fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sluit je dag goed af met een avondroutine

Sluit je dag goed af met een avondroutine

Ik schreef eerder dat een ochtendroutine of ochtendritueel je dag kan maken of breken en wat het belang is van een goede ochtendroutine. Ditzelfde geldt voor een avondroutine of avondritueel. Als jij voordat je naar bed gaat de dag goed afsluit en rust neemt, zal jouw nacht rustiger verlopen. Je slaapt beter en dieper en dit dat je goed uitgerust bent als je opstaat. Eigenlijk hoort een avondroutine bij de ochtendroutine. Zonder goede avondroutine heb je geen goede ochtendroutine. Maar hoe ziet zo’n avondroutine er nou uit? In deze blog lees je er alles over!

Was de dag van je af

Je begint de avondroutine door de dag van je af te wassen. Dit kan je doen door in bad te gaan, door te douchen of te wassen. Waar het om gaat is dat je in ieder geval je make-up van je gezicht haalt en lekker fris bent voordat je naar bed gaat.

Gedurende de dag zweet je natuurlijk, maar je hebt ook te maken met verontreiniging in de lucht (stof, uitlaatgassen enz.). En om dat nou mee te nemen in je bed. Je ligt echt een stuk lekker in bed als je alleen al je gezicht wast. Doe een pyjama of nachthemd klaar en leg je kleding voor de volgende dag klaar. Geloof me, dit scheelt een hoop gestress en tijd in de ochtend.

Bereidt je huid voor op de nacht

Als je naar bed gaat rusten je lichaam en geest uit maar ook je huid komt tot rust. Het heeft gedurende de dag een hoop te verduren. Interne factoren zoals stress, maar ook externe factoren zoals luchtverontreiniging hebben invloed op je huid. Daarom is het belangrijk om je je huid, nadat je het gereinigd hebt, te verzorgen. Kies in ieder geval voor een hydraterende nachtcrème. Daarnaast wordt je huid ook altijd blij van een herstellende crème en/of anti-rimpel crème.

Terwijl jij slaapt is je huid hard aan het werk om dode huidcellen te verwijderen en je huid te herstellen, zodat jij in de ochtend met een stralende huid opstaat. Maar hoe ouder je wordt, hoe lastiger dit voor je huid wordt. Dus help je huid hierbij door goed te smeren voordat je naar bed gaat. En als je dan toch bezig bent, smeer je handen gelijk in met een voedende handcrème. Want ook je handen hebben de zwaar gedurende de dag. Helemaal met dat extra handen wassen tegenwoordig!

Leg je telefoon weg

Doe dan nog een klein rondje van maximaal 10 minuten langs je socials. Maar echt niet langer. Dus zet een timer. Na die 10 minuten leg je je telefoon weg. Gebruik jij je telefoon als wekker? Stel die nu dan in, zodat je straks niet alsof beseft dat je door je Instagram feed aan het slippen bent. Je telefoon zorgt alleen maar voor onrust. En dat wil je nou net niet vlak voordat je gaat slapen. Dus hup, weg die telefoon!

Loop je dag na en wees dankbaar

Nu is het tijd om even stil te staan bij je dag. Hoe was je dag? Wat heb je meegemaakt? Heb je misschien gepiekerd over iets? Schrijf het allemaal op. Je kan hier een journal voor gebruiken en dit helemaal pimpen. Maar een gewoon notitieboekje is natuurlijk ook helemaal goed. Schrijf de dag van je af. Weet je wat het voordeel van van je af schrijven is? Het zit dan niet meer in je hoofd en je kan alles makkelijker loslaten.

Schrijf niet alleen de vervelende dingen op. Schrijf juist ook op wat er goed aan je dag was. Misschien heb je wel nieuwe mensen leren kennen? Heb je iets nieuws gedaan? Een angst overwonnen? Of iets simpels als een mooie vlinder gezien. Schrijf het allemaal op. Schrijf ook op waar je die dag dankbaar voor was. Door iedere dag stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, zal je steeds positiever worden. En hiermee zal je steeds meer dingen zien waar je blij van wordt. Je zal vaker in situaties komen waar je dankbaar voor kan zijn in plaats van de nare momenten. Echt probeer het maar!

Doe iets rustgevends

Nu is het schrijven in je journal natuurlijk al heel rustgevend. En veel mensen gaan nu slapen. Maar ik kan dat niet. Ik moet altijd nog iets ‘doen’. Maar geen heftige work out ofzo hoor. Juist niet. Maar een paar yoga-oefeningen is wel een goed idee. Een korte meditatie is ook fijn vlak voordat je gaat slapen. Er zijn veel apps die je hiervoor kunt gebruiken. Oké, dan heb je wel weer even je telefoon nodig. Maar hiervoor mag dit. Je gaat nu toch niet minutenlang scrollen.

Een fijne app is Meditation Moments. Dit is een gratis app, maar je moet betalen om alle meditaties te kunnen openen. Ik doe al maanden met de gratis versie en dat werkt prima. In deze app staan verschillende meditaties. Meditaties om je dag mee te beginnen, voor rust in je hoofd, voordat je gaat slapen en ga zo maar door. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld 3 minuten maar ook 15 minuten. Het is dus maar net wat jij fijn vindt.

Een boek lezen werkt voor mij ook altijd rustgevend. Als ik in bed een boek lees, worden mijn ogen vanzelf zwaar en val ik al snel in een diepe slaap. Ik kom zou geen ingewikkelden zelfhulpboeken lezen voordat je gaat slapen, maar een lichte roman is helemaal prima. Een luisterboek is ook heel fijn. Ik bedoel, voorgelezen worden is altijd fijn toch?

Sluit je dag goed af met een avondroutine

En dan zit jouw avondroutine erop. Je bent klaar voor een rustgevende dag. Ik weet zeker dat jij snel in slaap valt en als een roos zal slapen. Niet als een baby, want mijn ervaring is dat baby’s ’s nachts nogal eens wakker worden. Ik ben heel benieuwd hoe je de volgende ochtend ontwaakt…

En? Lekker geslapen?

Deel op:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontvang leuke updates

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief

Ontvang als eerst de dikste aanbiedingen, leuke tips en nog veel meer!

Wacht!

Schrijf je in voor mijn Feel Good Nieuwsbrief zodat jij altijd de eerste bent die op de hoogte is van de leukste nieuwtjes en aanbiedingen!