fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Shoppen op afbetaling zorgt bij veel gezinnen voor problemen

Shoppen op afbetaling zorgt bij veel gezinnen voor problemen

Je kent het het wel, je ziet die leuke schoenen en die leuke jas en je moet ze gewoon hebben. Maar eigenlijk heb je er nu even geen geld voor. Je ziet op de website van de winkel dat je ook later kunt betalen of op afbetaling. Dan maar in termijnen betalen, maar die schoenen en jas móet je gewoon hebben! Of wat dacht je van je wasmachine die er ineens mee ophoudt? Tja, met kleine kinderen is iedere dag dat je zonder wasmachine zit al een dag teveel. Dus dan maar bestellen en later of in termijnen betalen. Maar sta je weleens stil bij de rente die je moet betalen? Zonde!

Meer dan een half miljoen mensen met een betalingsachterstand

Uit een nieuw onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat 1 op de 3 mensen die iets op de pof bij een postorderbedrijf of een webwinkel kopen een betalingsachterstand oplopen. Meer dan een half miljoen mensen staan nu geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) vanwege een betalingsachterstand over een consumptief krediet. De huidige slogan ’Let op! Geld lenen kost geld’ blijkt te weinig impact te hebben.

Een consumptief krediet is een vorm van geld lenen met als leendoel een consumptieve besteding. Hierbij kun je denken aan een eenmalige aankoop (zoals een auto, huishoudelijke apparatuur enz.) of extra financiële ruimte voor een langere periode. Er bestaan verschillende soorten consumptief krediet

Het kabinet maakt zich zorgen

Minister Hoekstra van Financiën wil dat postorderbedrijven en webwinkels niet meer van dit soort kredieten verstrekken. De minister wil dat de sector zelf stappen onderneemt in het aanbieden van consumptieve kredieten. Als de postorderbedrijven en webwinkels het probleem zelf niet aanpakken, dan zal het kabinet onderzoeken welke maatregelen zij kan treffen om dit aan te pakken.

Shoppen op afbetaling zorgt bij veel gezinnen voor problemen

Ik schrik ook echt van die cijfers. Ik kan me voorstellen dat je eens een keer iets op afbetaling koopt. Zo heb ik in het verleden een koelkast op de pof gekocht. En pas jaren later was de koelkast afbetaald. Achteraf begrijp ik niet waarom ik iedere maand zo’n klein bedrag betaalde, want de rente was enorm hoog! Ik betaalde zo’n 12% rente en die rente werd iedere maand over het openstaande bedrag berekend. En dus heb ik voor de koelkast honderden euro’s meer betaald dan dat de werkelijke waarde was. Als je nagaat dat je bij ‘normaal’ geld lenen zo’n 4,2% rente betaalt, is dat echt een behoorlijk verschil!

Sparen is het antwoord

Inmiddels ben ik ouder en wijzer en weet ik dat sparen het beste werkt. Hoe weinig ook. Ik weet dat er genoeg gezinnen zijn die niet kunnen sparen omdat er geen geld is. Maar al zet je iedere week maar €5 euro opzij dan heb je aan het einde van het jaar toch €260 gespaard. En eigenlijk zou je ieder extraatje dat je hebt opzij moeten zetten. Jarenlang hoge rente betalen zorgt er ook voor dat het niet lukt om te sparen. Want je weet nooit wanneer die wasmachine of koelkast het begeeft. Een vaatwasser die stuk gaat? Even een paar weken afwassen is echt niet zo erg. Een magnetron die stuk gaat? Op je fornuis kan je ook dingen opwarmen. En kleding en schoenen op de pof kopen? Ik hou van shoppen, maar wacht dan toch liever een maandje…

Koop jij weleens op afbetaling en ben je je ervan bewust hoeveel rente je dan betaalt?

Deel op:

2 gedachten over “Shoppen op afbetaling zorgt bij veel gezinnen voor problemen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!