fbpx

Voorjaarsschoonmaak stappenplan (+ gratis checklist)

voorjaarsschoonmaak

Normaal gesproken begin ik ieder jaar in maart al met de voorjaarsschoonmaak of de grote schoonmaak zoals het ook wel genoemd wordt. Maar door omstandigheden is dat nu een maandje later. Het maakt ook niet zoveel uit wanneer je begint. Vaak begint het pas te kriebelen als het weer steeds beter wordt. Maar waar begin je dan? En wat doe je nou eigenlijk allemaal bij een voorjaarsschoonmaak? In dit blog leg ik het je uit en geef ik je een checklist die je voor de voorjaarsschoonmaak kan gebruiken. Deze checklist zit als printable bij deze blog zodat je deze kan downloaden en uitprinten.

1. Jij bepaalt de regels

Laat ik allereerst beginnen met: het is jouw huis dus jij bepaalt altijd zelf nog wat je wel en niet op gaat ruimen. De tips in dit blog zijn puur om je op weg te helpen en bieden wat houvast. Ik weet zelf namelijk hoe het is om te beginnen en dan te denken: “En nu?”. Het kan soms best overweldigend zijn. Daarom gaan we stap voor stap aan de slag. Zo blijf het behapbaar en haak je niet halverwege af. En je hebt ook geen haast, toch?

2. Begin met de ruimte waar je het meest tegenop ziet

Veel opruimgoeroes en opruimexpert zeggen dat je boven moet beginnen en dan zo naar beneden moet werken. Ik ben geen expert, maar wel een ervaringsdeskundige en ik begin beneden: in de ruimte waar het meest wordt geleefd en de ruimte waarvan ik weet dat het de meeste tijd kost en waar de meeste rommel ligt. De keuken en de woonkamer dus.

3. Trek iedere dag minimaal een halfuur uit om aan de slag te gaan

Je kan beter iedere dag een beetje doen dan heel veel ineens. Want dan wordt het zo’n groot ding en zie je er tegenop. Als je bijvoorbeeld wilt gaan beginnen in de keuken, doe dan 2 kastjes per keer. Of als je de koelkast gaat opruimen en schoonmaken, doe dan alleen de koelkast en de volgende dag ga je verder met iets anders.

4. Begin met opruimen en weggooien

Voordat je überhaupt kan gaan schoonmaken, moet je eerst opruimen. Wat voor mij het beste werkt is: haal alles uit de kast, la enzovoorts. Maak dan 3 stapels:

  • Houden en hoort hier: kan weer terug in de kast of la nadat deze is schoongemaakt
  • Houden en hoort hier niet: leg dit in een bak of doos zodat je straks alles ineens kan opruimen en op de juist plek kan leggen
  • Weggeven, verkopen of weggooien: gooi direct weg wat weg kan. Als je iets weggeeft maak je direct een afspraak met degene aan wie je het geeft en als je het verkoopt verzamel je alles in een andere bak of doos zodat je straks alles achter elkaar kunt fotograferen en te koop kunt zetten

5. Schoonmaken

Als het kastje of de lade leeg is, ga je het even lekker schoonmaken. Begin eerst met stoffen/stofzuigen. Het kan namelijk best stoffig zijn of er liggen kruimels of iets dergelijk in. We beginnen dus met droog schoonmaken en daarna gaan we nat schoonmaken. Je kan hiervoor een emmertje maken met een sopje, maar je kan ook een spuitflesje voor 3/4 met water vullen en dan aanvullen met allesreiniger. Dit spuit je op het oppervlak en dan neem je het met een vochtige doek af. Die doek spoel je steeds onder de kraan om. Zo heb je altijd een ‘schone’ doek. Ik vind dit zelf hygiënischer dan een sopje in een emmer. Uiteraard maak je ook de buitenkant, dus het deurtje aan binnen- en buitenkant schoon. Je kan dit aan de lucht laten drogen of een theedoek gebruiken om alles droog te maken.

6. Alles weer een plekje geven

Als alles schoon en droog is kan je je spullen weer een plekje geven. Ook hier kan je over alles een doekje halen. Richt je kastje/lade zo in dat wat je vaak gebruikt vooraan staat/ligt en wat je minder gebruikt achterin. Dit geldt ook voor hoog en laag. Heb je een hoog kastje (bijvoorbeeld in de keuken) dan zet je de dingen die je niet vaak gebruikt hoog weg en wat je regelmatig gebruikt zet je op pakhoogte.

7. Checklist en dingen die vaak vergeten worden

Er zijn van die dingen die vaak vergeten worden, zoals plinten, deurposten en radiatoren. Of wat dacht je van hanglampen, onderstel van je tafel of de ruitjes boven de slaapkamerdeuren. In onderstaande checklist heb ik ook die dingen genoteerd, zodat je straks een écht opgeruimd en schoon huis hebt.

Met welke ruimte ga jij beginnen?

Download de checklist (8 pagina’s) door op onderstaande afbeelding te klikken en print hem uit zodat jij kan beginnen aan de voorjaarsschoonmaak.

Voorjaarsschoonmaak stappenplan (+ gratis checklist)

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!