Afval scheiden? Waarom zou je? Het komt toch allemaal op één hoop

waarom afval scheiden

Een beter milieu begint bij jezelf. Een slogan waar ik als kind mee opgegroeid ben en wat na tig jaar nog steeds actueel is. Afval scheiden kost tijd en neemt ruimte in. Dus waarom zou je afval scheiden? Het is alleen maar gedoe en het komt toch allemaal op één hoop. Toch? Of klopt deze stelling niet helemaal? Ik denk dat het vooral een kwestie van wennen is. Je lege wijnflessen breng je ook zonder nadenken naar de glasbak? Je kan thuis op heel eenvoudige manier een begin maken met het scheiden van afval zonder dat het veel ruimte en tijd in beslag neemt.

Waar laat je al die bakken!?

Afval scheiden is iets wat de meeste wel mensen doen. Zo heb je een bak voor groente-, fruit- en tuinafval, de welbekende GFT-bak en een bak voor restafval. Maar het kan beter, want bij het scheiden van het restafval gaat het nog weleens mis. Groente en fruit gaat vaak gewoon nog bij het restafval en plastic, glas en papier (karton) horen ook niet bij het restafval.

De meeste mensen brengen glas wel naar de glasbak, papier, batterijen en toners wordt ook apart verzameld en kleding gaat vaak in de kledingbakken. Het scheiden van plastic is vaak lastiger omdat het gezien wordt als gedoe. Er staan al twee grote bakken in de tuin, een krat met oud papier in de schuur en dan moet er nog een zak of bak voor plastic (PMD: Plastic, metalen en drinkpakken) komen. In de keuken staat nu één prullenbak, moeten dit er drie of vier worden? Waar laat je al die bakken?!

Het komt toch allemaal op één hoop

Al het afval wordt toch allemaal op één hoop gegooid? En dit is niet waar. Toch zijn er nog heel veel mensen die dit geloven. Maar heel veel materialen wordt hergebruikt. Denk aan kleding, plastic, papier en batterijen. Het voordeel hiervan is dat er minder grondstoffen nodig zijn om weer nieuwe materialen te maken. Dit is goed voor het milieu en dus voor jou en je nageslacht. Maar het bespaart ook geld. Het bespaart geld in de productie van nieuwe materialen en uiteindelijk ook in je portemonnee. Want als iedereen afval gaat scheiden kan de afvalstoffenheffing die je ieder jaar moet betalen, naar beneden. Win-win dus. En geld besparen willen we allemaal. Alles is al duur genoeg.

Afval scheiden begint in de keuken

Het begint in de keuken met een prullenbak met één, twee of drie compartimenten. Hiermee maak je al een goed begin met scheiden van afval. Je hebt namelijk één prullenbak en hier kan je direct groente en fruit, plastic en restafval in scheiden. En ik hoor je denken; die grote lelijke prullenbak wil ik niet in mijn keuken. Maar wist je dat je tegenwoordig hele mooie prullenbakken hebt? Een prullenbak die niet op een prullenbak lijkt, maar eerder op een mooi design item in je huis. Je zal hierdoor merken dat je prullenbak minder snel vol zit en de bakken in je tuin puilen ook niet meer uit.

Dan zit je alleen nog met je plastic, want plastic wordt (nog) niet thuis opgehaald en moet je dus wegbrengen. De zak met PMD afval kan je even in de schuur kwijt en als je je lege flessen en het oud papier weg gaat brengen neem je de zak met plastic gelijk mee. Of je doet het meteen als je de zal uit de prullenbak haalt. Plastic weegt niet veel dus maak er gelijk een wandeling van naar het milieu eiland.

Hulp bij het scheiden van afval

Hoe zit het met jouw kennis van afval scheiden? Wat hoort bij het restafval, wat moet in de plasticbak en wat kan bij het gft-afval? Als je dit niet goed weet, kan je wel mooi een prullenbak met meerdere compartimenten kopen maar dan gaat het scheiden nog niet helemaal goed. Gelukkig hoef je hier niet zelf achter te komen. Op de website van jouw gemeente vind je veel informatie over afval scheiden. Je kan ook deze hele handige afvalquiz doen doen om jouw kennis van afvalscheiding te testen. En je kan de afvalscheidingswijzer raadplegen als je niet weet onder welke categorie het afval valt. Er is trouwens ook een afvalscheidingswijzer app voor je telefoon beschikbaar. Handig als je snel wilt opzoeken in welke bak je je het afval kwijt moet.

Waarom zou je afval scheiden?

In het begin zal je moeten investeren in het afval scheiden. In geld, omdat je een prullenbak met meerdere componenten nodig hebt. En in tijd, omdat je misschien nog niet goed weet in welke bak het afval moet. Maar uiteindelijk verdient het zich terug. Na een tijdje weet jij niet beter en hoef je er niet meer bij na te denken. Je geniet van je wandeling naar het milieu eiland want je bent lekker buiten, komt mensen tegen voor een praatjes en zit zo op de 10.000 stappen die je iedere dag wil maken. Zoals ik eerder al zei: een win-win situatie 😉

Hoe gaat het afval scheiden bij jou? Gaat dit goed of kan het beter?

Dit artikel is een editorial. Dit betekent dat ik betaald heb gekregen om mijn mening te geven over dit onderwerp. Als ik positief ben over dit onderwerp zeg ik dit, maar ook als dit negatief is.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!