Hoe blijf je positief als de wereld om je heen dit niet altijd is? De eerste stappen naar een positiever leven

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik toch zo positief kan blijven. Zelfs als er dingen gebeuren die echt niet positief zijn. Geloof me, dit is niet altijd zo geweest. Dit is een leerproces geweest, iets wat ik mezelf moest aanleren. En nu hoef ik er niet meer bij na te denken. Dit is een levenswijze geworden. Dit is hoe ik nu ben.

Iedereen kan dit leren en iedereen kan zijn leven op een positieve manier veranderen. Maar je moet er wel iets voor doen. Het gaat niet vanzelf. Verwacht niet dat het binnen een week helemaal in jouw systeem zit, maar het gaat sneller dan je denkt. En dan kan ook jij positief blijven als de wereld om je heen dit niet is. We leven nu in een rare tijd en het is heel makkelijk om hierdoor negatief te worden, te zijn of blijven. Maar word jij daar gelukkiger van? Vandaag vertel ik je wat de eerste stappen naar een positiever leven zijn. Ook als de wereld om je heen dit niet is…

Voordat ik je vertel wat de eerste stappen naar een positiever leven zijn, geef zal ik je iets meer over mezelf vertellen. En waarom ik de keuze heb gemaakt om te veranderen. Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel eenvoudig. Ik wilde gelukkig zijn. Jaren geleden was ik niet gelukkig. Ik leefde in een negatieve wereld en wat ik ook probeerde ik bleef het negatieve aantrekken; negatieve mensen, negatieve ervaringen en ga zo maar door. Dit moest veranderen. Als ik dit niet zou doen, zou het slecht met me aflopen. En ik denk oprecht dat ik dan nu niet meer zou hebben geleefd. Ja, zo slecht ging het met mij.

De knop moest om. Ik moest een keuze maken; of zo door blijven gaan en een ongelukkig leven leiden of mijn leven positief veranderen en een gelukkig leven tegemoet gaan. Ik ging voor een gelukkig leven. Hiervoor moest ik positief in het leven staan. Een ander kan mij niet gelukkig maken. Ook spullen kunnen dit niet. Ze kunnen bijdragen aan een gelukkiger gevoel. Maar gelukkig zijn en gelukkig worden komt van binnenuit. Dit komt vooral door hoe je naar de wereld kijkt en hoe je met ‘problemen’ omgaat. Want het leven bestaat nu eenmaal uit positieve en negatieve dingen. Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar hoe je met de negatieviteit omgaat heb je volledig zelf in de hand. Hoe ik deze mindshift hebt gemaakt lees je terug in onderstaande tips. En ik hoop zo dat ik jou hiermee kan helpen om ook positiever in het leven te staan en zo een gelukkiger mens te zijn.

1. Stop met klagen

Dit is echt iets wat zo belangrijk is. Stop met klagen! Jouw geklaag zorgt er echt niet voor dat je je beter voelt. En lost jouw geklaag het probleem op? Nee! Meestal zorgt geklaag dat het probleem alleen maar groter en groter wordt (vooral in je hoofd), waardoor je nog meer reden hebt om te klagen. Stop hiermee! Iedereen heeft narigheid of ellende in zijn leven. Maar erover klagen lost niks op. Natuurlijk mag je wel even klagen en je verhaal doen. Maar blijf er niet in hangen. Ga het probleem te lijf.

Er zijn in dit geval twee dingen die je kan doen. Stel je zelf de volgende vraag: Kan ik de situatie veranderen? Hier zijn twee antwoorden mogelijk:

  • Ja! Stop met klagen en bedenk hoe jij de situatie kan veranderen en ga dit doen. Vraag hulp als je hier hulp bij nodig hebt. Dit kan iemand in je omgeving zijn, maar ook een buitenstaander (bijvoorbeeld een coach) die jou hierbij helpt.
  • Nee! Hoe kan je ervoor zorgen dat je op een positieve manier kan leven met deze situatie. Dit begint met het accepteren van de situatie. Het is nu eenmaal zo en jij kan er niks aan veranderen. Dus hoe kan je het loslaten, accepteren dat het zo is en toch op een positieve manier mee omgaan. Het zal vooral in het begin lastig zijn, maar echt uiteindelijk heb je er niks aan om je tegen de situatie te verzetten. Accepteer het en je zal zien dat het negatieve gevoel dat je ervan krijgt zal slinken.

2. Wees dankbaar

Deze tweede tip sluit aan bij de eerste. Want wij mensen zijn vaak geneigd om te kijken naar wat er allemaal niet goed gaat in plaats van te kijken wat wel goed gaat en wat je wel allemaal hebt. Er is namelijk zoveel om dankbaar voor te zijn. Dit kunnen hele grote en belangrijke dingen zijn, zoals je gezin waar je dankbaar voor bent. En wat dacht je van dat dak boven je hoofd en dat je iedere dag te eten hebt. Maar ook de kleinere dingen die je voor lief neemt; het zonnetje dat schijnt, dat compliment wat je vandaag kreeg en ga zo maar door. Ook als er dingen in je leven spelen die niet positief zijn. Bijvoorbeeld als je een chronische ziekte hebt. Het kan dan echt lastig zijn. Maar ook dan zijn er nog genoeg dingen waar je dankbaar voor kunt zijn.

Geloof me, er is zoveel om dankbaar voor te zijn en er is zoveel waarvan je kunt genieten en waar je blij mee kan zijn. Vind je het moeilijk om hier bij stil te staan? Reserveer iedere dag voordat je gaat slapen zo’n 10 minuten waarin je je ogen sluit en bedenkt waar je vandaag blij van werd, waar je dankbaar voor bent en waar je van genoten hebt. Pak dan een vel papier of een notitieboekje (of gebruik je bullet journal hiervoor) en schrijf iedere deze dingen op. In het begin zal het moeilijk zijn, maar op een gegeven moment word je lijst langer en langer. Je zal merken dat je hierdoor steeds beter leert naar het positieve te kijken. Je zal je beter voelen en ja ook gelukkiger. En als je niet goed in je vel zit of er is negativiteit in je leven kan je je notitiboekje erbij pakken en teruglezen wat er allemaal wel positief is in je leven. Ik beloof dat je je een stuk beter voelt nadat je dit gelezen hebt.

4. Hou negatieve mensen op afstand

Negativiteit kan je niet uit je leven verbannen. Negatieve dingen horen ook bij het leven. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je negativiteit beperkt. Hoe? Kijk eens om je heen. Welke mensen in jouw omgeving zijn vaker negatief dan positief? Dit zijn vaak mensen die veel klagen, mensen die vaak in een slachtofferrol kruipen. Maar ook mensen die roddelen zijn vaak negatiever dan mensen die dit niet doen. En dan zijn er mensen die altijd wel voor gedoe en problemen zorgen.

Je kan het besluit nemen om deze mensen helemaal niet meer te zien, maar je kan er ook voor kiezen om ze minder te zien en minder te spreken. Ik heb er heel bewust voor gekozen om een aantal familieleden en vrienden niet meer (of minimaal) te zien. Niet omdat ik ze niet aardig vind, maar puur omdat ze vooral negativiteit in mijn leven brengen. En ja, dat is lastig en doet pijn. Maar geloof me, je zal je er uiteindelijk beter door voelen. Je zal ook merken dat je veel meer energie overhoudt. Negatieve mensen zijn namelijk enorme energiezuigers en ze zorgen dat jij meegetrokken wordt in die negativiteit. Nogmaals, je hoeft echt niet te breken met die mensen maar beperk het contact. Het wil namelijk helemaal niet zeggen dat je deze mensen niet leuk of aardig vindt. Maar je wilt niet mee in hun negatieve spiraal. Ga iets positiefs doen nadat je ze gezien en/of gesproken hebt.

5. Omring je met positieve mensen

Omring je met positieve mensen. Mensen die ook de zonnige kant van het leven zien en niet de duisternis. En met positieve mensen bedoel ik echt niet de mensen die altijd maar ‘aan’ staan en vol energie verkondigen hoe positief ze zijn. Mensen die positief zijn ingesteld, zijn ook echt wel eens negatief. En ja, ze klagen ook echt weleens. Het enige verschil is dat zij er niet in blijven hangen. Ze kiezen ervoor om de situatie positief te benaderen. Je zal deze mensen niet snel betrappen op roddels en jaloezie. Integendeel, deze mensen zijn vaak complimenteus en zullen je altijd proberen te helpen.Op welke manier dan ook. En dit doen ze zonder er iets voor terug te willen. Je zal merken dat het contact met deze mensen jou niet alleen positiviteit geeft. Maar ook heel veel energie!

En als jij steeds meer in de positieve vibe zit, zal je merken dat je steeds meer positieve mensen aantrekt. Mensen die in de diezelfde energie zitten. Let alleen al op hoeveel mensen er naar je glimlachen of je begroeten als je je goed, blij en positief voelt. Alleen daar ga je je nog beter van voelen.

6. Filter mediaberichten

Social media is zo’n plek waar mensen lekker veilig achter hun laptop kunnen klagen en zeuren over van alles. Vooral op Facebook kom je veel negativiteit tegen. Is het niet in de posts die geplaatst worden, dan is het wel in de reacties onder de posts. Ik verbaas me soms echt over hoe mensen op elkaar reageren en ik vraag me dan ook af of dit gelukkige mensen zijn. Zijn zij gelukkig en tevreden over hun eigen leven? Ik denk het niet. Want als je dit zou zijn, zou je je niet mengen in die negativiteit. Toch?

Volg alleen mensen en bedrijven die jou een goed gevoel geven, waar je blij van wordt. En als je bepaalde mensen, bedrijven of nieuwssites volgt die niet altijd maar soms wel met negatieve komen, kan je die berichten negeren. Gewoon niet verder lezen en doorscrollen. Instagram vind ik een stuk positiever. Maar dit kan ook komen doordat ik op Instagram een stuk selectiever ben in wie ik wel en niet volg. Ik volg dan ook alleen maar mensen en bedrijven waar ik blij van word.

En als je nieuwssites volgt op social media of als je apps van nieuwssites hebt, zet de meldingen uit. Zo kan jij zelf bepalen wanneer je het nieuws bekijkt en wat je bekijkt. Als je iedere keer een melding krijgt en het merendeel is negatief, zorgt dit niet voor een positieve mindset. Zo kijk ik niet naar het journal of nieuws. Ja, dan mis ik weleens iets. Maar word ik daar slechter van? Nee. En dus kies ik er bewust voor om zelf een nieuwssite te bezoeken en alleen het nieuws te lezen wat mijn interesseert.

Hoe blijf je positief als de wereld om je heen dit niet altijd is?

Er zijn nog zoveel dingen die je kunt doen om een positievere mindset te creëren. Maar dan zou deze blog heel lang worden en zou het niet interessant zijn om er nu al mee aan de slag te gaan. Nu blijft het behapbaar en kan stap voor stap aan de slag met deze vijf tips. Kijk wat het met je doet. Merk je verschil? En wat merk je dan?

Binnenkort ga je meer lezen over dit onderwerp op Tante Truus Kan Alles. Ik zie namelijk zoveel mensen worstelen. Ze willen een leuker leven, maar het voelt alsof het niet voor ze is weggelegd. Wat ze ook doen, het lijkt niet te lukken. En dan geven ze op en accepteren dat dit het leven is wat ze hebben of ze gaan nog meer klagen waardoor ze in die negatieve spiraal blijven hangen. Die negatieve spiraal kan je alleen doorbreken door een keuze te maken. Wil je op deze manier verder of een positieve toekomst tegemoet gaan? Wat kies jij?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.