fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gamen is goed voor de sociale vaardigheden van kinderen

Rule the game - gamen is goed voor de sociale vaardigheden

Kinderen die gamen worden vaak gezien als kinderen die niet buiten spelen en minder sociaal zijn dan kinderen die wel buitenspelen. Maar het jaarlijks onderzoek naar gamegedrag van kinderen in Nederland wijst onder andere uit dat ouders steeds vaker vinden dat gamen goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind.

Onderzoek naar gamegedrag van kinderen

In opdracht van VGFN is er afgelopen jaar onderzoek gedaan naar het gamegedrag van kinderen. Het jaarlijkse onderzoek is afgenomen bij 1016 Nederlandse ouders tussen de 25 en 60 jaar oud met een kind tussen de 4 en 17 jaar oud. In vergelijking met voorgaande jaren waarin het onderzoek is uitgevoerd blijkt dat ouders steeds vaker (+5%) vinden dat het spelen van videogames goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind. Ook geven ouders dit jaar vaker aan (+3%) dat gamen goed is voor de intelligentie van het kind. In beide gevallen was er een significante stijging ten opzichte van het onderzoek uit 2021.

Ouders zien voordelen

Net zoals voorgaande jaren erkent het merendeel van de ouders dat gamen voordelen kan bieden voor hun kinderen. Slechts 13% ziet geen voordelen. Ouders geven steeds vaker aan dat gamen goed is voor de sociale vaardigheden van hun kind. Met name ouders van gamende jongens geven vaker aan dat het spelen van games goed is voor de intelligentie en de sociale vaardigheden van hun zoons. Wat betreft de verschillende leeftijden, tonen de resultaten van het onderzoek aan dat er geen grote verschillen zijn in de voordelen die ouders zien van gamen. Daarnaast vinden de meeste ouders gamen goed voor de Engelse taalvaardigheid (53%) en creativiteit van hun kind (51%), hoewel dit wel is gedaald vergeleken met vorig jaar (-5%). 

Gamen is goed voor de sociale vaardigheden van kinderen

Afspraken maken over gamen lastig voor ouders

Net als eerdere metingen geven de meeste ouders aan voldoende grip te hebben op het gamegedrag van hun kinderen, namelijk 85%. In vergelijking met voorgaande jaren weten ouders duidelijk beter hoe ze afspraken met hun kind kunnen handhaven. Echter, weten ouders niet goed welke afspraken ze kunnen maken met hun kind en hoe ze hier het gesprek over kunnen aanknopen.

Hoe het er bij ons aan toe gaat

Wij hebben thuis meerdere spelcomputers en eigenlijk geven mijn meiden er niet heel veel om. Ze gamen echt wel eens, maar niet dagelijks. Ze spelen veel buiten, zijn met make-up bezig of zitten te knutselen. Wij hebben daarom nooit echt afspraken hoeven maken over scherm- of gametijd. Maar ik kan me voorstellen dat het lastiger is als je een zoon of dochter hebt die zichzelf hier wel in kan verliezen. Want hoe leuk gamen ook is en wat de positieve aspecten ook mogen zijn, een kind moet ook naar buiten en persoonlijke contacten leggen.

Gelukkig kan je hiervoor Rule the Game inschakelen. Dit is een website waar je als ouders veel info kan halen over gamen, het maken van afspraken en nog veel meer. Zo geeft Ruud Gullit 5 tips voor het instellen van ouderlijk toezicht. Zo blijft gamen leuk voor zowel kind als ouders.

Wat vind jij van het gamegedrag van jouw kind?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!