fbpx

Waar let je op als je natuurlijke cosmeticaproducten koopt

Waar let je op als je natuurlijke cosmeticaproducten koopt

Met trots presenteer ik onze nieuwe gastblogger Sandra. Als expert op het gebied van cosmetica en make-up zal zij regelmatig een artikel schrijven over deze onderwerpen. Want je goed voelen begint misschien van binnen, maar goed voor de buitenkant zorgen draagt ook bij aan je goed te voelen. Feel Good voor de buitenkant. Daarom ben ik heel blij met de komst van Sandra. In haar eerste artikel helpt ze ons op weg naar de juiste keuze maken voor natuurlijke cosmeticaproducten. Welkom sandra!

Wij van Viva Donna zijn ons heel erg bewust van cosmeticaproducten die ingrediënten bevatten die wellicht niet zo goed zouden kunnen zijn voor ons lijf en ons milieu. Wij zoeken altijd naar producten die duurzaam zijn, goed voor mens én milieu.

Maar veel mensen hebben eigenlijk helemaal geen idee waar ze op moeten letten als ze cosmeticaproducten kopen. Logisch, het is een markt die aan elkaar hangt van de marketingpraatjes. Alles is ‘met natuurlijke ingrediënten’ of ‘vegan’ tegenwoordig. Ja, merken spelen enorm in op de trends. Helaas wordt het er voor de consument niet makkelijker op als er zo gestrooid wordt met termen die op het eerste gezicht aanspreken. Maar zijn deze producten die zeggen “Natuurlijk en vegan” te zijn, dat ook echt?

Tips waar jij je voordeel mee kan doen

Omdat wij je graag helpen een goede keuze te maken, delen we enkele tips met je. Deze tips maken het je makkelijker om een keuze te maken. Je weet precies waarop je moet letten als je natuurlijke of vegan cosmeticaproducten aanschaft. Maar ook welke ingredienten je beter kan vermijden als je huid je dierbaar is en je nog jaren een gezonde, mooie en stralende huid wil behouden.

Is je product wel 100% natuurlijk?

Als een product 100% natuurlijk is qua ingrediënten, dan vermelden ze dat graag. Als het er niet op staat, dan is het niet 100% natuurlijk. Ze vullen het  product op met synthetische bestanddelen. Vaak worden dit soort ingrediënten toegevoegd voor de smeerbaarheid, om te zorgen dat het niet schift, voor de houdbaarheid en niet om de werkzame stoffen van de ingrediënten.

Er staat tegenwoordig vaak “natuurlijk” op een cosmetica product. Helaas betekent dit in veel gevallen dat de producten niet altijd 100% natuurlijke ingrediënten bevatten. Je mag namelijk al zeggen dat jou product natuurlijk is als er maar 3% puur natuurlijk ingrediënten in zitten. En dat is natuurlijk maar een schijntje vergeleken bij 100%.

Het is overigens wel lastig om een 100% natuurlijk en vegan product te produceren. Er zijn namelijk ingrediënten die de producten verbeteren in houdbaarheid. Je wilt natuurlijk ook niet dat je product binnen 1 maand na opening al weer bedorven is. De merken die zo veel mogelijk met natuurlijke ingrediënten werken, geven dat vaak heel duidelijk aan.

Als je wilt weten of een merk echt natuurlijk, ecologisch, vegan, biologisch of dierproefvrij is, let dan op de keurmerken die op de verpakking staan. Hieraan kan je zien dat een product gecertificeerd is en goed is voor mens en milieu!

Is-je-product-wel-100-natuurlijk

Is een  product wel echt Vegan?

Als er vegan op een verpakking staat dan betekent dat niet hetzelfde als 100% natuurlijk. Je zou door de term ‘vegan’ op het verkeerde been gezet kunnen worden. In de voedselindustrie staat ‘vegan’ voor plantaardig, maar ‘vegan’ betekent in de cosmetica-industrie ‘zonder dierlijke producten’. Dit kan dus net zo goed betekenen dat er allerlei in de fabriek gemaakte bestanddelen zijn toegevoegd die niets doen voor je huid of, erger nog, niet goed zijn voor je! Het is pas echt ‘vegan’ als er opstaat dat het 100% vegan is. Let ook hier op het keurmerk dat op de verpakking staat.

Welke cosmetische ingrediënten kan je beter vermijden in cosmeticaproducten?

De volgende ingrediënten kan je beter vermijden in de cosmetica omdat ze niet zo heel goed zijn voor jou huid, lijf of het milieu:

 • Aluminium
 • Paraffine
 • Siliconen
 • Parabenen
 • Microplastics
 • Minerale oliën
 • Sulfaten
Welke-cosmetische-ingrediënten-kan-je-beter-vermijden-in-cosmeticaproducten

Voorbeelden van merken die geen schadelijk toevoegingen gebruiken:

 • Oolaboo: dit is een ecologisch natuurlijk luxueus cosmeticamerk met haarverzorging, skincare, mondverzorging en superfoods.
 • Loveli: dit is een skincare merk met gezichtsverzorging, lichaamsverzorging, 100% troepvrij. Bekend van o.a. de aluminium vrije deodorant.
 • Naïf: een merk met babyverzorging, gezichtsverzorging en lichaamsverzorging, helemaal op natuurlijke basis.
 • ZAO: een make-up merk dat zo veel mogelijk natuurlijk ingrediënten gebruikt en de verpakkingen zijn zo veel mogelijk van bamboe gemaakt)
 • Guardenza: dit zijn verzorgingsproducten voor mannen met baarden. Bijna 100% natuurlijk ingrediënten.
 • Kaé: gezichtsverzorging en haarverzorging met arganolie als basis.

Meer merken met natuurlijke cosmeticaproducten

Natuurlijk zijn er naast deze duurzame cosmetica merken die wij bij Viva Donna verkopen, een heleboel andere merken die ook goed zijn voor mens en milieu! Je hebt vast en zeker wel eens gehoord van Hauschka, Annemarie Börling, Ecovert. Dit zijn hele bekende merken in de natuurlijke cosmeticabranch!

Wil jij meer weten over natuurlijke huidverzorging? Neem dan gerust contact met ons op via info@vivadonna.nl

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!