fbpx

Waar gaan jouw ouders wonen als ze ouder zijn?

Waar gaan jouw ouders wonen als ze ouder zijn

Als je mijn blogs en dan vooral mijn persoonlijke blogs vaker leest of mij op Facebook en Instagram volgt, weet je dat mijn moeder sinds eind vorig jaar weer in Nederland woont. Eerst heeft ze een paar maanden bij ons in huis gewoond en sinds de zomer heeft ze haar eigen appartement. En hoewel het fijn was om na jaren mijn moeder dichtbij en in huis te hebben, was 7 maanden toch ook wel weer lang. Dit heeft me wel aan het denken gezet over later, als zij niet meer goed voor zichzelf kan zorgen. Waar gaat mijn moeder dan wonen? Waar gaan jouw ouders wonen als ze ouder zijn?

Je ouders in huis is niet ideaal

Ik zou het liefst zo lang mogelijk voor mijn moeder willen zorgen en als dat zou betekenen dat ze bij ons in huis zou wonen, dan is dat zo. Je moet maar net als ik het geluk hebben dat je partner hiermee akkoord gaat. En het is natuurlijk geen ideale situatie omdat je een stuk vrijheid en privacy moet inleveren. Dat is voor een paar maanden prima, maar als het om een paar jaar gaat is het toch andere koek. Maar welke alternatieven zijn er dan? Als je later je ouders of één van je ouders dichtbij wilt hebben zodat jij hun mantelzorger kan zijn, zijn er tegenwoordig verschillende opties in de vorm van een mantelzorgwoning. Zo kan je voor een zorgunit gaan of kiezen voor een kangoeroewoning.

Zorgunit

Een zorgunit is een mantelzorgwoning die op elke gewenste plek geplaatst kan worden. Bijvoorbeeld in je tuin. Staat de zorgunit in je tuin dan kunnen je ouders of een ouder zo lang mogelijk in een vertrouwde thuisomgeving wonen. Ze hebben een eigen plek én de zorg is altijd dichtbij. Zo’n mantelzorgwoning wordt zo gebouwd dat hij helemaal aangepast is aan de zorgbehoefte van (één van) je ouders. En de zorgunit mag net zo lang in je tuin blijven staan totdat de zorg niet meer nodig is. In veel gemeenten mag hij na wat aanpassingen ook hierna nog blijven staan. Je hebt dan bijvoorbeeld een tuinhuisje wat je voor je hobby kunt gebruiken.

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige woningen: een hoofdwoning voor de mantelzorger en een zogenaamde buidelwoning voor degene die zorg ontvangt. Op deze manier is het makkelijker om snel zorg te ontvangen. De mantelzorger is altijd dichtbij en bespaart veel reistijd. Het verschil met een zorgunit is dat de hoofdwoning en de buidelwoning een gezamenlijke voordeur hebben. De hoofdwoning en buidelwoning zijn onderling verbonden met een tussendeur. Je kan je huidige woning laten verbouwen tot een kangoeroewoning of een nieuwbouw kangoeroewoning laten bouwen. Bij het (ver)bouwen van een kangoeroewoning is eigenlijk wel altijd een vergunning van de gemeente nodig.

Waar gaan jouw ouders wonen als ze ouder zijn?

Er zullen ongetwijfeld andere manieren zijn om je ouders dichtbij je te hebben als ze ouder en hulpbehoevender zijn. Maar ik vind deze twee opties wel heel erg mooi en fijn. Zo behoudt je ieder je eigen manier van leven en privacy, maar ben je snel bij je ouder op het moment dat er iets is. Daarnaast kan je toch iedere dag even checken hoe het gaat en gezellige dingen met elkaar doen terwijl je wel je eigen leefomgeving houdt. Jouw huis wordt het middelpunt van gezelligheid waar je kinderen, kleinkinderen én je ouders samenkomen. Ideaal toch?

Sta jij er weleens bij stil waar jouw ouders gaan wonen als ze ouder zijn?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!