fbpx

Muziek is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen

Muziek is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen

Muziek is voor mij heel belangrijk. Ik kan niet zonder muziek. Als ik onder de douche sta of als ik aan het werk ben, heb ik altijd muziek op staan. Soms gewoon de radio of soms zoek ik een artiest op in mijn Spotify lijst. Muziek helpt mij door moeilijke tijden, maar het zorgt ook voor een goede sfeer op een feestje. Ik zou echt niet zonder muziek kunnen. En ook mijn kinderen zijn dol op muziek. Muziek is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Gelukkig dus maar dat mijn kinderen altijd aan het zingen en dansen zijn.

Muziek is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen

Neuropsycholoog Jelle Jolles gaf vorig jaar in een item in RTL Nieuws al aan hoe belangrijk muziek is. Hij zegt dat muziekles op school net zo belangrijk is als taal en rekenen is. Als je naar muziek luistert, activeer je namelijk bijna ieder deel van je brein. De onderdelen van de netwerken in de hersenen die nodig zijn voor muziek worden ook gebruikt worden voor taal, denken en rekenen. Hij zegt ook dat kinderen die veel in aanraking komen met muziek, beter leren praten, schrijven en rekenen. Het helpt dus bij de ontwikkeling van kinderen.

Als je naar muziek luistert, luister je naar klanken, je luistert naar hoe die klanken elkaar opvolgen, naar de harmonie en naar het volume van de muziek – Jelle Jolles.

Muziekles op school

Mijn kinderen krijgen muziekles op school. En vorige week mochten de ouders eens kijken bij zo’n les. Helaas kon ik alleen bij de jongste kijken. Maar wat was dit leuk om te zien. Ze zit in groep 1/2 en alle kindjes deden zo leuk mee. Ze leren de klanken, het ritme en vooral luisteren. Het gebeurt allemaal spelenderwijs. En je ziet dat de kinderen het allemaal heel leuk vinden. Even iets anders dan werkjes maken en toch zijn die hersentjes heel hard aan het werk. En tijdens de muziekles bij de kleuters wordt al de basis gelegd voor als ze straks in een hogere klas zitten en ook met instrumenten mogen spelen. Ik ben heel blij dat ze dit op de school van mijn dochters doen. Iedere jaar leren ze weer iets nieuws. En in de hogere klassen leren ze zelfs noten lezen.

Een instrument bespelen

Sinds een paar weken zit de oudste op pianoles. Ze wilde dit zelf heel graag. Maar omdat ze ‘leren’ soms moeilijk vindt waren we een beetje huiverig. We dachten dat als ze echt de noten moest gaan leren en liedjes moest in gaan studeren dat ze dan af zou haken. We hebben daarom op Marktplaats voor een prikkie een groot keyboard gekocht. Zonde om een dure investering te doen als het iets tijdelijks zou zijn. Maar ze heeft ons positief verrast. Ze vindt het heel leuk om piano te spelen. Het scheelt denk ik ook wel dat ze les van haar opa Piano krijgt.

Noten lezen gaat haar makkelijk af en ze hoort al heel goed welke noten bij elkaar passen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ze een beetje aan het pingelen is en het echt als een liedje klinkt. Uiteraard verzint ze er dan ook een tekst op en zo zingt ze dan weer een serenade voor mij. Zo mooi om te zien hoe ze daarin op gaat.

Bezig met muziek

De jongste vindt piano niet leuk. Ze speelt er weleens vader Jacob op of zet het demoliedje op en gaat dan staan dansen. Nee, zij wil viool spelen. Zo grappig, want ik vind het daar helemaal niet het type voor. Maar als zij dat over een jaar of twee nog steeds wil, dan mag ook zij dat uiteraard gaan doen. Ik vind het heerlijk dat mijn kinderen muzikaal zijn of in ieder geval met muziek bezig zijn. Zelf heb ik nooit een instrument leren bespelen. Ik wilde altijd op saxofoonles en stiekem zou ik dat nog steeds wel willen. Wie weet ooit. Eerst maar eens aan mijn dochter vragen of ze mij de noten kan leren lezen haha.

Dansen tot je erbij neervalt

Ik heb wel altijd gedanst. Van klassiek ballet tot hip hop en van jazzballet tot streetdance. Jarenlang ging ik twee keer per week braaf naar de balletschool. Ook dan is het belangrijk om goed naar de muziek te luisteren. Je moet immers wel in de maat dansen. Helaas moest ik door een knieblessure stoppen met dansen. Maar thuis dans ik nog regelmatig. Ja, ook onder de douche en tijdens het schoonmaken. En met de kinderen maak ik regelmatig een dansje en ook papa doet dan gezellig mee. Het zit ook wel een beetje in mijn genen denk ik. Op Mauritius wordt altijd gedanst op ieder feestje. Nee, zonder muziek zou ik niet kunnen leven.

Echt naar muziek luisteren

Ik vind het zelf altijd belangrijk om muziek in het leven van mijn kinderen te brengen. Belangrijk omdat ik weet wat muziek met mij doet. Hoe het mij helpt met emoties, maar ook door lekker te dansen en even alles los te laten. Tijdens mijn burn out heb ik ook veel muziek geluisterd. Het werkt ook als een soort meditatie als je écht naar de muziek gaat luisteren. Even nergens aan denken maar alleen maar de muziek binnen laten komen. En nu ik weet dat muziek heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen zal er altijd muziek in huis te horen zijn.

Hebben jouw kinderen muziekles op school? Of zit jouw kind op muziekles? En welk instrument is het favoriete instrument van jouw kind?

Bron: RTL Nieuws

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!