fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vriendelijk zijn kost niks maar maakt de wereld wel een stukje mooier

Vriendelijk zijn kost niks

Vandaag is het ‘Internationale Doe vriendelijk-dag’. Een dag waarop je (extra) vriendelijk bent voor je medemens. En dan vraag ik me dus af waarom er zo’n dag is. Want je kan gewoon iedere dag vriendelijk zijn voor je medemens. Vriendelijk zijn kost namelijk niks maar maakt de wereld wel een stukje mooier. En vriendelijkheid zit hem al in hele kleine dingen.

Een vriendelijke begroeting

Het begint al als je iemand op straat tegenkomt. Een “goedemorgen”, “goedemiddag”, “goedenavond” of gewoon een “hallo” zijn hele simpele woordjes, maar met enorm effect. Ik ben zo iemand die iedereen op straat begroet en het blijft leuk om te zien hoe je een glimlach op iemands gezicht tovert. Vaak is zo’n simpele blijk van vriendelijkheid alles wat iemand op dat moment net nodig heeft. En wat kost het je? Helemaal niks! En het mooie is dat de glimlach die jij van de ander krijgt jouw ook een goed gevoel geeft. Win-win dus!

Vraag eens hoe het écht met iemand gaat

Ik heb hier al eens eerder over geschreven. Je vraagt regelmatig aan de mensen in je omgeving hoe het met ze gaat, maar hoe vaak vraag je hoe het echt gaat? Want jij weet ook wel dat als je vraagt hoe het gaat, je standaard het antwoord krijgt dat het goed gaat. Maar als je vraagt het écht met diegene gaat, krijg je zeker weten een heel ander antwoord. En hoe fijn is het voor diegene dat je echt oprecht geïnteresseerd bent? En hoe fijn is het dat diegene echt zijn of haar verhaal kwijt kan. Misschien loopt diegene er al een tijdje mee. Probeer het maar eens.

Help als je ziet dat iemand hulp nodig heeft

Of je nu in de supermarkt loopt en ziet dat iemand niet bij de suiker kan of dat je op straat loopt en ziet dat iemand iets laat vallen. Vraag of je kan helpen. Het is zo’n kleine moeite, maar een groots gebaar naar de ander toe. Wist je dat het wetenschappelijk is bewezen dat jij je beter gaat voelen nadat je iemand geholpen hebt? Dus je maakt niet alleen de ander blij, het zorgt er ook voor dat er allerlei gelukshormonen in jouw systeem vrijkomen. Wederom een win-win.

Geef iemand een compliment

Nou staan wij Nederlanders er niet bekend om dat we heel complimenteus zijn, laat staan goed zijn in het ontvangen van een compliment. Maar wat kost het geven van een compliment jou nou? Niks toch? Dus kijk naar de mensen die je vandaag ziet. Zit hun haar mooi? Ruiken ze lekker? Zien ze er mooi uit? Hebben een leuke broek, blouse, schoenen aan? Hebben ze een mooie stem? Zijn ze altijd aardig? Het maakt niet uit wat je zegt en waarover, als het maar iets aardigs over de persoon in kwestie is. Je zal diegene meteen zien stralen. Geloof me maar.

Vriendelijk zijn kost niks maar maakt de wereld wel een stukje mooier

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om vriendelijk(er) te zijn voor je medemens. Uiteraard moet je vriendelijk zijn omdat je gewoon vriendelijk wilt zijn. Want als je alleen maar dingen doet om er zelf beter van te worden, kan je je afvragen hoe oprecht je bent. Ben je dan wel echt vriendelijk. Maar het feit dat vriendelijkheid zorgt dat er allemaal positieve stofjes zoals Oxytocine en Serotonine in ons lichaam vrijkomen. En wil je het nou écht goed doen? Wees dan ook wat vriendelijker voor jezelf….

Tegen wie ga jij vandaag extra vriendelijk zijn?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!