fbpx

Afvallen in 2024: hoe pak ik het aan

Afvallen in 2024

Ja hoor, het is zover: ik ga afvallen in 2024. Het is ook echt nodig, want én ik was nog niet alle coronakilo’s kwijt en ik heb er 20 kilo aan stoppen-met-roken-kilo’s bijgekregen. Dus er moet echt flink wat af. Laten we zeggen een kilootje of 25. Maar zoals ik eerder schreef, ga ik hier de tijd voor nemen. Ik geef mezelf een jaar de tijd. Dan val ik op een gezonde manier af en hopelijk blijven de kilo’s er ook af. Maar hoe pak ik het aan? Dat lees je hier.

Afvallen in 2024

Ik wil in 2024 dus minimaal 20 kilo afvallen. Dat is het hoofddoel. Maar 20 kilo is natuurlijk best wel heftig en dat raak je niet meteen kwijt. Daarom hak ik dit hoofddoel in stukken. Bijvoorbeeld eerst onder een bepaald gewicht komen of een x-aantal kilo’s. Ik heb ervoor gekozen dat ik iedere keer voor 5 kilo’s ga. Iedere keer als ik 5 kilo ben afgevallen heb ik weer een subdoel behaald. Dit maakt het behapbaar en dan voelt het ook als iets wat ik ook echt kan bereiken. En voor iedere 5 kilo krijg ik 2 maanden de tijd. Wat inhoudt dat ik 2,5 kilo per maand zou moeten afvallen. Dat moet te doen zijn!

A goal without a plan is just a wish

Maar hoe pak ik dit aan? Want ‘A goal without a plan is just a wish’. En wensen kan ik iedere dag, maar er moet ook wat gebeuren. Daarom heb ik een plan van aanpak bedacht. Het is niet moeilijk, maar wel belangrijk dat ik me eraan hou. Als je mij langer volgt, weet je dat ik niet aan diëten doe. Maar ik moet natuurlijk wel zorgen dat ik niet meer zomaar alles in mijn mond stop.

Hoe pak ik het aan

Er zijn een aantal dingen heel belangrijk om dit te laten slagen en dat zit hem in drie dingen: voeding, beweging en rust. En dat pak ik zo aan:

Voeding

Eigenlijk deed ik het wat voeding betreft al best goed. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik eet gezond en gevarieerd, maar waar ik op moet letten is dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg en mijn porties iets verkleinen. Weer goed aanleren en aanvoelen wanneer ik vol zit en niet dooreten omdat ik het lekker vind. Snoepen doe ik niet echt, maar ik merk wel dat ik gezonde snacks lastig vind. Dus daar ga ik me in verdiepen en anders ga ik ze zelf maken. Voor nu volstaat een volkoren cracker met bijvoorbeeld een gekookt eitje.

Voldoende water drinken is ook een aandachtspunt. Ik drink nu ongeveer 1 tot 1, 5 liter water (en thee) en dit moet naar de 1,5 tot 2 liter water. De wijntjes doordeweeks zijn al verleden tijd dankzij Dry January. Vanaf morgen drink ik alleen nog in het weekend én als ik er echt trek in heb. Dus niet meer zonder te denken een fles opentrekken en inschenken.

Beweging

Wat is de laatste maanden dus echt veel te weinig deed, is bewegen. En daar is nu verandering in gekomen. Ik ga alweer een paar weken twee keer per week naar de sportschool waar ik een mix van cardio en krachttraining doe. Over een paar weken komt er een dag bij en ga ik standaard drie keer per week naar de sportschool. Daarnaast moet ik zorgen dat ik iedere dag minimaal 20 minuten beweeg of 10.000 stappen zet. Als ik dit doe verbrand ik meer calorieën dan ik tot me neem en zou ik af moeten vallen.

Rust

Dan is rust nog een hele belangrijke factor. Want in je lijf heb je altijd stress. Deze stresslevels variëren van moment tot moment. En dat is heel normaal. Maar als je veel stress in je lijf hebt, stijgen ook de coritsollevels in je lijf. En laat te hoge cortisollevels er nou net voor zorgen dat je vet gaat opslaan en dan vooral buikvet. Dus is het heel belangrijk om naast stress (werk, sporten enz.) ook te zorgen dat je stresslevel naar beneden gaat. Dit doe je door te ontspannen. Bijvoorbeeld door yoga te beoefenen, te lezen, te knutselen, te mediteren en voldoende te slapen. Nou daar heb ik allemaal geen moeite mee.

Afvallen is niet moeilijk

Afvallen is niet moeilijk, maar je moet er wel wat voor doen. En dus is het voor mij de hoogste tijd geworden om in actie te komen. Ik ben nu al een kleine maand bezig en ik kan je vertellen dat het heel goed gaat. Volgende maand lees je hoe het gaat met voeding, beweging en rust en of ik mijn eerste doelen heb behaald.

Wil jij ook afvallen in 2024? Doe dan met me mee. Laat het weten door een reactie onder deze blog te plaatsen.

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!