fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Je kind is al een tijd zindelijk. Maar wat als je kind incontinent is?

kind incontinent

Mijn kinderen waren al snel zindelijk; Marley nog voordat ze 2 jaar was en Jenna was net 2 jaar. Ideaal als je niet meer aan de luiers hoeft. Jenna heeft in het begin dat ze zindelijk was ’s nachts nog weleens een ongelukje gehad, maar nu hebben ze al jaren geen natte broek gehad. Ik ken schoolgaande kinderen die ’s nachts nog met een luier slapen en ook overdag nog regelmatig een ongelukje hebben. Heel vervelend voor het kind, want je wilt niet op school in je broek plassen. Wist jij dat zeker 10% van de kinderen in groep 1 in zijn of haar broek plast? Wat als je kind incontinent is? Hoe ga je daarmee om? En hoe los je dat op?

Incontinentie kind

Ik wist eerlijk gezegd niet dat kinderen incontinent konden zijn. Ik dacht altijd dat die kinderen nog niet zindelijk waren. Stom van mij, want ik had vroeger een vriendinnetje dat op haar zesde nog met een luier sliep. Ik vond dat verder niet gek en het deed me niet zoveel, maar ik kan me voorstellen dat zij zich er wel voor schaamde. En als je dan leest dat 10% van de kinderen in groep 1 in hun broek plast, dan schrik ik daar best van. Incontinentie bij kinderen komt vaker voor dan je denkt.

Wat is de oorzaak?

Vaak wordt er gezegd dat dit door psychische ‘problemen’ komt. Ouders zijn gescheiden, spanning in huis of een kind dat al gepest wordt. Maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het kan namelijk ook gewoon lichamelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een overactieve blaas. En ik weet dat veel kinderen ook in hun spel opgaan, dat ze niet voelen dat ze naar de wc moeten. Het heeft dus echt niet altijd een psychische oorzaak.

Regelmatig laten plassen

Toen mijn kinderen net zindelijk waren, nam ik voor de zekerheid altijd wel een schone onderbroek en broek mee. En ook sokken want op de één of ander manier blijven de sokken nooit droog als ze in hun broek plassen. Ik vroeg regelmatig of ze een plas moesten doen. En ook al zeiden ze “nee” dan liet ik ze toch even proberen. Dit doe ik nu nog steeds als we de deur uit gaan en voordat ze ’s avonds naar bed gaan.

Leer je kind om steeds naar de wc te gaan

Maar wat als dit niet voldoende is en je kind nog steeds in zijn broek plast. Ik kan me voorstellen dat de juf op school niet steeds aan je kind vraagt of het moet plassen. Kinderen horen nu eenmaal zindelijk te zijn als ze naar school gaan. Je wilt niet dat je kind met een luier naar school gaat. En je kind wil dit al helemaal niet! Kinderen zijn vaak slimmer dan we denken en als je je kind zegt dat ze iedere keer als ze gegeten en gedronken hebben naar de wc moeten gaan om te plassen dan zal je kind dit doen. En als ze buiten hebben gespeeld ook even proberen.

Vraag je kind bij thuiskomst hoe het die dag gegaan is en hoe trots je bent dat hij of zijn steeds geprobeerd heeft om te plassen. En als er toch een ongelukje is gebeurd dan ben je nog steeds trots op de keren dat het we goed ging!

Wasbaar incontinentie ondergoed

Wil je toch een stukje zekerheid? Dan kan wasbaar incontinentie ondergoed voor kinderen uitkomst bieden. Dit ondergoed kan één tot twee plasjes absorberen en ziet eruit als normaal ondergoed met een leuk printje. Een kind dat zich al schaamt wil geen luier aan. Incontinentieondergoed biedt dan echt een uitkomst. Je kind oefent met het zelf naar de wc gaan en mocht er toch een ongelukje gebeuren dan hoeven niet alle kleren verschoond te worden. Het kind kan naar de juf gaan en zeggen dat het in zijn broek heeft geplast en een schone onderbroek uit zijn tas pakken en aandoen. En kan dan gewoon weer dezelfde lange broek of rok aan.

Ga altijd naar de huisarts

Plast jouw kind regelmatig in zijn broek? Denk je dat jouw kind incontinent is? Breng dan zeker een bezoekje bij de huisarts. Want ook al groeien de meeste kinderen er vanzelf overheen, het kan ook een medische oorzaak hebben. Misschien zit er een verstopping of heeft je kind een infectie. Ik zeg altijd maar zo, liever een keer teveel naar huisarts dan er mee doorlopen en het steeds erger wordt. En het is niks om je voor te schamen; niet voor jou als ouder maar zeker ook niet voor het kind. Er komt een dag en dan gebeuren er geen ongelukjes meer. Behalve als je ouder wordt, kinderen hebt gehad en je bekkenbodemspier wat slapper is. Dan wil je nog weleens in je broek plassen van het lachen 😉

Wist jij dat er wasbaar incontinentie ondergoed voor kinderen bestaat? Zou jij dit voor je kind gebruiken?

 

Foto: Pixabay

Dit artikel is een advertorial. Dit betekent dat ik betaald heb gekregen om over dit onderwerp te schrijven. Dit verandert mijn mening niet. Als ik positief ben over dit onderwerp zeg ik dit, maar ook als dit negatief is.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!