je zweetklieren door zwarte thee, alcohol, citroen en appelazijn. Niet om te drinken, maar om te deppen of een voetenbadje van te nemen. Deze stoffen laten namelijk de poriën van je huid samentrekken. Dus een voetenbadje van zwarte thee of met appelazijn.

Loveli tegen zweetvoeten

De Loveli voetendeo is super bij zweetvoeten en is gemaakt van veel zuiveringszout dat de bacteriën doodt. Plus arrowroot dat niet alleen vocht kan absorberen, maar ook zweetgeurtjes helpt verminderen. Plus een beetje zinkoxide, omdat dat de vetzuren in hormoonzweet omzet in geurloze zouten.

En dat gecombineerd met de heerlijke essentiële oliën van eucalyptus en rozemarijn. Die ruiken niet alleen heerlijk naar een spa, maar zijn ook nog eens ontsmettend en antibacterieel.

De voordelen van een Loveli voetpoeder

De voetpoeder van Loveli kun je in je schoenen doen, voordat je ze aantrekt. En achteraf als je ze weer uittrekt. Het mag ook in je sokken of op je voeten, maar dat is wat lastiger om te doen. In je schoenen strooien werkt ook prima en maakt die verzamelplaats van bacteriën meteen weer fris. En het werkt bij sneakers tot aan de mooiste laarsjes en leren kantoorschoenen, zoals sommige mannen dragen.

Het is echt een verademing kan ik je vertellen. Zweetvoeten kunnen je namelijk flink onzeker maken. In de kleedkamer en bij nieuwe liefdes. Maar sowieso: hoe lekker is het om gewoon je schoenen uit te kunnen trekken en te genieten van de frisse lucht, zonder je druk te maken om vervelende geurtjes? Zeg vaarwel tegen jouw zweetvoeten!

Wil jij meer weten over natuurlijke lichaamsverzorging? Neem dan gerust contact met ons op via info@vivadonna.nl

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!